JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trønderne bevilget 300.000 kroner i støtte til heismontørene

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag åpnet kampfondet sitt og utelukker ikke mer pengestøtte, om det skulle bli nødvendig.
Fra møtet i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag på Teams i ettermiddag.

Fra møtet i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag på Teams i ettermiddag.

Skjermdump

knut.viggen@lomedia.no

Støttebeløpet var 100.000 kroner mer enn det styret hadde foreslått på forhånd, men sjelden har fagforeningsleder Eystein Garberg vært så fornøyd med å bli nedstemt. Det skjedde på et ekstraordinært representantskapsmøte fredag ettermiddag.

Det ble avholdt på bakgrunn av et spørsmål fra Are Hansen i Fosenkraft på halvårsmøtet tidligere i desember om styret kunne diskutere en bevilgning til heismontørene.

Det kunne de, men de ville bevilge mer enn de 25.000 kronene som er grensen for hva styret på egen hånd kan gi.

Les: Moxnes tok Schindler-saken opp i Stortinget.

Vedtektene til foreningen sier at støttebeløp av denne størrelsen må vedtas av et flertall av klubbene. På møtet, som foregikk på Teams, møtte 24 stemmeberettigede fra klubbene og 17 av dem ville gi 300.000 kroner, resten 250.000, men ingen gikk for styrets forslag.

– Utrolig artig at når styret først skulle bomme, så bommer vi på en slik sak, sa Garberg, da avstemningen viste et klart flertall for det høyeste beløpet.

Mot sterke krefter

For fagforeninga er opptatt av Schindler-saken, der hovedtillitsvalgt Alexander Jordnes ble sagt opp på dagen 20. november etter en langvarig konflikt mellom ledelsen i bedriften og montørklubben. Også den tillitsvalgte for mellomlederne i bedriften har fått en endringsoppsigelse, etter at han gikk ut og kritiserte ledelsens linje.

NHO har gått inn i kampen på bedriftens side og har åpnet kampfondet sitt, som er på 8 milliarder kroner, for å støtte Schindler.

BAKGRUNN: – Det er kanskje ikke lov det vi gjør, men det er rett.

– Vi kan ikke sitte og se på at en av landets sterkeste klubber og fagforeninger blir knust med hjelp av NHO. Styret i fagforeninga mener det er rett å gi en klar og betydelig støtte. Vi har ikke 8 milliarder, men vi har klart å spare opp et kampfond på 13 millioner kroner, som har vokst i snart 25 år, forklarer Garberg. Og trolig vil kampfondet fortsette å vokse, for medlemsøkningen så langt i 2020 har vært formidabel og foreningen har nå passert 2.200 medlemmer.

Heismontørenes Fagforening har ikke akutt behov for penger akkurat nå, men de trenger støtte og opppmerksomhet, mener trønderne. Pengene blir ikke utbetalt før de trengs, heter det i vedtaket, men det åpnes også for å gi mer - om det skulle bli nødvendig.

BAKGRUNN: Fanemarkeringer til støtte for sparket tillitsvalgt: – Rørt over å få oppleve dette.

– De står mot sterke krefter, et NHO og en bedrift som vil knuse heismontørene en gang for alle og som er villige til å gå langt for å oppnå det, sier Eystein Garberg.

– Angår oss alle

Kenneth Andersen, klubbleder i Caverion Trondheim, og den som kom opp med forslaget om 300.000, mener dette er helt riktig bruk av kampfondet.

– Hvis heismontørene taper denne kampen taper vi alle på det, sier han. Og får støtte av Garberg.

– Heismontørene stiller alltid opp for alle andre. Dette angrepet er åpenbart del av et større spill, mener fagforeningslederen.

Runar Andreas Lein fra Bravida frykter at det kan bli tøffe kår i flere klubber og fagforeninger, skulle NHO og Schindler vinne fram.

– Det er viktig for oss å slå tilbake dette angrepet, sier han.

– Jeg er livredd for hva som skjer i LO hvis heismontørene blir knust. Som flere har sagt før meg, dette angår oss alle i hop.

Både Bravida-klubben og Caverion-klubben har tidligere vedtatt å støtte heismontørene med 10.000 kroner hver fra sine egne klubbkasser.

Bygningsarbeiderforeningen i Oslo har også bevilget 200.000 kroner i støtte til heismontørene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse