JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere Telenor-sjef Baksaas: – Det var fantastisk at staten slapp oss løs

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas gir Telenors første sjef, Tormod Hermansen, mye av æren for selskapets utvikling de første årene etter at Televerket ble omgjort til AS. Han omtaler også staten som en fenomenal og offensiv eier.
INN I ASIA: Jon Fredrik Baksaas om sine år i Telenor og spesielt om Asia-satsingen.

INN I ASIA: Jon Fredrik Baksaas om sine år i Telenor og spesielt om Asia-satsingen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

En fullsatt «The Hub» på Telenor Expo på Fornebu ønsket tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (65) velkommen til frokostmøte sist fredag.

Baksaas var invitert for å fortelle om boken sin, «Min historie om Telenor», som nylig kom ut og som forteller om hans 25 år med en lederfunksjon i selskapet, de siste 13 år som konsernsjef. Frem til 15. august 2015.

p

Blant tilhørerne var mange av dem som har fulgt Baksaas gjennom disse årene, både ansatte, tidligere kolleger og nåværende ledelse.

I boka forteller Baksaas om overgangen fra Televerket til Televerket AS i 1994 og året etter til Telenor og børsnoteringen i 2000, hva som har vært den viktigste drivkraften bak Telenors utvikling og blant annet det å ha staten som hovedaksjonær.

Han mener Tormod Hermansen har en stor del av æren for utviklingen de første årene. Tormod Hermansen var leder av organisasjonen fra 1991 frem til år 2002.

– Han både kunne og ville utvikle Norge, bedriftsledelse var han kanskje ikke så god på, men han slapp oss andre til. Han gjorde plass til system, organisasjon og mennesker. Og så satset vi på det vi ble gode på etter hvert, fortalte Baksaas.

En startup-kultur

I boken skriver han også om Asia-satsingen, en Nobelpris som ikke ble helt som de hadde tenkt, om Vimpelcom-saken som ble en hodepine for selskapet til en god stund etter at Baksaas hadde gått av og ikke minst fremtiden for Telenor og telekom. Han skriver også om hyggelige og ikke fullt så hyggelige møter med tillitsvalgte og folk som på en eller annen måte ble ofret på omstillingens alter.

p

– Det som gjorde at vi bygde ut internasjonalt var at vi hadde et land som var vanskelig å bygge ut, sa Baksaas.

– Og nå står vi overfor den neste perfekte storm, som er inn i neste G – 5G. Den er lik for Telenor som for de andre.

FULGTE MED: Sigve Brekke (t.v.) fulgte årvåkent med mens Jon Fredrik Baksaas fortalte om sine år som konsernsjef i Telenor. Mange var kommet for å høre Baksaas fortelle.

FULGTE MED: Sigve Brekke (t.v.) fulgte årvåkent med mens Jon Fredrik Baksaas fortalte om sine år som konsernsjef i Telenor. Mange var kommet for å høre Baksaas fortelle.

Knut Viggen

Konsernsjef Sigve Brekke, som begynte i Telenor i 1999, og som etterfulgte Baksaas som konsernsjef, ble bedt om å si om han kjente seg igjen i det Baksaas beskrev.

– Jeg ville ha lagt til en ting. Det kulturelle. Hvordan vi tok det beste av det norske, den uformelle kulturen som Televerket hadde inn i en større verden. Uten Tormod (Hermansen red. anm) hadde vi ikke fått til et børsnotert selskap. Det ble en startup-kultur, sa han og fortalte om møter med en helt annen verden.

– Vi hadde besøk fra India. Det var to ting gjestene fra India reagerte på med Norge. Det ene var at de kunne gå over gata uten å bli kjørt ihjel og det andre at konsernsjefen kom kjørende til møte i en liten elbil - med seg selv bak rattet!

Fikk en øyeåpner

Telenor satset friskt på Asia, akkurat på samme tid som det var økonomisk nedgang i tigerøkonomiene.

– Vi var tidlig ute med å si at alle skulle ha mobiltelefon. Mange lo av det, men i dag har Telenor passert 74 mill. abonnenter, sa Baksaas.

Både Brekke og Baksaas ble spurt om Bangladesh og spørsmålet om barnearbeid hadde formet dem.

p

– Det ble en øyeåpner så det holdt. Vi skal ikke være stolte av det som ble avdekket, men stolt av det som kom ut av det, sa Baksaas.

– Det var beundringsverdig hver gang vi hadde slike kriser hvordan vi kom oss gjennom det og hvordan vi har lært av det, sa Brekke.

Sigve Brekke er klar på at teknologibransjen har vært mannsdominert.

– Mangfold blir viktigere framover, ikke bare på kjønn, men også når det gjelder geografi, alder og kompetanse, sa han.

Baksaas kommenterte at det er blitt vanskeligere å rekruttere ut av Norge og at Telenor ikke en gang er på lista over de 50 mest foretrukne arbeidsplassene.

– Vi er ikke som oljebransjen. Vi kan ikke forvente å være der oppe når vi samtidig nedbemanner, sa han.

– Men undersøkelser over innovasjonsstruktur, der er Telenor helt på topp, la Brekke til.

Les også: Tidligere Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas ble sparket i leggen av en tidligere ansatt

2 mrd på 12 minutter

Baksaas kommenterte også rundt det å ha staten som eier og hovedaksjonær. I boken skriver han blant annet om et møte hos daværende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), som i løpet av 12 minutter ga Telenor 2 milliarder kroner ekstra å investere for.

– Det hadde vel neppe skjedd i dag. Det var fantastisk at staten slapp oss løs. Dengang hadde vi ikke noe oljefond, ikke vekst i økonomien, vi visste ikke hvordan olje og energi ville utvikle seg, men vi hadde en offensiv stat. Stemningen snudde etter OL på Lillehammer, sa Baksaas.

p

– Staten har vært en fenomenal eier og Telenor har gitt mye tilbake, bare i min tid 100 mrd kroner i utbytte. Og det har fortsatt; bare i 2018 tilførte Telenor Staten 6,3 mrd kroner. Det er mer enn nok til en fregattheving!

Sigve Brekke mener det er en utfordring å forklare politikerne hva selskapet driver med.

– Forventningene endrer seg og de må utvikle seg. Hele verden tenker klima i dag, også privacy og security kommer til å bli superviktig fremover, sa han fredag.

– Deltar i VM

Sigve Brekke mener Telenor ligger i fremste rekke teknologisk, de er med på demokratisere Myanmar, det utvikles ny teknologi på Svalbard.

– Mobil kommer til å bety mye, mye mer i livene våre fremover enn det gjør i dag. 5G er ikke et kvantesprang men en evolusjon. Nå skal Telenor gjøre sine forsøk på det. Da må vi bygge verdens beste nettverk, være til stede med partnere. Se muligheter, men også utfordringer, sa han.

Han fikk også spørsmål om utviklingen fra forvaltningsorgan til selskap.

– Tre ting er annerledes. Vi deltar i VM - ikke NM som da vi var enerådende i ett marked, det andre er at du ikke er alene i verdikjeden og det tredje at det kommer til å gå mye raskere i fremtiden enn nå.

p

Jon Fredrik Baksaas ramser opp alt det Telenor var først på, mens andre land nå ligger et skritt foran.

– Vi var først på GSM, først på 3G. I dag er Europa ikke først på 5G, der er Kina og USA foran. Nå går det en debatt om sikkerhet i nettet. I dag skriver DN om vipps. På digital identitet må telebransjen kjenne sin besøkelsestid, sa Baksaas.

Etter foredraget og samtalen med Brekke signerte Baksaas bok for en lang kø med Telenor-ansatte. Han sier overskuddet fra boka ikke skal gå til egen lommebok, men til UNICEF.

BOKLANSERING: Jon Fredrik Baksaas (midten) og nåværende konsernsjef Sigve Brekke, sammen med Brit Fredriksen, mangeårig tillitsvalgt i Telenor og medlem av kontrollkomiteen i EL og IT Forbundet., som fulgte interessert med under foredrag og utspørring fredag.

BOKLANSERING: Jon Fredrik Baksaas (midten) og nåværende konsernsjef Sigve Brekke, sammen med Brit Fredriksen, mangeårig tillitsvalgt i Telenor og medlem av kontrollkomiteen i EL og IT Forbundet., som fulgte interessert med under foredrag og utspørring fredag.

Knut Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse