JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PEKER PÅ LEVERANDØRKJEDEN – Vi har forventninger om at de statlig eide selskapene forebygger økonomisk kriminalitet i verdikjeden, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Han la fram ny eierskapsmelding fredag.

PEKER PÅ LEVERANDØRKJEDEN – Vi har forventninger om at de statlig eide selskapene forebygger økonomisk kriminalitet i verdikjeden, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Han la fram ny eierskapsmelding fredag.

Herman Bjørnson Hagen

Ny eierskapsmelding

Vestre ønsker mindre kriminalitet blant underleverandørene til statlig eide selskap

Det er for mye økonomisk kriminalitet i leverandørkjeden, mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).


21.10.2022
17:35
27.10.2022 12:41

oystein@lomedia.no

Fredag la næringsministeren fram den nye såkalte eierskapsmeldingen.

Den utfordrer statlig eide selskaper på å forebygge økonomisk kriminalitet i egen virksomhet, men også i leverandørkjeden.

LES MER: Statlige selskaper får strengere krav. Se regjeringas plan her

Peker på ansvaret i leverandørkjeden

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier til FriFagbevegelse at han mener de statlige selskapene skal være ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet.

– Hvordan skal Statnett, Statkraft og Telenor helt konkret forebygge økonomisk kriminalitet i leverandørkjeden sin?

– Vi har forventninger om at de gjør det. Så er det selskapets styre som har ansvar for drift, investeringer, risikovurdering og aktsomhetsvurderinger for de operative beslutningene selskapet tar. Generelt er det for mye økonomisk kriminalitet i leverandørkjeden, både i private og statlig eide selskaper. Men selskapene må selv svare på det spørsmålet.

FriFagbevegelse har stilt spørsmålet til Statkraft, Statnett og Telenor.

– Ryddige forhold blant våre leverandører er viktig for oss og et tema vi har kontinuerlig fokus på. Krav til våre leverandører er også nedfelt i våre leveregler for leverandører, svarer Lars Magnus Günther, pressekontakt i Statkraft.

Statnett opererer i et internasjonalt leverandørmarked. 

– Vi har arbeidet aktivt med våre leverandører for å forhindre arbeidslivskriminalitet og sikre ordentlige arbeidsforhold for ansatte også hos våre leverandører, svarer Henrik Glette, kommunikasjonsdirektør i Statnett. 

Glette påpeker at Statnett har jevnlig tilsyn og kontroller på anleggsplasser og hos leverandører.

– I det arbeidet har vi også avdekket uønsket praksis i større og mindre omfang. Da arbeider vi aktivt opp mot leverandører og stiller krav og følger opp.

I flere tilfeller har dette også fått konsekvenser for leverandører.

BAKGRUNN: Statnett vil arbeidslivskriminaliteten til livs – forventer at leverandørene følger bedre med

– Vi har i tillegg til å innarbeide krav i alle våre kontrakter også fremmet tydelige forventninger til samtlige leverandører om at de aktivt skal forhindre og motvirke uetisk og ulovlig praksis i arbeidslivet, sier Glette.

3600 inspeksjoner

Telenor svarer at ansvarlig virksomhet er grunnlaget for hvordan de opererer.

– Vi jobber kontinuerlig med både ansvarlig forretningsdrift og bærekraft i leverandørkjeden, og i dette arbeidet står forebygging av økonomisk kriminalitet sentralt, sier David Fidjeland, informasjonssjef i Telenor Group.

I fjor gjennomførte Telenor 3.600 inspeksjoner i leverandørkjeden, og alle avvik som avdekkes følges ifølge Fidjeland opp.

– Vi gjennomførte også nær 40.000 timer med kapasitetsbygging blant leverandører. Disse tiltakene gjør vi for å sikre at ansvarlighet og bærekraft reflekteres gjennom hele leverandørkjeden.

Oppfordrer til fagorganisering

Regjeringen vil at de statlige selskapene skal oppfordre sine ansatte til å organisere seg.

– Vi kommer til å spørre om dette i eierdialogen med selskapene, om de jobber systematisk med dette, sier næringsminister Vestre.

Henrik Glette i Statnett skriver i en e-post til FriFagbevegelse at de er opptatt av å legge til rette for at alle som ønsker det kan organisere seg.

– Det har vi også som en del av våre forventninger til leverandører.

Lars Magnus Günther, pressekontakt i Statkraft, skriver at de støtter og respekterer internasjonalt anerkjente arbeidstakerrettigheter, inkludert organisasjonsfrihet, noe de også har nedfelt i de etiske levereglene selskapet har.

– I Statkraft har vi alltid praktisert et tett og godt forhold til fagforeningene og det vil vi fortsette med.

Kravene til arbeidstakerrettigheter i eierskapsmeldingen er ikke noe som vil medføre endringer for Telenor.

– Bedriftsdemokrati der medarbeidere får innflytelse på egen hverdag er viktig for Telenor og vi vil derfor fortsette å støtte ansatte som ønsker å fagorganisere seg da dette er en sentral prioritet for oss, i Norge og alle andre land vi har virksomhet i, sier kommunikasjonssjef David Fidjeland.

– Grei nok

Næringspolitisk direktør Tore Strandskog i Nelfo reagerer slik på den nye eierskapsmeldingen:

– Overordnet sett er eierskapsmeldingen grei nok, men vi registrerer klarere politiske føringer ved denne meldingen enn det som kom frem under Solberg-regjeringens åtte år. 

Det Nelfo savner hos en del av de statlige aktørene er et mer bevisst forhold til å stille klare og tydelige seriøsitetskrav ved sine innkjøp. 

Det er næringsministeren enig med Strandskog i.

– Ja. Å ha etiske retningslinjer og bevisstgjøre underleverandørene på hva en forventer, det er smart og i tråd med de internasjonale retningslinjene fra OECD og andre.

Vestre understreker at det er mye mer enn eierpolitikken som er viktig her.

– Norgesmodellen, for eksempel, de nasjonale seriøsitetsbestemmelsene som kommer der. Der vil mange av Nelfos medlemmer være inkludert.

Nelfo arbeider ifølge Tore Strandskog bredt og intenst for å hindre økonomisk kriminalitet i verdikjeden.

– I vår dialog med myndighetene er vi tydelige på behovet om å styrke tilsynene, som vi opplever har for få ressurser i dag, svarer Strandskog, som peker på Arbeidstilsynet, men også fagtilsyn som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Det lokale elektrisitetstilsyn.

FriFagbevegelse har spurt Strandskog om Nelfo nå vil oppfordre sine medlemmer om å få deres ansatte til å fagorganisere seg.

– Nelfo ønsker at flest mulig organiserer seg. Et organisert arbeidsliv, med utstrakt partssamarbeid, er den beste garantien for et seriøst arbeidsliv. Som arbeidsgiver kan vi ikke tvinge folk til å organisere seg. Her er det en klar rollefordeling mellom for eksempel NHO og LO. Vi kan som arbeidsgiver utøve det vi kan kalle «mildt press», svarer han.

Skryt fra EL og IT

Jan Olav Andersen er leder i EL og IT Forbundet. Han er godt fornøyd med den nye eierskapsmeldingen.

– Signalene som gis i eierskapsmeldingen er gode. For oss er det særlig positivt at forventningene til selskapene skjerpes når det gjelder anstendige arbeidsforhold i hele verdikjeden, klimautslipp og vekst i lederlønninger. 

Næringsministeren truer med å kaste flere styrer hvis lederlønningene øker mye, sa han til FriFagbevegelse da han la fram statens eierrapport for 2021 i juni.

Vestre påpekte den gangen at det er begrenset hvilke nye virkemidler han kan innføre før en ny eierskapsmelding er behandlet i Stortinget. Men:

– Jeg gjentar at det vil komme nye tiltak for å ivareta statens moderasjonslinje i den nye eierskapsmeldingen, sa han.

Og nå kommer altså tiltakene:

Dersom ledere skal gis en høyere lønnsvekst enn det gjennomsnittlige kronetillegget i organisasjonen for øvrig skal dette særskilt begrunnes for generalforsamling. Maks bonus i kommersielle selskaper skal reduseres fra 50 til 25 prosent og i sektorpolitiske selskaper skal det ikke gis bonus, står det i eierskapsmeldingen. 

Dette får applaus fra EL og IT-lederen.

– Det har i lang tid blitt gitt signaler om at lederlønningen må modereres. Likevel har lønningene i flere av disse selskapene fått fortsette å øke og er i dag på et nivå som rimer særs dårlig med nivået ellers i selskapene de leder. Det er derfor bra at det nå tas konkrete grep fra regjeringen for å stanse denne utviklingen, sier EL og IT-lederen.

MER OM NY EIERSKAPSMELDING Avlyser lønnsfest: Ledere i statlige selskaper får ikke høyere lønnsøkning enn andre ansatte

Ny eierskapsmelding

• Siden 2002 har Regjeringen i hver stortingsperiode lagt fram en såkalt eierskapsmelding for Stortinget.

• Det er en melding om statens samlede direkte eierskap.

• Staten er eier i til sammen 70 selskap, blant annet Statkraft, Statnett og Telenor.

• Det er rundt 330 000 ansatte i statlig eide selskap.

• Verdien av statens eierandeler i selskapene hvor staten er direkte eier var 1 179 milliarder kroner i 2021 (906 milliarder kroner i 2020).

• Eierskapsmeldingen som ble lagt fram fredag heter «Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap».

Kilde: Regjeringen.no og FriFagbevegelse.no

21.10.2022
17:35
27.10.2022 12:41

Ny eierskapsmelding

• Siden 2002 har Regjeringen i hver stortingsperiode lagt fram en såkalt eierskapsmelding for Stortinget.

• Det er en melding om statens samlede direkte eierskap.

• Staten er eier i til sammen 70 selskap, blant annet Statkraft, Statnett og Telenor.

• Det er rundt 330 000 ansatte i statlig eide selskap.

• Verdien av statens eierandeler i selskapene hvor staten er direkte eier var 1 179 milliarder kroner i 2021 (906 milliarder kroner i 2020).

• Eierskapsmeldingen som ble lagt fram fredag heter «Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap».

Kilde: Regjeringen.no og FriFagbevegelse.no




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker