JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statkraft satser på flytende solkraft i Albania

Statkraft har startet kraftproduksjonen fra sitt første, flytende solkraftverk i Albania. Prosjektet er utviklet i samarbeid med den norske leverandøren Ocean Sun.
SOL PÅ SJØ: Flytende solkraft på Bana-reservoaret i Albania. Nå har Statkraft startet kraftproduksjon fra anlegget.

SOL PÅ SJØ: Flytende solkraft på Bana-reservoaret i Albania. Nå har Statkraft startet kraftproduksjon fra anlegget.

Statkraft

nettverk@lomedia.no

Kraftverket er plassert i Banja-reservoaret i Albania, der Statkraft allerede drifter og eier Banja vannkraftverk. Enheten som nå er satt i produksjon leverer sin fornybare kraft til det albanske kraftnettet og er den første av i alt fire enheter som skal på plass i løpet av året.

Flytende solkraft innebærer å installere solcellepaneler på flytende strukturer på en vannflate, for eksempel en innsjø, en fjord, i havet eller i et kraftmagasin. Hver enhet består av en flytende ring og en tynn membran. Teknologien er utviklet av Ocean Sun, og selv om membranen bare er noen få millimeter tykk, tåler den lett vekten til solcellepanelene og personell som utfører installasjons- eller vedlikeholdsoppgaver. Kombinert med kjøling av panelene fra vannet under, er det denne membranen og det store arealet som gjør dette konseptet unikt.

Den første enheten, bestående av 1.536 solcellepaneler, har en installert kapasitet på 0,5 MWp og dekker nesten 4.000 kvadratmeter. I tillegg er 160 tilsvarende paneler plassert på land for sammenligning og dokumentasjon av kjøleeffekten på de flytende panelene. Prosjektet forventes å fortsette med fase 2 i løpet av andre halvdel av 2021, hvor ytterligere tre flytende enheter skal installeres med en samlet tilleggskapasitet på 1,5 MWp.

- Dette er en viktig milepæl for vårt innovative, flytende solprosjekt. Det er gøy å se anlegget komme i drift og gi ekstra fornybar energiproduksjon i Albania. Vi ser frem til de konkrete resultatene av dette demonstrasjonsprosjektet for å vurdere potensialet for ytterligere utvidelse av denne spennende teknologien, sier konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen.

Statkraft har vært til stede i Albania siden 2007. Landet med en befolkning på rundt 3 millioner mennesker har en av de høyeste andelene av fornybar energi i Sørøst-Europa. Vannkraft står for majoriteten av Albanias strømproduksjon, og representerer rundt 95 prosent av landets krafttilgang. I tillegg er Albania ett av landene i Europas med høyest antall soltimer per år, og landet har et betydelig potensial for utvikling av solenergi i kombinasjon med eksisterende vannkraft.

Annonse

Flere saker

Annonse