JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget vedtok funksjonelt skille

Funksjonelt skille er nå vedtatt av Stortinget for alle nettselskaper med flere enn 10.000 kunder. Endelig avstemning skjedde 5. februar og kravet trådte i kraft med umiddelbar virkning.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Vedtaket betyr at nettselskap med flere enn 10.000 kunder må drives både formelt og praktisk adskilt fra konkurranseutsatt virksomhet, som for eksempel strømsalg. Virksomhetene kan fra 2022 heller ikke ha navn eller logo som kan forveksles, derfor har en rekke nettselskap allerede skiftet navn.

Debatt siden Reiten

Diskusjonen om denne saken har pågått siden 2014, da Reiten-rapporten ble lansert. Stortinget vedtok kravet om funksjonelt skille allerede i 2016, og varslet at det ville tre i kraft 1. januar 2021.

I 2018 anmodet Stortinget om at det ble gjort unntak for selskaper med færre enn 30.000 kunder, men Granavolden-plattformen i 2019 ga en klar forventning om en grense på 10.000 kunder.

Høringsnotatet regjeringen sendte ut sommeren 2020 ga liten grunn til å forvente at det ville bli satt en høyere grense. Unntak fra krav om funksjonelt skille gjelder nå for nettselskaper med 10.000 kunder og færre, noe mange allerede har tilpasset seg til.

Forslaget om unntak for selskap med under 10.000 nettkunder er ikke ferdigbehandlet i Stortinget ennå. Før jul fikk disse innvilget utsettelse fra kravet for å gjennomføre funksjonelt skille, også de av som ikke aktivt hadde fått godkjent dispensasjon fra kravet allerede.

Fikk innvilget utsettelse

Også noen andre nettselskaper har søkt om og fått innvilget utsettelse, siden det fortsatt er uklarheter og ikke alle selskapene har fått gjennomført nødvendige møter i korona-året 2020. Blant dem er Glitre Energi Nett AS, som har nesten 95.000 nettkunder.

De har fått frist 21. juli i år. Det samme har Gudbrandsdal Energi Nett AS, mens Lofotkraft AS må ordne opp innen 1. juni. Sognekraft AS og Flesberg Elektrisitetsverk AS må fikse opp til høsten, mens Rollag Elektrisitetsverk har fått til utgangen av året.

Ellers hadde følgende selskap søkt om, og fått innvilget, dispensasjon for kravet om funksjonelt skille eller selskapsmessig skille før det ble innvilget «amnesti» for alle nettselskap med under 10.000 kunder:

• Modalen Kraftlag SA (3 år)

• Bindal Kraftlag SA (3 år)

• Aktieselskabet Saudefaldene (10 år)

• Hydro Energi AS (15 år)

• Hydro Aluminium AS (15 år)

• Sør-Norge Aluminium AS (15 år)

• Repvåg SA (15 år)

• Nordkyn Kraftlag SA (15 år)

• Tinfos AS (15 år)

• Alta Kraftlag SA (15 år)

• Statkraft Energi AS (15 år)

• Norske Skog Skogn AS (15 år)

• Hafslund E-CO Vannkraft AS (15 år)

Mange har under 10.000 kunder

Departementet understreker at noen har søkt om unntak med bakgrunn i selskapsmessig skille, andre har søkt om unntak med tanke på funksjonelt skillle

Advokatfirmaet Sands oppsummerte i april i fjor at det er 73 nettselskap med under 10.000 nettkunder. De anslo at det er rundt 40 nettselskap med over 10.000 kunder og som derfor må innføre funksjonelt skille.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse