JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter skille mellom produksjon og distribusjon av strøm

Venstre støtter omstridt Frp-forslag som kan gi dyrere strøm i distriktene

Ola Elvestuen (V) sikrer knappest mulig flertall og berger omstridt energilov.
Ola Elvestuen i Venstre

Ola Elvestuen i Venstre

Ylva Seiff Berge

De to samarbeidspartiene til regjeringen, Venstre og KrF, skiller nok en gang lag i et omstridt politisk spørsmål. Venstre, og De Grønne, sørger for at regjeringen får flertall.

• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

– Helt unødvendig

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) får gjennom sin nye energilov, og det må opprettes et funksjonelt skille mellom nettselskap og salg av strøm.

Store deler av bransjen, LO-forbundet EL og IT, ordførere over hele landet, i tillegg til opposisjonen på Stortinget, frykter dette vil føre til en flom av fusjoner og sentralisering av landets strømprodusenter. Små kommuner kan miste sine e-verk.

– Dette er både byråkratisk og helt unødvendig, sier energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Resultatet blir mer byråkrati og sentralisering, det blir svært kostbart og vil tvinge mindre nettselskap til å fusjonere, mener parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, og får støtte fra Aasland.

• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer

Fysisk skille

Bakgrunnen for lovforslaget er å hindre kryss-subsidiering av nettvirksomheten, og at nettselskapene skal bygge opp finansiell styrke til å ta i bruk ny teknologi og investere i strømnettet. Det omstridte forslaget går ut på at e-verk med mindre enn 100.000 abonnenter fysisk må skille omsetningen av strøm fra nettselskapet, bygge opp en egen administrasjon og et styre atskilt fra selve nettselskapet.

Fra før er det et EU-krav om et slikt skille for selskap med over 100.000 kunder.

Han vil imidlertid ikke motsette seg et krav om et selskapsmessig skille mellom morselskap og datterselskap.

KrF sier verken ja eller nei til forslaget, men ønsker en utredning.

Aasland registrerer at det begynner å tegne seg et bilde hvor Venstre og KrF går hver sin vei i politiske saker. Sist skjedde det gjennom innstillingen til ny helse- og sykehusplan.

– Det kommer tydelig fram at KrF i en mye større grad enn Venstre er et distriktsparti, mener Aasland.

• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Glad Frp-statsråd

– Jeg er veldig glad for at det har blitt en betydelig bevegelse på spørsmålet om selskapsmessig skille.

– Samtidig mener jeg det er viktig å gjennomføre et funksjonelt skille for å sikre at ingen skal kunne utnytte sin monopolsituasjon, sier olje- og energiminister Tord Lien til ANB

– Dette er fornuftig av hensyn til nettkundene, men også av hensyn til produsentene. I dag er det et stort sammenfall mellom distribusjonsnett og produsenter. På sikt vil dette ikke bli noe dyrere for kundene, sier Tord Lien.

– At dette vil medføre fusjoner, har jeg aldri lagt skjul på. Jeg har tvert imot sagt at fusjonene er en heldig bieffekt, sier Frp-statsråden.

• Les også: Så lite tjener en ansatt i Ryanair

Få nyhetsbrevet vårt

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse