JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heismontørene med politisk streik mandag:

Streiker til støtte for tillitsvalgte som risikerer å bli sagt opp

Leder og nestleder i montørklubben i Schindler risikerer å bli sagt opp i drøftingsmøte etter en ulovlig aksjon denne uka. Nå går 700 heismontører til politisk streik i protest.
Alexander Jordnes er en av to tillitsvalgte i EL og IT-klubben i Scindler som nå risikerer avskjed eller oppsigelse etter drøftingsmøte mandag. Nå går fagforeningen med 700 medlemmer til politisk streik til støtte for de tillitsvalgte fra klokka 12 mandag.

Alexander Jordnes er en av to tillitsvalgte i EL og IT-klubben i Scindler som nå risikerer avskjed eller oppsigelse etter drøftingsmøte mandag. Nå går fagforeningen med 700 medlemmer til politisk streik til støtte for de tillitsvalgte fra klokka 12 mandag.

Leif Martin Kirknes

Knut.viggen@lomedia.no

I to dager unnlot montørene i Schindler i Oslo å gå på jobb etter at en klubbleder i FLT fikk varsel om oppsigelse sist fredag. Nå kan leder og nestleder i montørklubben, Alexander Jordnes og Rune Larsen, lide samme skjebne.

– Vi er forberedt på at dette møtet kan ende med at de vil si opp tillitsvalgte, sier Alexander Jordnes, klubbleder for de 260 EL og IT-organiserte montørene i Norges største heisselskap.

Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, varslet i ettermiddag tariffmotparten Heisbedriftenes Landsforening (HLF) om at de ville gjennomføre en politisk streik til støtte for de tillitsvalgte i HMF.

– Begge nestlederne i HMF har mottatt innkallelse til drøftelsesmøte med mulig avskjed som utfall. Dette kan vi ikke akseptere. Vi anser det som et angrep på hele fagbevegelsen, ikke på én enkelt klubb, skriver HMF i brevet til HLF.

Markeringen vil pågå flere steder på grunn av smitteverntiltak og streiken er forventet å vare fra klokka 12 og ut dagen på mandag.

Dømt i Arbeidsretten

Konflikten i heisbedriften Schindler har pågått i flere måneder og nådde et foreløpig høydepunkt før sommerferien da både bedriften og montørklubben ble dømt i Arbeidsretten, for å drive med ulovlige aksjoner.

Men Arbeidsretten tok ikke stilling til det som har skapt konflikten, en oppgradering av det elektroniske verktøyet montørene benytter til registrering. Klubben mener oppgraderingen er gjort uten at det er avtalt med dem og at den også øker risikoen for at kunder kan bli overfakturert. Dette er forhold ledelsen i Schindler tidligere har blankt avvist.

Stemningen blant montørene i EL og IT-klubben har siden vært laber og det har den også vært i FLT-klubben, som har i overkant av 30 organiserte formenn og mellomledere. FLT sendte tidligere i høst brev til ledelsen med spørsmål om ikke Schindler bryr seg om sine ansatte lenger og fortalte videre om mangel på tillit blant medlemmene.

La ned arbeidet

Det var klubbleder i FLT, Rodi Rabben, som sist fredag fikk en såkalt endringsoppsigelse, som betyr at han fikk oppsigelse, men samtidig ble tilbudt en stilling som montør. Rabben er utdannet heismontør, men montørklubben mener det er uaktuelt at han kan gå tilbake til å skru heiser.

Montørklubben varslet sist søndag om arbeidsnedleggelse de to neste virkedagene, men allerede mandag morgen fikk EL og IT Forbundet melding fra motparten Nelfo om å sørge for nødvendige tiltak for å stoppe aksjonen.

EL og IT Forbundet ba samme dag om at montørene gjenopptok arbeidet og henviste til Hovedavtalens bestemmelse om fredsplikt.

Det er arbeidsnedleggelsen mandag og tirsdag som er bakgrunnen for at bedriften har kalt inn leder og nestleder til såkalte drøftingsmøter, der ett mulig utfall er oppsigelse eller avskjed.

Klubbleder Alexander Jordnes bekrefter at han og nestleder Rune Larsen er kalt inn til individuelle drøftingsmøter der oppsigelse eller avskjed er mulige utfall.

– Folk er skuffa og regelrett forbanna over det som har skjedd, sier Jordnes.

– En krigserklæring

HMF-leder Markus Hansen mener dette er en krigserklæring som fagforeningen også advarte for i sommer.

– Schindler har med dette angrepet hele fagforeninga og de verdier vi står for. De har mista seg sjøl og selvrespekten. Schindler har virkelig gravd seg ned i en grøft de vanskelig kan komme seg ut av, sier Hansen til fri fagbevegelse.

– Dette er ikke måten man løser konflikter på i arbeidslivet. Å angripe tillitsvalgte fordi de har utført vervet sitt skal ikke tilsi at de skal sparkes.

– Ved å angripe de tillitsvalgte velger Schindler å angripe medlemmenes talspersoner. Det kan vi ikke sitte stille og se på, sier han.

– Bedre samarbeidsklima

«Meningsløs oppførsel», sa forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen, etter rettssaken i sommer da tre tillitsvalgte fikk innkallelse til ledelsen to dager etter at saken i Arbeidsretten var avsluttet.

Andersen synes det er synd dersom Schindler velger å trappe opp konflikten de har i bedriften ytterligere.

– Det hadde nok vært mer konstruktivt å forsøke å bedre samarbeidsklima i bedriften. Oppsigelse av de tillitsvalgte vil nok ikke bringe forholdene tilbake til det normale i Schindler, sier Andersen.

– Er dette en sak dere da eventuelt vil ta inn for Arbeidsretten?

– Dersom de tillitsvalgte som er innkalt til møte blir oppsagt vil vi måtte vurdere grunnlaget for en eventuell oppsigelse. Dersom vi, i samarbeid med LOs juridiske avdeling, finner at eventuelle oppsigelser er usaklige vil de selvfølgelig bli rettslig prøvd, enten i Arbeidsretten eller for de ordinære domstolene, eller begge steder, svarer Andersen.

Schindler-ledelsen ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken før drøftingsmøtene er gjennomført mandag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse