JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SKULLE BARE...: Tora Kristine Holen skulle bare dra for å hilse på en valp hun fant på Finn. Det ble til at hun dro hjem med valpen.

SKULLE BARE...: Tora Kristine Holen skulle bare dra for å hilse på en valp hun fant på Finn. Det ble til at hun dro hjem med valpen.

Leif Martin Kirknes

Tora Kristine er Norges telekom-håp i VM

I august skal Tora Kristine Holen representere Norge i yrkes-VM i Russland. Men først skal hun oppdra en valp.
2019062114585520190621150846

leif.kirknes@lomedia.no

22. – 24. august går et av Norges mest ukjente verdensmesterskap av stabelen i Kazan, Russland: Yrkes-VM, såkalt Worldskills.

Til å representere Norge i faget telekom, har vi Tora Kristine Holen fra Eltel. Hun blåste alle konkurrentene av banen i Norgesmesterskapet i fjor høst, og utmerket seg særlig innen konkurransegrenen fiberhurtigspleising.

– Jeg fikk en telefon fra opplæringskontoret mens jeg var på kurs for å lære masteklatring i forbindelse med radiolinje, der de lurte på om jeg kunne ta en kvalifikasjonstest til NM, fristen gikk ut den dagen. Så jeg klikket meg gjennom den og tenkte «ja, da var det gjort», sier Holen.

Så skulle det vise seg at den med best poengskår på denne testen, det var henne. Dermed ble det plutselig NM på telekommontøren fra Strømmen, som ikke egentlig har tålmodigheten til å pugge og heller egentlig ikke liker konkurranser.

– Jeg er ikke så glad i konkurranser, men det var jo en morsom opplevelse. Det har vært bra for fagets del også, jeg har fått et litt annet syn på hva som er viktig, som jeg har tenkt på når jeg har vært ute og jobbet, sier Holen, som nylig har kjøpt seg leilighet ved Fredensborg i Oslo.

CM_IMAGE_A42122400

Vennskapskamp

Holen fant mesterskapet stressende og slitsomt, men samtidig også godt, ikke minst med nye bekjentskaper blant de andre konkurrerende kandidatene både på elektro og telekom, alle blant de fremste i sitt fag. Hun tok fagprøven i fjor høst og har i vår vært på treningsleir i Japan, der hun møtte land som Hviterussland og Colombia i tillegg til Japan.

– Jeg var egentlig syk da, så formen var ikke helt på topp, men det var fortsatt veldig gøy og lærerikt. I tillegg har jeg jo blitt kjent med de som skal konkurrere fra disse landene, og VM virker ikke så skummelt når du har noen å smile til og si takk for sist til, sier Holen.

Hun forteller at yrkesmesterskapet har en høy stjerne for mange av landene som skal delta. Vi snakker fritak fra militæret, middag med keisere, møte med statsministere og mye annet.

– Det er litt annerledes enn i Norge, hvor folk omtrent ikke vet hva yrkes-VM er, sier Holen. Foruten på jobben, der kollegaer hun ikke kjenner i Eltel gjerne sier hei og enkelte kunder spesifikt ønsker seg den nye norgesmesteren til å løse sine tele-oppdrag.

Valp

Mens enkelte land sender sine utøvere på treningsleir, har hun en jobb hun må møte opp på. Og det er greit nok, for Holen tenker på jobb som en form for trening. I samarbeid med den norske landslagsledelsen har hun laget et eget treningsprogram i tillegg til utstyr både fra sponsor i Norge og fra konkurransen i Japan og tenker å sette opp en arbeidsvegg på jobben til å øve.

– Jeg tenker på det hele tiden, og hver gang jeg tenker på det blir det litt øving. Ellers er jeg ikke en person som pleier å øve på ting. Men nå må jeg prioritere det, sier Holen, som setter kursen til Kazan 19. august.

Men før det, ferie. Holen har fått seg valp, og foreløpig finnes ingen hundepermisjon, så derfor ble det tidlig ferie i år.

– Jeg har alltid ønsket meg hund. Jeg fant annonsen for henne på Finn.no. Jeg skulle bare dra for å hilse på, men så dro jeg derfra med valp, sier Holen.

Det er snakk om rasen japansk akita, som Holen har vært fascinert av i lengre tid, en hund velegnet for flere av friluftslivets sider. Holen sier hun båndet med valpen Aimi da hun var på besøk, så dermed ble Aimi med hjem hvorpå det nå er ferie fra Eltel fylt med ting som lufteturer, hundeoppdragelse og valpekurs.

– Jeg kommer meg i hvert fall mye ut!

RO: I skogen finner Tora Kristine Holen ro.

RO: I skogen finner Tora Kristine Holen ro.

Leif Martin Kirknes

AKITA: Valpen Aimi er en japansk Akita og var 10 uker gammel da dette bildet ble tatt.

AKITA: Valpen Aimi er en japansk Akita og var 10 uker gammel da dette bildet ble tatt.

Leif Martin Kirknes

Leif Martin Kirknes

I skogen

Nettverk møter Holen og Aimi ved Sognsvann, der samtlige turgåere smiler hjertelig når de ser den lille krabaten på ti uker leke seg bortover skogsveiene. Ikke så ofte man ser Oslofolk smile sånn, kommenterer Holen.

Grunnen til at vi har valgt Sognsvann som møteplass, er at friluftsliv er en av de store lidenskapene til Holen: hun begynte i speideren i 2. klasse, og har vært speider siden.

– Jeg er veldig glad i å være i skogen. Det er rolig, stille og deilig, ikke noe stress. Det er derfor jeg fortsatt er speider, så jeg har en grunn til å komme meg ut, sier Holen.

Hun er medlem i Strømmen KFUK/KFUM og leder i Lillestrøm KFUK/KFUM. Det er de nasjonale arrangementer og kurs som er mest gøy og Holen setter pris på alle kontaktene hun har knyttet både nasjonalt og globalt.

I sin tid var hun også i flere omganger med i Norgesmesterskapene i speiding, der orientering var spesialiteten. Kanskje ikke så rart siden hun også har pleid å løpe orienteringsløp sammen med sin to år eldre søster og sin mor, ikke minst her rundt Nedre Blanksjø, der Nettverk har tatt henne med for en fotosesjon. Men hun måtte gi seg med orienteringsløp etter å ha fått problemer med ryggen.

Folkedans

Andre hobbyer hun har vært innom er turn og fiolin.

– Jeg var med på turn fordi det var gøy å løpe rundt og hoppe og tulle. Men så ville de ha meg med på trening flere ganger i uka for å satse og begynne med konkurranser, og det var jeg ikke så interessert i. Jeg spilte fiolin i ni år, men var ikke så flink til å øve der heller. Det var faren min som spilte først, og så begynte storesøstera mi og så meg. Det hender vi har familiekvelder med sang og musikk, sier Holen.

Men folkedans, det driver hun fortsatt med, i likhet med søsteren sin og mye av resten av slekta. Mora og faren traff hverandre slik, det samme gjelder bestemor og bestefar og tante og onkel. Folkedans-miljøet har vært litt lite i BUL ved Oslo, men har begynt å ta seg opp igjen. Men som alt annet kreves det øving for å vedlikeholde dansen.

– Hver gang jeg danser nå, så tenker jeg at jeg burde nok ha danse litt mer for å trene det opp igjen. Også det der er en treningssak. Men som regel når vi danser, er det med familie og venner, så det blir automatisk hyggelig.

ORIENTERING: Tora Kristine Holens sterkeste gren innen friluftsliv er orientering. Hun har vært aktiv orienteringsløper og er fortsatt aktiv speider.

ORIENTERING: Tora Kristine Holens sterkeste gren innen friluftsliv er orientering. Hun har vært aktiv orienteringsløper og er fortsatt aktiv speider.

Leif Martin Kirknes

NY TILVÆRELSE: Det er mye å følge med på når man har fått seg valp. Her fant Aimi ut at hun skulle løpe vekk fra mor.

NY TILVÆRELSE: Det er mye å følge med på når man har fått seg valp. Her fant Aimi ut at hun skulle løpe vekk fra mor.

Leif Martin Kirknes

Leif Martin Kirknes

Litt tilfeldig

Det er kanskje litt familiære omstendigheter som har gjort at Holen har blitt telemontør. Faren har studert informatikk, søsteren også. Men Holen hadde lyst til å gjøre noe mer praktisk. Hun har en bestefar som har tatt fagbrev og jobbet som elektriker i alle år, og også en onkel som har tatt fagbrev på Strømmen videregående – han var de til og med bilde av i klasserommet mens Holen gikk der.

Hun vurderte både forsvaret og data og elektronikk-linje med studiekompetanse på Rud, men sistnevnte ville ha medført to timer daglig pendling, så da frista det mer med fire minutter reisevei til Strømmen videregående.

– Jeg visste ikke hva en telemontør var før jeg begynte i andreklasse og vi skulle ha utplassering på skolen. Jeg ville ikke gå energi, elektriker virket litt kjedelig og automatiker innebar litt for mye tegninger før det faktisk skjedde noe. Så jeg valgte data og elektronikk uten at jeg helt visste hva det gikk ut på, og da fant jeg ut at jeg kunne bli telemontør, sier Holen, som hadde samtlige utplasseringer, læretid og som siden har fortsatt i Eltel.

Fibermester

– Og der har du blitt «fibermesteren»?

– Ja, jeg har blitt litt det. Jeg vet ikke om jeg kan så mye mer enn de andre, men det er litt gøy å vite at jeg er bedre enn de på NM i alle fall, sier Holen, som i tillegg til fiber også jobber mye med oppsett av routere, med Telenor og Forsvaret som vanlige oppdragsgivere.

– Og hvordan blir livet etter at VM og alt oppstusset er over?

– Jeg tror jeg kommer til å synes det er trist at det er over. Jeg gleder meg til det nå, sier Holen, som legger til at hun får se an hva hun gjør etter VM. Videre studier er ikke utelukket.

Leif Martin Kirknes

Leif Martin Kirknes

Leif Martin Kirknes

{"420774":{"type":"m","url":"/image-3.420774.e5a6fd4bec","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421180":{"type":"m","url":"/image-3.421180.0e4f264185","cap":"NM: Tora Kristine Holen under NM i fjor. Her forteller hun en ung fyr som skal velge utdanning hva telekommontører gjør. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421224":{"type":"m","url":"/image-3.421224.ad9e0f70a1","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440535":{"type":"m","url":"/image-3.440535.6022feb91c","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440536":{"type":"m","url":"/image-3.440536.3a4a0aef8c","cap":"AKITA: Valpen Aimi er en japansk Akita og var 10 uker gammel da dette bildet ble tatt.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440538":{"type":"m","url":"/image-3.440538.f3de166163","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440539":{"type":"m","url":"/image-3.440539.7036bfde22","cap":"ORIENTERING: Tora Kristine Holens sterkeste gren innen friluftsliv er orientering. Hun har vært aktiv orienteringsløper og er fortsatt aktiv speider. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440541":{"type":"m","url":"/image-3.440541.869eab2b8d","cap":"NY TILVÆRELSE: Det er mye å følge med på når man har fått seg valp. Her fant Aimi ut at hun skulle løpe vekk fra mor.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440542":{"type":"m","url":"/image-3.440542.5ec9dec1fa","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440544":{"type":"m","url":"/image-3.440544.3bd1c4ee66","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440545":{"type":"m","url":"/image-3.440545.4b151fd393","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440546":{"type":"m","url":"/image-3.440546.a709ed3760","cap":"RO: I skogen finner Tora Kristine Holen ro. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"67","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"420774":{"type":"m","url":"/image-3.420774.e5a6fd4bec","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421180":{"type":"m","url":"/image-3.421180.0e4f264185","cap":"NM: Tora Kristine Holen under NM i fjor. Her forteller hun en ung fyr som skal velge utdanning hva telekommontører gjør. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"421224":{"type":"m","url":"/image-3.421224.ad9e0f70a1","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440535":{"type":"m","url":"/image-3.440535.6022feb91c","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440536":{"type":"m","url":"/image-3.440536.3a4a0aef8c","cap":"AKITA: Valpen Aimi er en japansk Akita og var 10 uker gammel da dette bildet ble tatt.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440538":{"type":"m","url":"/image-3.440538.f3de166163","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440539":{"type":"m","url":"/image-3.440539.7036bfde22","cap":"ORIENTERING: Tora Kristine Holens sterkeste gren innen friluftsliv er orientering. Hun har vært aktiv orienteringsløper og er fortsatt aktiv speider. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440541":{"type":"m","url":"/image-3.440541.869eab2b8d","cap":"NY TILVÆRELSE: Det er mye å følge med på når man har fått seg valp. Her fant Aimi ut at hun skulle løpe vekk fra mor.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440542":{"type":"m","url":"/image-3.440542.5ec9dec1fa","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440544":{"type":"m","url":"/image-3.440544.3bd1c4ee66","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440545":{"type":"m","url":"/image-3.440545.4b151fd393","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"440546":{"type":"m","url":"/image-3.440546.a709ed3760","cap":"RO: I skogen finner Tora Kristine Holen ro. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"67","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}