JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsira blir elektrifisert

EL & IT heier på den samlede opposisjonens Utsira-ordre.

Leif.kirknes@lomedia.no

Opposisjonen har gått sammen mot regjeringen. De vil at oljefeltene på Utsirahøyden skal elektrifiseres. Dette ble kjent i en pressekonferanse klokka 11 i vandrehallen på Stortinget i dag.

Kravet bygger på et representantforslag fra SV. Ifølge NRK varslet Heikki Holmås at han vil sprette minst én champagnekork i dag.

– Når olje- og energiministeren ikke har tatt grep for å nå Norges klimamål, så må Stortinget gjøre det. Nå er marsjordren gitt: Utsira-områdets kraftbehov skal dekkes med ren kraft fra land, sa han under pressekonferansen ifølge NRK.

– Ingen utsettelse

Elektrifisering av hele feltet rundt 20 mil vest for Rogaland vil redusere utslipp med mellom 600.000 og én million tonn CO2 i året. Det er snakk om å koble hele feltet på landstrøm i stedet for at oljeselskapene baserer sitt strømbehov på gassturbiner. Regjeringen og Statoil la i utgangspunktet opp til at kun Johan Sverdrup skal elektrifiseres.

– Vi ber regjeringen om at de i sine konsesjonsvilkår stiller betingelse om at hele kraftbehovet for Utsirahøyden dekkes fra land. Dette innebærer ingen utsettelse. Statoil er godt i gang med å forberede elektrifisering av Johan Sverdrup fase én, sier Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland til Dagbladet.

EL & IT glade

Det er flere enn Holmås som står i fare for å sprette korker i nær fremtid. EL & ITs forbundsleder er også storveis fornøyd.

– Dette er helt i tråd med EL & IT Forbundets vurderinger i denne saken. En riktig gladmeling. Elektrifisering av Utsira-høyden er et viktig bidrag til å nå være klimamål, sier han via forbundets nettsider.

Miljøstiftelsen ZEROs nestleder Kari Elisabeth Kaski går enda lenger og kaller det en gigantseier for klimaet.

– På mange måter er elektrifiseringen av Utsira-høyden en seier også for demokratiet, når Stortinget ikke lar oljeindustrien styre norsk klimapolitikk. Sokkelen er Norges største utslippskilde av klimagasser, og klimatiltak her har enorm langsiktig effekt. Det avgjørende her er at de har slått tydelig fast at hele området skal elektrifiseres. Det er en gigantseier for klimaet, sier hun i en pressemelding.

Gir nok etter

Høyre og FrP er ikke overlykkelige over å ha blitt tatt på senga med en samlet opposisjon mot seg. Høyres Nikolai Astrup påstår å kun ha fått se utkastet til avtalen fra opposisjonen en knapp halvtime før pressekonferansen om temaet, Han kaller prosessen uryddig. FrPs energipolitiske talsmann Oskar Grimstad mener på sin side fremgangsmåten er et brudd på samarbeidsavtalen KrF og Venstre har med regjeringen.

– Vi registrer at det er et bredt politisk flertall som står bak kravet, og må naturligvis respektere det. Men jeg stiller meg undrende til prosessen, sier han ifølge NRK.

Ifølge VG skal regjeringspartiene nå studere forslaget. En sentralt plassert kilde forteller avisen at de trolig vil slutte seg til det etter litt betenkningstid.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse