JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I STARGGROPA: Terje Olav Olsson kom til Kongsberg for å snakke om Tillitsvalgtåret 2019. Han mener arbeidet med å løfte fram de tillitsvalgte i LO-forbundene bare såvidt er i startgropa.

I STARGGROPA: Terje Olav Olsson kom til Kongsberg for å snakke om Tillitsvalgtåret 2019. Han mener arbeidet med å løfte fram de tillitsvalgte i LO-forbundene bare såvidt er i startgropa.

Leif Martin Kirknes

Tillitsvalgtåret 2019:

Terje Olsson om tillitsvalgtåret: – Vi har ikke vært synlige nok, men dette er bare starten

EL og IT-tillitsvalgte synes det har vært for lite trykk i tillitsvalgtåret 2019. LO svarer at dette bare er i startgropa og at jobben fortsetter inn i 2020 og i alle fall fram til LO-kongressen i 2021.


16.10.2019
11:04
21.08.2023 17:14

knut.vigge@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Når vi ser hva det har blitt til med et par måneder av året igjen, synes jeg ikke det LO har prestert så langt har svart til forventningene. Vi er skuffet, sa Åge Blummenfelt, organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Hordaland og Sogn og Fjordane, da Tillitsvalgtåret 2019 var oppe til debatt under landstariffkonferansen for elektrofagene på Kongsberg onsdag formiddag.

Fagforeningen var sendte inn forslag til LO-kongressen i 2017 om å gjøre 2018 til Tillitsvalgtes år. Kongressen vedtok forslaget med en endring. Det ble 2019 istedet for 2018. Men til tross for stor oppmerksomhet helt i starten, det ble ikke helt som forslagstillerne hadde tenkt.

– Nå må vi oppsummere hva som har skjedd og så tar vi en ny runde i 2020 og ser på hva som er nødvendig for å få dette bedre til, sa Blummenfelt.

Leder Tillitsvalgtåret

LO-sekretær Terje Olav Olsson leder LOs arbeid med Tillitsvalgtåret og kom til Kongsberg og landstariffkonferansen for å fortelle om de ti månedene som er gått og hva som ser ut til å være hovedutfordringene. Han måtte tåle både ros og litt ris fra de som var oppe på talerstolen i debatten etter sitt eget innlegg.

Olsson understreker at målet med Tillitsvalgtåret 2019, nemlig å styrke de tillitsvalgtes rolle og å øke statusen til de tillitsvalgte, ikke slutter ved årsskiftet og imøtegikk dermed mye av kritikken.

– Vi har 60.000 lytteposter på nær sagt hver eneste plass i hele landet og mange aktive og godt skolerte tillitsvalgte som trykker på alarmen når noe skjer. Partssamarbeidet har drevet fram innovasjon og smartere måter å jobbe på. Vi er verdensmestre i omstilling. Dette skjer mest i de store og kjente bedriftene, i tett samarbeid mellom ledelse og ansatte

De tillitsvalgte har vært en sentral del av suksessformelen, sier Olsson.

Flere utfordringer

Han viser til en rykende fersk rapport fra LOs tillitsvalgtpanel (4.000 tillitsvalgte red. anm.) som peker på noen utfordringer det må tas tak i.

– Flere har gitt oss inntrykk av at de møter en advokat, der de før møtte en leder og at det normalt partsammensatte samarbeidet smuldrer bort. Mange tillitsvalgte sier de har et sterkt behov for opplæring i arbeidsrett. Rapporten viser også at mange føler de står alene i tillitsvalgtrollen, sier Olsson.

– Slik skal det ikke være!

Samtidig ser Olsson at svært mange av LOs tillitsvalgte synes det er en meningsfull oppgave å være tillitsvalgt.

– 79 prosent av de tillitsvalgte sier de vil ta gjenvalg og de fleste synes det gir noe tilbake, sier Olsson, som oppfordret til å satse mer på de tillitsvalgte i forbundene, ute i distriktene, fagforeningene og klubbene.

Fikk klubben opp og stå

Kenneth Andersen, klubbleder i Caverion Trondheim, fortalte at han startet som elektrikerlærling i 2004 i det som da het YIT. Da lå klubben litt nedpå, det var lite penger i klubbkassa, det tok lang tid å få møte tillitsvalgt og klubben lå i dvale.

– Det var egentlig helt krise, sier han.

Så våkna klubben, de fikk en engasjert tillitsvalgt (Lars Roar Mjøen red. anm.) og et par andre som var engasjert i klubbstyret. De fikk i gang litt klubbarbeid, de satte opp kontingenten til klubbkassa, mer informasjon til medlemmene og oftere klubbmøter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KLUBB I FARTA: Kenneth Andersen, klubbleder i Caverion, Trondheim, snakket om hvordan de fikk fart på klubbarbeidet i en klubb som lå nede. T.h. Lars Roar Mjøen, som er møteleder i Kongsberg.

KLUBB I FARTA: Kenneth Andersen, klubbleder i Caverion, Trondheim, snakket om hvordan de fikk fart på klubbarbeidet i en klubb som lå nede. T.h. Lars Roar Mjøen, som er møteleder i Kongsberg.

Knut Viggen

– Bedriften var ikke vant til det, det ble litt mer konflikter med ledelsen, men ikke verre enn at det gikk seg til. I dag har vi 10 timer til styremøter hver måned, en god 3E-avtale (lokal lønnsahvtale), flere andre lokale avtaler (akkordarbeid, innleie), tre fire klubbmøter i året, årsmøte med valg blir gjennomført og det er et godt samarbeid med lokal ledelse, sier Andersen.

- Ikke slipp strikken!

Jan Aasarmoen mener jevnlige møter mellom tilitsvalgte og ledelse er viktig før han drar fram et imaginært strikk, slipper du strikken går det galt.

– Det viktigste vi kan gjøre et å sørge for at dem som kommer etter oss får muligheter til å fungere best mulig, sier Aasarmoen.

– Tillitsvalgte er noe av det vi har svikta mest på i min tid i fagbevegelsen og faget. Det har blitt langt færre tillitsvalgtimer nå enn før. Det tilsier at man gjør en dårligere jobb, sier Aasarmoen.

– For lite tillitsvalgttid

Lars Roar Mjøen mener det brukes alt for lite tillitsvalgttid. I fagforeninga i Trøndelag har de gjennomført en uhøytidelig spørreundersøkelse blant tillitsvalgte, mange er nede i en halv time i uka på tillitsvalgtarbeide.

– Vi spurte også om hvorfor de ikke brukte mer tid. De var ikke presset av ledelsen, men sa at de måte prioritere kundene. En del var usikker på hvilke oppgaver de hadde som tillitsvalgte, sier Mjøen og mener tillitsvalgte kanskje er i overkant engasjerte sånn generelt og de er gjerne også ivrige i arbeid. Han mener tilitsvalgte må sette av tid til å være tillitsvalgt. De som bruker lite tid ødelegger for dem som bruker mye tid. Vi prøver å ha veldig fokus på å strekke strikken som Jan Aasarmoen sa. Vil nevne et mantra som Endre Klokkervold hos oss sier: Når du gir deg som tillitsvalgt skal du overlate en klubb som er i bedre stand enn det var da du overtok og den som overtar skal være mer forberedt enn det du var.

– Kompetanseheving må til

Tore Sunde mener tillitsvalgtåret er veldig godt i gang, men hadde noen spørsmål.

– Jeg var på talerstolen på LO-kongressen og snakket fram tillitsvalgtåret. LO har sådd et frø, men skal det spire og gro må det vannes. Er det synliggjort nok? Hva er det som skaper motivasjon? Vi møter et HR som er mata fulle av informasjon fra skarpskodde advokater. I verste fall møter vi advokaten. Og det skal noe til å gi motstvar til skarpskodde advokater. Vi er nødt til å sette kompetanseheving i fokus vis vi skal møte denne utfordringen. Tidligere hadde vi en ledelse som ofte startet som lærling og montør, de kjente fagforeningen. Slik er det ikke i dag. Hva var hovedmålet i tillitsvalgtåret. Hva var forventet resultat. Mener LO de har vært synlige nok i 2019?

Konferanse i helga

Torstein Kiland støtter Åge Blummenfelt og mener det LO har gjort i tillitsvalgtåret er alt for dårlig. Han fikk en invitasjon til en tillitsvalgtkonferanse i Agder for en tid tilbake, invitasjonen gjaldt en konferanse som skulle holdes en fredag og en lørdag.

– Hvis oppsummeringa i Agder er dette kurset, så lurer jeg på hva som skjer når det ikke er tillitsvalgtår.

Trond Løvstakken mener en av de viktigste oppgavene for tillitsvalgte er å møte nye ansatte og ikke minst innleide arbeidstakere.

Skal LO ha en større rolle?

Terje Olsson får ordet til slutt for en oppsummering.

– Spørsmålet er om LO skal ta en større rolle i forhold til skolering av tillitsvalgte enn det vi har i dag. I sin tid var det EL og IT som sørget for at pengestrømmen til AOF ble snudd. Så har forbundene hatt sin diskusjon om mye av virksomheten som skulle skje i forbundene og hvor mye som skulle skje ute i organisasjonen. Det vi gjorde feil tilbake i 2005 og 2006, var at den felles paraplyen, fellesskoleringen ble borte. Jeg tror man må tilbake til at LO inntar en større rolle, og at vi møtes på tvers av forbundene. Det har vært diskutert over en tid. Det er satt ned et fellesskoleringsråd i LO som jeg leder, men så vet man hvor lett og vanskelig det er med 26 forbund. Her har vi en jobb å gjøre. Tillitsvalgtåret vil gi oss en mulighet til å se på dette. Vi skal jobbe videre fram mot kongressen i 2021, sier Olsson.

Han innrømmer at LO sikkert kunne ha levert enda bedre.

– Vi vil jo alltid vise det beste hele tiden, men det tar tid. Jeg vet at det tar veldig lang tid å snu en organisasjon tii en annen tenkning. Jeg sa det tidlig i arbeidet med Tillitsvalgtåret, at dette rekker vi ikke i løpet av 2019. Dette er starten og så skal vi jobbe fremover. Tillitsvalgte må løftes mye mer fram. De skal høres. Tillitsvalgtåret skal inn i varig drift i LO. Det er ingen tvil om at tillitsvalgte er den største fordelen denne medlemsorganisasjonen har. Uten dem kan vi legge ned, sier Terje Olav Olsson.

16.10.2019
11:04
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker