JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgtes år begynner å ta form

I 2019 skal «hverdagsheltene» fremheves og hedres. EL og IT-tillitsvalgte har mange forslag til hvordan.
TILLITSVALGTES ÅR: Monica Derbakk.

TILLITSVALGTES ÅR: Monica Derbakk.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Det var på LO-kongressen i fjor ideen kom om å bruke 2019 til å gi LOs 65.000 tillitsvalgte ekstra oppmerksomhet. På EL og ITs landsstyremøte i går gikk leder av utviklingsavdelingen i EL og IT, Monica Derbakk, gjennom status for dette.

– Vi har funnet ut at vi først og fremst ønsker å treffe tillitsvalgte på arbeidsplasser, og som ikke nødvendigvis er å treffe på kurs og konferanser. For denne gruppen ønsker vi å lage egne konferanser, et tillitsvalgt-toppmøte som kan organiseres i regionene. Hovedfokus skal være den organisatoriske situasjonen for de tillitsvalgte, sier Derbakk, som sitter i LOs ressursgruppe.

Konferansene skal bidra til å skape nettverk mellom tillitsvalgte på tvers av forbund. I tillegg skal tillitsvalgte ute i bedriftene fremheves.

Kick-off i februar

Ressursgruppa har også drøftet tilbud om opplevelser, som konserter der de tillitsvalgte gjerne kan ta med seg familien sin. Øverst på lista står Bruce Springsteen, sier Derbakk med et glis om munnen, men legger til at fjellturer og andre ting også kan bli akruelt.

Arbeidsplassbesøk vil fra LO og forbundene være prioritert i 2019. LOs ledelse og de ulike forbundenes ledelse skal besøke flest mulig tillitsvalgte der ute, er planen.

Det er også valgår i 2019, og prosjektgruppen drøfter om de skal legge inn valgkamp mens de først er ute i bedriftene.

Oppdatert verktøykasse snakkes det også om. Den som er begynner å bli gammel. Å ha håndbøker og opplæring i app-format, for eksempel.

– Status i arbeidet nå er at saken sendes til sekretariatet på mandag, sier Derbakk.

Det er snakk om å sparke i gang tillitsvalgtes år 2019 i februar. Men allerede nå vil arbeidet med å finne hverdagshistorier starte.

LANDSSTYREMØTE: Dirigentbordet. Geir Wamstad, Heidi Lie, Sandra Åberg Kristiansen og Torbjørn Sundal.

LANDSSTYREMØTE: Dirigentbordet. Geir Wamstad, Heidi Lie, Sandra Åberg Kristiansen og Torbjørn Sundal.

Leif Martin Kirknes

Ikke blande med valg

Landsstyret hadde noen innspill Derbakk kunne ta med seg til prosjektgruppa. Blant annet sa Eystein Garberg, til applaus fra salen, at han stilte seg skeptisk til å blande sammen arbeidsplassbesøk under tillitsvalgtes år med valgkamp.

– Dette må være et selvstendig prosjekt med fokus på medlemmer og tillitsvalgte, mente han.

Han la til at EL og IT sentralt og lokalt generelt burde dra på flere besøk hos bedrifter med tariffavtale, slik Fellesforbundet i stor grad gjør. Det burde være et mål å besøke alle bedrifter med tariffavtale, mente Garberg.

Sandra Åberg Kristiansen er selv tillitsvalgt, og visste at det å være tillitsvalgt kom til å være krevende – men ikke at det skulle være så krevende som hun opplever i hverdagen. Nylig har hun røket uklar med sjefen etter et avisoppslag.

– Jeg tror ikke alle er forberedt på hvor upopulær man kan bli som tillitsvalgt. Og jeg tror heller ikke alle klarer å håndtere det, sier hun, og legger til at hun gjerne skulle hatt en samlearena der tillitsvalgte kan prate sammen om hvordan det er å være tillitsvalgt, uavhengig av hvor du er i landet. Hun lurer også på hva prosjektgruppa tenker om ungdomstillitsvalgte.

IKKE VALG: Eystein Garberg foreslår å ikke blande valgkamp med tilltisvalgtes år.

IKKE VALG: Eystein Garberg foreslår å ikke blande valgkamp med tilltisvalgtes år.

Leif Martin Kirknes

Slå ring

Torstein Kiland, Agder, er tydelig på at man må støtte de tillitsvalgte ute i klubbene.

– Det er tøft å være tillitsvalgt, fastslår Kiland, som selv har opplevd trøbbel på sin arbeidsplass.

– Vi som har vært her en stund må bruke tid på de nye tillitsvalgte, hjelpe dem, sette oss ned med dem. For det er som Sandra sier tøft å være tillitsvalgt. Derfor var det fint da jeg, da jeg skulle inn i møte med ledelsen og ble møtt av andre tillitsvalgte og fagforeningsfeller utenfor. Ikke bare fra EL og IT Forbundet, men også rørleggere og masse annet, sier han, og legger til at sjefen og styrelederen i selskapet ikke syntes det var så stor stas med oppbudet utenfor døra.

Les også: Fanemarkering for Sønnico-tillitsvalgt

Markus Hansen i Heismontørenes Fagforening tiltrer tanken om å slå ring om tillitsvalgte.

– Tillitsvalgte som Sandra skal ikke angripes for å stå opp for sine medlemmer og rettigheter. Det er vårt ansvar å slå ring om folk som Sandra. Hvis ikke tillitsvalgte slår ring om andre tillitsvalgte, er vi i alle fall ferdige. Vi må stå sammen og ikke la oss lure.

TILLITSVALGT UNDER PRESS: Torstein Kiland.

TILLITSVALGT UNDER PRESS: Torstein Kiland.

Leif Martin Kirknes

Starten på en ny start

Kai-Otto Helmersen mener at man kan bruke 2019 som en start på en ny retning for tillitsvalgte. Han mener det skal være fint å være tillitsvalgt. Helst så fint at det blir kamp om plassene på årsmøtet. Det er lenge siden det har vært det, sier han.

– Jeg håper ikke vi lager noe jippo ut av dette, og så er det glemt i 2020, for da er det krysset av lista. Vi må ta et retningsvalg og følge opp videre.

Jan Aasarmoen frykter at tillitsvalgte ikke bruker nok tid på tillitsvalgtarbeid, og mener det burde gjennomføres en undersøkelse.

– Det er viktig å løfte frem betydningen av de tillitsvalgtes rolle i den norske modellen. Tillitsvalgte er grunnleggende for at den i det hele tatt skal fungere, sier han.

– Vi ser dessverre at altfor mange klubber ikke fungerer. Jeg frykter vi får skremmende resultater på hvor få timer som brukes på tillitsvalgtarbeid om vi gjør en undersøkelse, sier han.

LANDSSTYREMØTE: I Drammen.

LANDSSTYREMØTE: I Drammen.

Leif Martin Kirknes

Om ikke tillitsvalgte har kunnskap om regelverket rundt innleie, hjelper det lite å stramme inn regelverket for innleie, påpeker Aasarmoen.

– Virkeligheten jeg dessverre ser er at det er mange tillitsvalgte som ikke makter å gjennomføre oppgavene sine, sier han.

Monica Derbakk sier hun vil ta meg seg innspillene tilbake til ressursgruppen.

– Særlig det med valgkamp skal jeg ta med meg inn i diskusjonen, sier hun.

Nytt kurs skal lære bort «fiendens triks»

EL og IT på trappene med kurs som skal lære tillitsvalgte hvordan de kan gjennomskue HR-ens slue triks.

LEIF MARTIN KIRKNES

leif.kirknes@lomedia.no

ENTUSIASTISK: Arvid Erga.

ENTUSIASTISK: Arvid Erga.

Leif Martin Kirknes

HR, HRM, Human Resources Management. Det er ordet og systemet som i det skjulte har fortrengt den tradisjonelle, norske personalavdelingen, mener mange i fagbevegelsen. EL og IT vil gjøre tillitsvalgte klare til å ta tyren ved horna.

– Mye forskning den senere tid viser at arbeidslivet går i en mer autoritær retning, sier Monica Derbakk til delegatene på EL og ITs landsstyremøte i Drammen.

Hun forteller at EL og IT skal lansere et kurs som motsvar. Kurset går ut på hvordan det norske arbeidslivet amerikaniseres, innføringen av HR, HR som system, ideologiene bak, hvordan det brukes, hvordan det misbrukes og hvordan fagbevegelsen kan møte dette.

Les også: Arbeidslivet snikamerikaniseres

Kurset er basert på Stein Stugu i De Facto sin bok om samme tema, «Du har sparken».

Tilbakemeldingene fra landsstyremøtet er umiddelbart gode.

– Jeg kjørte kurset sist uke og har aldri opplevd makan til kurs med så god stemning og så god debatt. Folk kjente seg igjen! Meget bra og engasjerende for medlemmene, sier Arvid Erga fra talerstolen.

Markus Hansen har ikke tatt kurset, men har lest boka til Stein Stugu og mener HR-systemet driver med et særdeles sleipt spill.

Også Kai-Otto Helmersen blir i ekstase av å høre om dette kurset:

– HR er det kjempeviktig at vi klarer å gjennomskue. Det har kommet snikende. Først kom personalavdelingen, så kom HR og så ble de venner. Og så er de fortsatt venner, men de er venner du ikke vil ha!, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse