JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor må betale gebyr på 788 millioner kroner

Telenor slipper ikke unna et overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner, har lagmannsretten bestemt. Retten mener selskapet misbrukte sin dominerende stilling.
Petter-Børre Fuhrberg, adm. direktør i Telenor Norge

Petter-Børre Fuhrberg, adm. direktør i Telenor Norge

Leif Martin Kirknes

Det var i 2018 at Konkurransetilsynet ga Telenor et overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner for misbruk av stillingen sin i det norske mobilmarkedet. Gebyret er det høyeste tilsynet har gitt noensinne. Telenor klagde saken inn til Konkurranseklagenemnda, men vant ikke fram der i juni 2019.

Deretter ble saken klagd inn for domstolen.

– Gulating lagmannsrett har i dag opprettholdt konkurransemyndighetens vedtak mot Telenor, skriver Telenor i en pressemelding torsdag kveld.

Strid om avtale

Saken knytter seg til en avtale Telenor hadde med selskapet Network Norway. Fra 2007 bygde Network Norway et tredje mobilnett i Norge sammen med Tele2. I utbyggingsperioden var Telenor forpliktet til å gi dem tilgang til sitt nett.

I 2010 endret imidlertid Telenor vilkårene i avtalen, noe lagmannsretten mener svekket Network Norways insentiv til å bygge ut et eget mobilnett.

– Prisomleggingen gjorde det billigere for Network Norway AS å la kundene gjeste i Telenors nett og dermed mindre attraktivt å bygge ut et tredje nett, som kunne konkurrere med de to eksisterende mobilnettene i Norge, skriver Gulating lagmannsrett i sin oppsummering av dommen.

– Skuffet

Etter lagmannsrettens syn var dette egnet til å skade konkurransen både i grossistmarkedet og i markedet ut mot vanlige kunder.

– Telenor er skuffet over dommen. Vi mener at avtalen vi inngikk med Network Norway i 2010, var lovlig, og at den ikke var egnet til å begrense konkurransen. Nå skal vi gå grundig gjennom dommen og vurdere om vi skal anke til Høyesterett, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge.

Telenor har hele tiden ment at avtalen ga økt konkurranse til fordel for kundene, men har altså ikke vunnet fram med dette synet verken overfor Konkurransetilsynet, i Konkurranseklagenemnda eller i lagmannsretten.

I fjor sommer ble Telenor ilagt nok et stort gebyr for misbruk av sin markedsmakt, denne gangen av Efta-tilsynet Esa. Gebyret lød på 1,2 milliarder kroner for brudd på EØS-avtalens artikkel 54. Selskapet har anket vedtaket.

marius.helge.larsen@ntb.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse