JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha mer vannkraft-forskning

Nytt NTNU-senter skal bedre både kunnskap og rekruttering innen vannkraft. – Feltet er langt fra ferdig-forsket, sier rektor Gunnar Bovim.
ÅPNET: I dag var offisiell åpning av Norsk Vannkraftsenter (NVKS) ved NTNU. Olje- og energiminsiter Tord Lien og NVKS-leder Ole Gunnar Dalhaug (t.v.) ser frem til spennende og nyskapende forskning på området vannkraft.

ÅPNET: I dag var offisiell åpning av Norsk Vannkraftsenter (NVKS) ved NTNU. Olje- og energiminsiter Tord Lien og NVKS-leder Ole Gunnar Dalhaug (t.v.) ser frem til spennende og nyskapende forskning på området vannkraft.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Med tanke på vårt regjeringssamarbeid med KrF kan jeg vel gjerne si regnet har vært vår lands velsignelse. Det har gitt oss mye, men kompetansen til å utnytte det har vi stått for selv, sier olje- og energiminister Tord Lien.

I dag besøkte han NTNU i forbindelse med åpningsmarkeringen av Norsk Vannkraftsenter (NVKS). Det var ikke noen klipping av snor – i stedet ble det folksomme publikummet, bestående av både flanellskjorte-kledde studenter og dresskledde utstuderte, geleidet opp en bratt og smal trapp iført vernebriller, før Lien fikk æren av å kommandere oppstart av en Pelton testrigg-turbin.

Det var sommeren 2012 det ble gjort kjent at fagmiljøene innen vannkraft ved NTNU, Sintef Energiforskning, CEDEREN og Energi Norge ville gå sammen om å opprette et kunnskapssenter for vannkraft.

I dag markerte startskuddet for dette senteret, som forener fire ulike institutter innen bygg, maskin og elkraft, samt kraftbransjen. Målet er å komme styrket ut med tanke på forskning, undervisning og utdanning om feltet, deriblant via økt rekruttering til et felt som tilsynelatende har havnet litt i skyggefeltet av sin hippe fetter oljen.

Viktig

Lien er klar på at vannkraft var, er og fortsatt vil være, viktig for Norge som ryggraden i norsk energiproduksjon. Siste opptelling fra Nord Pool viser at vannkraften står for 96 prosent av kraftproduksjonen her til lands. Det er med bakgrunn i dette han mener det ellers ofte forhatte regnet regnet, når alt kommer til stykket, har vært vår store flaks.

– Men det har ikke bare handlet om flaks, det har også handlet om kompetanse og kunnskap. Om forutseende industrigründere og politikere. Ved siden av olje og gass er vannkraft et av de få områdene der Norge er blant de til nå verdensledende.

Og slik vil Lien i likhet med de andre tilstedeværende vannkraftentusiaster at det skal forbli. Derfor er det bra det etableres et kompetansemiljø som ser fremover, fremhever han. Kunnskapen kan med fordel ikke minst utvikle seg til en eksportvare.

Ikke ferdig-forsket

NTNU-rektor Gunnar Bovim innser at den gjengse nordmann kanskje tenker vannkraft er ferdig utforsket. Vi har vann, vannet blir strøm, og vi får strøm til våre mobiltelefoner og elbiler, ferdig med det.

Bovim mener derimot det fortsatt finnes ubesvarte spørsmål.

– Området er ikke ferdig-forsket. I motsetning til det mange tror, er det fortsatt utfordringer innen vannkraft, både rent teknologisk og i det å benytte vannkraft over distanse og tid som gir mye spennende forskningsmaterie, sier han.

Når de gjelder uutforskede områder, trekker Energi Norges Oluf Ulseth konkret frem pumpekraft som eksempel.

Svein Ove Slinde fra Statkraft understreker på sin side på at mange vannkraftverk nå begynner å dra på åra.

– Vi har allerede en portefølje å ta vare på, mange av dem bygget på 40- 50- 60-tallet. De må fornyes og tilpasses dagens lover og regler. Vi går inn i et omfattende fornyingsarbeid, slår han fast.

Sliter med rekruttering

Tilbake til Lien, påpeker han at det nyetablerte senteret også vil komme distriktene til gode.

– Kraftbransjen er et kompetanseintensivt næringsliv som ikke kan sentraliseres. Vannkraftkompetansen må være der vannet er, ofte utenfor de store befolkningsmassene.

Ministeren har ett hjertesukk oppe i det hele. Han skulle ønske flere unge valgte realfag, ikke minst for å få økt rekruttering innen fornybar energi som nå nærmer seg generasjonsskifteproblemer.

– Gjennomsnittalderen i den norske fornybarnæringen er høyere enn snittet i andre bransjer. Over 20 prosent i bransjen er i dag over 58 år. De sitter på svært verdifull kompetanse som det blir krevende å erstatte. Hvis Norge skal fortsette å være en stor energinasjon, sier det seg selv at vi trenger nye kloke hoder.

NTNU-rektor Bovim stusser selv over at søknadstallene til vannkraftrelaterte fag går nedover.

– Det viser at studentene ikke vet sitt eget beste, sier han spøkefullt.

Skal man dømme etter antall oppmøtte flanellskjorter på dagens åpningsmarkering, ser det likevel ut til at den yngre garde absolutt er villige til å snuse på faget.

Hvis Norge skal fortsette å være en stor energinasjon, sier det seg selv at vi trenger nye kloke hoder.

Tord Lien

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse