JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STRANDLIV: Barna i Vittoria del Cruz tilbyr kokosnøtter for noen få limperas til turister langs stranda. Etterhvert   har noen av loksamfunnene begynt å satse på bærekraftig turisme, det vil si turisme for folk som ønsker seg langt vekk fra all-turistfabrikkene.

STRANDLIV: Barna i Vittoria del Cruz tilbyr kokosnøtter for noen få limperas til turister langs stranda. Etterhvert har noen av loksamfunnene begynt å satse på bærekraftig turisme, det vil si turisme for folk som ønsker seg langt vekk fra all-turistfabrikkene.

Knut Viggen

Trøbbel i paradis

Den karibiske kysten i Honduras er et paradis, men den svarte urbefolkningen blir presset bort av rike investorer og narkobaroner.


17.03.2014
12:00
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

– Alt som skjer i Honduras er dobbelt så mye, dobbelt så ille, sier Ofraneh-leder Miriam Miranda.

Vi er i Vittoria del Cruz, ikke langt fra byen Tela nord langs gulfkysten. Et samfunn med rundt 10.000 innbyggere. Små enetasjes murhus med blikktak. Det er stekende hett, selv på formiddagen. Lange bølger slår mot stranden, under stråtakene løper småjenter og gutter rundt og tilbyr en sjelden turist poser med hjemmelagede maiskaker og kokosnøtter. Dette er den vakre Tela-bukten, midt i garifuna-land, hjemland for et folk med bare 216 års historie i Honduras. Men like fullt et anerkjent urfolk, hvis språk, musikk og dans står på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immatriell kulturarv.

Rømte slaver

Forfedrene til garifunaene var slaver som ble fraktet fra Nigeria til Karibia i to spanske skip i 1635. Nær øya St. Vincent grunnstøtte skipene, slavene rømte og søkte tilflukt på øya der de ble tatt i mot av karibiere. Etterkommerne av nigerianere og karibiere ble til folket garifuna. I 1796 invaderte britene St. Vincent. Det ble raskt konfrontasjoner mellom de ”sorte karibierne” og engelskmennene og den britiske løsningen var som så ofte før, deportasjon. Rundt 5000 garifunas, av dem overlevde bare 2500, ble deportert til øya Roatán, utenfor kysten av Honduras. Den lille øya hadde ikke plass og muligheter til å brødfø så mange mennesker, så mot å bli brukt som soldater ga honduranske myndigheter klarsignal til at de kunne slå seg til på fastlandet. I dag er de spredt langs hele den karibiske kysten i Mellom-Amerika.

Rettigheter

I et forsamlingslokale med en bar og noen biljardbord i den ene enden har lokale garifunas samlet seg for å møte representanter for Norsk Folkehjelp og seks EL & IT-ambassadører fra Norge. Forsamlingen som har møtt opp består for det meste av eldre kvinner. Til stede er også Ofraneh-leder Miriam Miranda og visepresident i Ofraneh, Alfredo Lopez, som selv er fra dette området. Det er første gang de har besøk av en fagforening.

– Mellom Guatemala og Nicaragua er det i dag åtte garifuna-samfunn. Flere er blitt borte, på grunn av utvikling av nye turiststeder, forklarer Miriam, og viser til at byen Tela, ikke langt unna opprinnelig også var garifuna-land. I dag sitter ikke garifunas bare på strandrettigheter, men også på underjordiske ressurser og ikke minst vannressurser. Det er viktig i et område der ferskt vann er et knapphetsgode.

Det er viktige dager for Ofraneh og garifunas når vi er på besøk. Morgene etter skal ledelsen i organisasjonen til hovedstaden for å reise et juridisk krav overfor honduransk høyesterett. Bakgrunnen er at honduranske myndigheter vil etablere såkalte modellbyer langs kysten, med særlige skattefordeler og der store selskap med interesser innen turisme og næringsvirksomhet skal kunne etablere seg.

– Disse modellbyene vil påvirke mye av vårt område. Det er rett og slett et angrep på våre liv, sier Miriam

Narkotrafikken

En annen trussel mot garifunas er narkotikatrafikken. 70 prosent av narkotrafikken gjennom Honduras mot Mexico og USA går langs kysten. Det har endret sikkerhetssituasjonen radikalt. Enkelte landsbyer er i dag helt kontrollert av narkotikabandene.

– Vi er den eneste organisasjonen som opprettholder fredelig motstand mot denne trafikken. 1200 hektar av våre områder er i dag tatt av store narkobaroner, forteller Miriam.

Ofraneh jobber med solidaritet og nettverksbygging både nasjonalt og internasjonalt. På lokalnivå foregår det et kostbart og til tider slitsomt arbeid. Etter kuppet i 2009 er sikkerhetssituasjonen endret dramatisk.

– Dette er et land i krise, sier Miriam med ettertrykk. Volden og sikkerhetsproblemene har økt voldsomt etter kuppet, forklarer hun.

Ungdom og kvinner

Vi ser ikke mange ungdommer, hverken i møtelokalet eller ute på gatene. Men Onfraneh har både kvinner og ungdom i tankene når det jobber med sine ulike strategier. Norsk Folkehjelp har støttet garifunas i arbeidet med å etablere lokalradioer, som kan bringe deres budskap ut til folket. I Vittoria del Cruz er det tekniske utstyret betalt med midler fra folkehjelpa.

– Styrken i organisasjonen vår finner du i lokalsamfunnene. De er en bauta i motstandsarbeidet, sier Miriam. Ofraneh jobber også med en sak overfor den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen, som nettopp går på rettigheter for garifunas.

Arbeiderstøtte

Alfredo Lopez er glad for at det er arbeidsfolk som står bak støtten fra Norsk Folkehjelp og EL & IT Forbundet. Han håper ungdom etterhvert vil flytte tilbake til Vittoria del Cruz. Alfredo takker Norsk Folkehjelp for solidariteten.

– Vi har ikke så gode erfaringer med bistandspenger. de går som regel kun til statlige funksjonærer. Det største og beste dere kan gjøre er å støtte oss i kampen for å få jorda vår tilbake, sier Alfredo. Han karakteriserer kampen for jorda som en kamp mellom David og Goliat, der motkreftene er store private eiere, narkobaroner og internasjonale selskaper.

– Etter all lidelsen vi har vært gjennom, kan vi ikke bare forsvinne som folk. Vi må bruke all vår kultur og tradisjon i kampen istedet for våpen, sier Alfredo Lopez.

Honduras

Republikk i Mellom-Amerika

Hovedstad: Tegucigalpa

Flateinnhold: 112.085 km2

Befolkning: Cirka 8,4 mill.

Språk: Spansk, engelsk, garifuna og fire mayaspråk

Religion: Katolsk (97%), protestanter

Forventet levealder: 70, 71 år

Kilde: Wikipedia/Norsk Folkehjelp

– Styrken i organisasjonen vår finner du i lokalsamfunnene. De er en bauta i motstandsarbeidet

Miriam Miranda, leder i Ofraneh

Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere i Honduras

CNTC (Central Nacional de Trabajadores del Campo), nasjonal bondeorganisasjon. Norsk Folkehjelp støtter Region el Progreso som omfatter provinsene Yoro og Cortés. Hovedsaker er politisk påvirkingsarbeid for tilgang til jord og kreditter, informasjonsarbeid (radio) og politisk skolering.

OFRANEH (Organización Fraternal Negra Hondureña), er en nasjonal organisasjon for svarte honduranere. Arbeider for forsvar av bygdeterritoriet. Forsvar av kulturelle rettigheter og intern styring og beslutningsprosesser i bygdene. Spesielt fokus på kvinner og ungdom. Norsk Folkehjelps samarbeid har fokus på kommunikasjons- og informasjonsarbeid.

COPA (Coordinadora de COPA Organizaciones Populares de Aguan) ble dannet i 1996 og koordinerer alle sosiale organisasjoner i Colon-provinsen. Medlemmene er bondeorganisasjoner, velforeninger, vannkomiteer og noen fagforeninger. Norsk Folkehjelps støtet omfatter opplæring av ledere, organisasjonsutvikling, produksjon av radioprogrammer og politisk påvirkningsarbeid.

RED COMAL (Red de Comercialización Alternativea) er et nettverk for alternativ markedsføring. De kjører et program for politisk skolering for medlemmer av FNRP (Frente Nacional de Resistenca Popular), oppfølgeren til et program som Norsk Folkehjelp også støttet, under CBRPs ledelse (National Coordinator of Popular Resistance). Organisasjoner og kursledere fra atten delstater er representert.

MADJ (Movimiento Amplio de Dignidad y Justicia) samordner lokalsamfunn, organisasjoner og individer mot korrupsjon, brudd på menneskerettighetsbrudd og sosial urett. MADJ har bistått lokalsamfunn rammet av privatisering og utnytting av naturressurser med å organisere seg, og jobber aktivt for at motstandsfronten skal holde sammen.

CDM (Centro de Derechos de Mujeres), er en kvinneorganisasjon etablert i 1992, som får mye anerkjennelse i Honduras for sitt arbeide med å forsvare og fremme kvinners rettigheter, politisk deltagelse, arbeidstakerrettigheter og beskyttelse mot vold. Norsk Folkehjelp har samarbeidet med CDM i San Pedro Sula siden 1996.

ERIC (Equipo de Reflexion, Investigación y Communicación) er en organisasjon som springer ut av den katolske kirken. Den ble etablert i 1980 og arbeider med folk på landsbygda og folk som jobber i fabrikkene og driver også radiokanalen Radio Progreso.

17.03.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Honduras

Republikk i Mellom-Amerika

Hovedstad: Tegucigalpa

Flateinnhold: 112.085 km2

Befolkning: Cirka 8,4 mill.

Språk: Spansk, engelsk, garifuna og fire mayaspråk

Religion: Katolsk (97%), protestanter

Forventet levealder: 70, 71 år

Kilde: Wikipedia/Norsk Folkehjelp




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker