JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor skal være ferdige med 5G-utbygging i 2024

Det viktigste prosjektet for Norge i hele dette tiåret, ifølge selskapet, som vil sette en hel drøss ulike yrkesgrupper i arbeid når 8.000 basestasjoner skal oppgraderes i radig fart.
5G: Petter-Børre Furberg mener 5G i tillegg til å være kult på mobiltelefonen, vil bli et reelt alternativ til fiberbredbånd i hjemmet, ikke minst i grisgrendte strøk der det er ulønnsomt å bygge fiber.

5G: Petter-Børre Furberg mener 5G i tillegg til å være kult på mobiltelefonen, vil bli et reelt alternativ til fiberbredbånd i hjemmet, ikke minst i grisgrendte strøk der det er ulønnsomt å bygge fiber.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag lanserte Telenor sin plan for 5G-utrulling. Det skal være gjengs 5G-dekning over hele landet i 2024, ifølge planen. De startet uttesting av nettet for et par år siden og åpnet det kommersielt i Trondheim den 13. mars, samme dag som landet gikk inn i korona-lockdown. Nå skal resten av landet forløpende få tilgang til godbitene.

– Dette er trolig den viktigste investeringen og det viktigste prosjektet i Norge dette tiåret, sier Ric Brown, privatmarkedssjef i Telenor.

Om lanseringen i 13. mars kanskje havnet noe i skyggen av regjeringens dramatiske budskap samme dag, har Telenor i løpet av korona i det minste fått vist at de nåværende nettverkene duger, mener norgessjef Petter-Børre Furberg.

– Vi fikk demonstrert viktigheten av den digitale infrastrukturen som telebransjen leverer. Vi besto på alle måter testen fordi vi over mange år har bygget en solid infrastruktur over hele landet. Den er bygget opp av et hundretalls fiberleverandører og tre store mobilselskap, sier Furberg, som legger til at kravstore kunder også har gitt press om å ha et tipp-topp nettverk.

– Savner sidestykke

For at nettet fortsatt skal være tipp-topp og i verdensklasse skal de nå investere store summer i 5G-utbygging framover. Det må til når det bare i år har vært en vekst i mobildata på 30 prosent, og det forventes at dette skal ganges med ti de neste ti årene.

– Det vi skal gjøre nå er i et omfang som savner sidestykke, samtidig som vi har kunder som forventer at dette skal skje uten noen som helst kapasitetsproblemer, sier teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i selskapet.

Det var Trondheim som fikk gleden av lansering 13. mars. Telenor begynner nå forltløpende å slå på øvrige storbyer. Oslo og Bergen kommer på lufta i november. Stavanger i desember. Bodø i januar neste år. I april neste år slås 5G på for Kristiansand, Tromsø, Ålesund, Drammen og Fredrikstad.

Det skal i snitt bygges fem 5G-basestasjoner hver bidige dag, som i snitt hver dag vil gi 3500 nye nordmenn tilgang til 5G, som de får nytte av såframt de har en telefon eller annet utstyr som støtter dette.

– Vi trenger et godt samarbeid med mange for å lykkes. Leverandørene, entreprenørene som virkelig er ute i felten, alle kommunene som er med på samarbeid, og alle grunneierne. Vi er spente og litt svette, det vi skal gjøre nå har vi ikke gjort før.

(Fortsetter under bildet)

OMFATTENDE: Linda Øfsthus forklarer at hver basestasjon-oppgradering er et lite byggeprosjekt.

OMFATTENDE: Linda Øfsthus forklarer at hver basestasjon-oppgradering er et lite byggeprosjekt.

Leif Martin Kirknes

Masse små byggeprosjekter

Telenor har bygget opp det de kaller en fabrikk for å styre oppgraderingen av deres 8.000 basestasjoner. Hver enkelt basestasjon er et lite byggeprosjekt, forklarer Øfsthus, det det trengs byggeløyver, entreprenører og full pakke.

– Det er en total omkonfigurering av «sitene», som skal gjøres på en måte der alle i området bevarer god tjeneste gjennom prosessen, sier hun.

«Fabrikken» skal ta seg av papirarbeid og sørge for å skaffe mengdene med folk som trengs ute i felt for å skru det opp på en trygg og kvalitetsbevisst måte. Det skal skje en formidabel IT-jobb med å få systemet til å funke i hop i bakkant, mens det i prosessen også må legges mye fiber, da hver basestasjon skal ha to føringsveier.

– For å være i forkant med å rulle ut, må transportnettet være oppgradert i forkant, sier Øfsthus, som sier at Telenor er i gang med å ansette en hel haug folk i forbindelse med 5G-utbyggingen.

Entreprenører, leverandører, underleverandører

På spørsmål fra Nettverk om de velger én hovedentreprenør eller går for mange små lokalt, forteller hun at de så langt har valgt seg ut fire hovedentreprenører som er ansvarlig for arbeidet.

– Det er en formidabel jobb som skal gjøres ute i felten. Vi jobber med flere entreprenører, og flere underleverandører som igjen har mange underleverandører. Vi bruker våre normale anbudsprosesser når vi gir ut de store volumene. I første fase er det fire per nå, det er viktig å ha flere bein å stå på, sier hun.

– Med mange underleverandører i spill, øker kompleksiteten og oversikten. Hvordan skal dere sikre at det ikke oppstår arbeidsmessige uhumskheter, slik som har skjedd tidligere i teleprosjekter i landet?

– Vi kjenner entreprenørmarkedet godt og har brukt mye tid og krefter sammen med dem på oppfølging, og så hender det vi uansett drar ut og sjekker. Vi har strenge regler, ikke bare for hva våre ansatte gjør, men som gjelder alle som gjør jobber for oss, sier Øfsthus.

Hun forteller at de har med seg dyrekjøpte erfaring fra Asia som de har lært av og tatt med seg i Telenor Norge.

– Vi har prosesser og oppfølging av den enkelte entreprenør og hvordan de jobber målbevisst for å sikre at ansatte behandles skikkelig og trygt, sier Øfsthus.

Les også: Telenor vil skjerpe forventningene til sine entreprenører

(Fortsetter under bildet)

«HELT RÅTT!» Ric Brown melder om noen svært entusiastiske tilbakemeldinger fra pilotbrukere av 5G-nettet i Flokenes ved inngangen til Førdefjorden.

«HELT RÅTT!» Ric Brown melder om noen svært entusiastiske tilbakemeldinger fra pilotbrukere av 5G-nettet i Flokenes ved inngangen til Førdefjorden.

Leif Martin Kirknes

Kost/nytte?

Gjennomgående snakker de tre Telenor-direktørene mye om viktigheten av kvalitet i nettverket. Nettverk silte spørsmål ved hvordan kost/nytten ser ut i alt dette, i et økonomisk bilde der Telenor blant annet selger hovedkvarteret sitt og verden ellers ser ut til å være drevet av et generelt ønske om å spare inn mest mulig.

Der forklarer Øfsthus at hun ikke tenker på ordet «sparing» når hun tenker på denne utbyggingen, men at 5G uansett blir rimeligere totalt sett for selskapet når det skal rigge seg til en vekst med ti-gangen av datatrafikk de neste ti år, fremfor å justere på sine gamle basestasjoner, og at 5G-basestasjonene dessuten også kan brukes til andre oppgaver enn bare mobiltrafikk fra forbrukere.

– Når vi først skal dekke behovet med ti-gangeren, er 5G en investeringsoptimal måte å gjøre det på, sier hun, mens Furberg legger til at selskapet bruker sin internasjonale innkjøpskraft til å få gode priser fra leverandørene.

Les også: Ericsson skal levere det nye 5G-nettet

– Det beste

Furberg forsikrer om at kvalitet og sikkerhet er gjennomgående i deres 5G-planer. Ikke minst mener han 5G-basestasjon med dobbel føringsvei, såkalt «dual homing», for eksempel ville gjort at mobilnettet ikke ramlet ned under jordskredet i Jølster for i overkant av et år siden.

– Vi skal sikre at norske kunder får det beste, sier han.

Han skulle ellers ønske det var satt av mer penger til utbygging av kommunikasjon i statsbudsjettet.

Hovedkonkurrent Telia har for øvrig planer om å ha landsdekkende 5G-nett i 2023.

Les også: Telia åpner 5G-nett i Oslo

5G, hva er greia?

• Neste generasjons mobilnett. Veldig kort fortalt kjappere og mye bedre enn forrige generasjon (4G). Men 5G-nettet har også mulighet for funksjoner som gjør det vesentlig forskjellig fra de foregående nett-teknologiene.

• Vi forbrukere vil kanskje først og fremst legge merke til «surfe-hastigheter» svært mye høyere enn på dagens teknologi. Vi snakker om gigabit i stedet for megabit, som er fint for oss som streamer mye video på ettermiddagen, i noen hjem opptil flere filmer på likt.

• Dagens 4G har teoretisk makshastighet for nedlasting på 300 mbit (0,3 gigabit), og 150 megabit opplasting (0,15 gigabit). I en uhøytidelig måling på Gaustad i Oslo akkurat nå (23/10-20, 14:08) fikk Nettverk loggført 131–162 megabit nedlasting (😊) og 4–5 (!) megabit opplasting (0,04-0,05 gigabit 😲). Mens 5G skal ligge på plussiden av en gigabit (1000 megabit 😎), og teoretisk makshastighet på 10 gigabit (10.000 megabit 🤪).

• Det er plass til uhorvelige mengder med kommuniserende enheter i 5G-nettverket. Om en ser bort fra våre mobiltelefoner kan det være dingser som fjernstyrer ovner på hytta, bil-systemer, GPS-tyvsikring på sykler, individuell overvåking av sauer på beite, nedgravde sensorer som merker om parkeringsplasser er ledige, lamper, klokker, kaffemaskiner – alt som er en del av det som kalles tingenes internett.

• 5G-teknologien byr til forskjell fra forgjengerne på meget pålitelig kommunikasjon med kvalitetsgaranti og lav forsinkelse, slik det bør være når man begynner å sende kjøretøy som kommuniserer med hverandre og sine omgivelser ut på veien eller å knytte mobil kommunikasjon tett inn i operative helsetjenester, nødnett etc.

• 5G kan brukes ulikt avhengig av formål. En parkeringsplass trenger ikke ha tilgang på superrask kommunikasjon for å varsle at det er blitt ledig parkeringsplass. Men det er viktig for parkeringsselskapets omsetning at omgivelsene får vite at den er ledig. En slik garantert tjenestekvalitet vil også være viktig for nødtjenester og helse, der sekundene teller.

• Videotitting på den annen side, krever gjerne litt hastighet, men direktesendt video over internett har gjerne «buffer»-teknologi innebygget, der du ligger litt i forkant og «har noe å gå på» om kommunikasjonsteknologien sliter med litt småforsinkelser. Så her trengs ikke så høy tjenestekvalitetsgaranti.

• Mens selvkjørende biler må kunne få informasjon med ekstreme krav til at det ikke er forsinkelser, på millisekundnivå eller sikkert helst lavere, slik at de kan bråbremse på flekken om veien forteller dem at de må det, eller i det hele tatt opprettholde optimal kjøring når alle bilene skal samarbeide digitalt og helautomatisk om trafikkflyt.

• Rent teknisk er 5G såkalt skivedelte nettverk. Det opprettes hos basestasjonen ulike logiske nettverk på toppen av fleksibel infrastruktur, der hver skive bruker nettverket i tråd med sitt bruksområde. Ulike bruksområder som helsetjenester, industri og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt eget logiske nettverk innenfor samme nettet tilpasset sine behov og uten å gå på bekostning av hverandre.

Les også: 5G har ingenting med korona å gjøre

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

5G, hva er greia?

• Neste generasjons mobilnett. Veldig kort fortalt kjappere og mye bedre enn forrige generasjon (4G). Men 5G-nettet har også mulighet for funksjoner som gjør det vesentlig forskjellig fra de foregående nett-teknologiene.

• Vi forbrukere vil kanskje først og fremst legge merke til «surfe-hastigheter» svært mye høyere enn på dagens teknologi. Vi snakker om gigabit i stedet for megabit, som er fint for oss som streamer mye video på ettermiddagen, i noen hjem opptil flere filmer på likt.

• Dagens 4G har teoretisk makshastighet for nedlasting på 300 mbit (0,3 gigabit), og 150 megabit opplasting (0,15 gigabit). I en uhøytidelig måling på Gaustad i Oslo akkurat nå (23/10-20, 14:08) fikk Nettverk loggført 131–162 megabit nedlasting (😊) og 4–5 (!) megabit opplasting (0,04-0,05 gigabit 😲). Mens 5G skal ligge på plussiden av en gigabit (1000 megabit 😎), og teoretisk makshastighet på 10 gigabit (10.000 megabit 🤪).

• Det er plass til uhorvelige mengder med kommuniserende enheter i 5G-nettverket. Om en ser bort fra våre mobiltelefoner kan det være dingser som fjernstyrer ovner på hytta, bil-systemer, GPS-tyvsikring på sykler, individuell overvåking av sauer på beite, nedgravde sensorer som merker om parkeringsplasser er ledige, lamper, klokker, kaffemaskiner – alt som er en del av det som kalles tingenes internett.

• 5G-teknologien byr til forskjell fra forgjengerne på meget pålitelig kommunikasjon med kvalitetsgaranti og lav forsinkelse, slik det bør være når man begynner å sende kjøretøy som kommuniserer med hverandre og sine omgivelser ut på veien eller å knytte mobil kommunikasjon tett inn i operative helsetjenester, nødnett etc.

• 5G kan brukes ulikt avhengig av formål. En parkeringsplass trenger ikke ha tilgang på superrask kommunikasjon for å varsle at det er blitt ledig parkeringsplass. Men det er viktig for parkeringsselskapets omsetning at omgivelsene får vite at den er ledig. En slik garantert tjenestekvalitet vil også være viktig for nødtjenester og helse, der sekundene teller.

• Videotitting på den annen side, krever gjerne litt hastighet, men direktesendt video over internett har gjerne «buffer»-teknologi innebygget, der du ligger litt i forkant og «har noe å gå på» om kommunikasjonsteknologien sliter med litt småforsinkelser. Så her trengs ikke så høy tjenestekvalitetsgaranti.

• Mens selvkjørende biler må kunne få informasjon med ekstreme krav til at det ikke er forsinkelser, på millisekundnivå eller sikkert helst lavere, slik at de kan bråbremse på flekken om veien forteller dem at de må det, eller i det hele tatt opprettholde optimal kjøring når alle bilene skal samarbeide digitalt og helautomatisk om trafikkflyt.

• Rent teknisk er 5G såkalt skivedelte nettverk. Det opprettes hos basestasjonen ulike logiske nettverk på toppen av fleksibel infrastruktur, der hver skive bruker nettverket i tråd med sitt bruksområde. Ulike bruksområder som helsetjenester, industri og soner for autonome kjøretøy får hvert sitt eget logiske nettverk innenfor samme nettet tilpasset sine behov og uten å gå på bekostning av hverandre.

Les også: 5G har ingenting med korona å gjøre