JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

34 prosent av alle innsatte er utenlandske. Det er problematisk, varsler tillitsvalgte.

I løpet av de siste ti årene er antall nyinnsettelser av utlendinger økt betraktelig. Det byr på utfordringer for kriminalomsorgen.
IKKE TILRETTELAGT:  – For mange av en etnisitet på en avdeling, kan by på problemer, sier Siri Sørlie i Ringerike fengsel (t.v.). Daniel Fjelly-Johnsen er enig.

IKKE TILRETTELAGT: – For mange av en etnisitet på en avdeling, kan by på problemer, sier Siri Sørlie i Ringerike fengsel (t.v.). Daniel Fjelly-Johnsen er enig.

Ingrid Styrkestad / Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

34 prosent av alle innsatte i norske fengsler er utenlandske, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Selv om ikke-norske fanger har de samme rettigheter som norske, får de et dårligere tilbud i fengsel.

– Kriminalomsorgen er ikke forberedt på å ha så mange utenlandske innsatte i norske fengsler, sier tillitsvalgt Siri Elin Sørlie i Ringerike fengsel.

Albanske Diana tok alle kurs hun kunne få i norsk fengsel. Nå vil hun bli designer

Ikke penger til tolk – bruker innsatte

Språk og kommunikasjon er det mest problematiske med den økende andelen utlendinger bak murene.

– Innsatte søker seg til sine egne, og da kan det lett oppstå etniske grupperinger. For mange av en etnisitet på en avdeling, kan by på problemer, sier Sørlie.

På samme tid er fengslene avhengig av at innsatte soner på samme avdeling med andre som snakker deres språk for at medinnsatte kan oversette. Fengslene har ikke penger til å leie tolk for å forklare hverdagsrutiner i fengsel.

Sørlie peker også på at det er problematisk at kriminalomsorgen ikke kjenner forhistorien til mange av utlendingene.

– Vi kan ikke kartlegge bakgrunnen deres. Det kan resultere i at personer fra samme kriminelle miljø i hjemlandet soner på samme avdeling, og det er ikke bra.

26 fanger soner på denne gården

Ekstra vanskelig når domfelte er analfabeter

Enkeltpersoner i norske fengsel, gjerne flyktninger, har store språkproblemer, krigstraumer og en helt annerledes kulturell bakgrunn. Mange av dem er analfabeter og da kan ikke ansatte bruke «Google translate».

Det er også problematisk at innsatte fra andre land misforstår den norske kulturen i fengsel. Noen menn aksepterer blant annet ikke at kvinnelige betjenter bestemmer over dem.

– Når kommunikasjonsproblemene blir store, kan de uttrykke frustrasjon med sultestreik og utagering, sier Sørlie.

Regiontillitsvalgt Daniel Fjelly-Johnsen i kriminalomsorgen region nord kjenner seg igjen i beskrivelsene til kollegaen.

– Det er frustrerende for innsatte når de ikke klarer å gjøre seg forstått, sier Fjelly-Johnsen.

Han jobbet i Trondheim fengsel før han ble regiontillitsvalgt. Fjelly-Johnsen forteller at også i Trondheim fengsel har ansatte problemer med å formidle hverdagsrutinene.

– Selv om vi trykker opp informasjon på deres språk, er det ikke sikkert at de klarer å lese det, sier han.

Diddi (4 mnd) gjør livet lysere for innsatte i Bredtveit fengsel

Utenlandske fanger får mindre tilbud

Innsatte med utvisningsvedtak får ikke tilbud om grunn- og videregående skole, men kan ta kurs i engelsk. Fjelly-Johnsen lurer på om kriminalomsorgen klarer å aktivisere ikke-norske på en god måte i fengsel.

– Er vi flinke nok til å gi utenlandske domfelte et meningsfullt tilbud? Blir det for mye oppbevaring på cella, noe som igjen kan føre til utagering? spør han.

Han etterlyser klare retningslinjer for hvordan kriminalomsorgen skal aktivisere innsatte med utvisningsvedtak. I Trondheim fengsel sysselsettes innsatte på metallverksted og trevareverksted, men det er vanskelig å la dem håndtere store maskiner uten tilstrekkelig opplæring.

– Vi må være sikre på at de skjønner bruksmanualen, sier Fjelly-Johnsen.

NFF: – Budsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen

Nyinnsettelser: Økt fra 12 til 27 prosent

De siste årene har antallet utenlandske innsatte i norske fengsler økt betydelig, og rundt 34 prosent av alle innsatte i norske fengsler har utenlandsk statsborgerskap, viser tall fra KDI. Direktoratet fører også statestikk over antall nyinnsettelser. I løpet av de siste ti årene har antall nyinnsettelser økt fra 12 prosent til 27 prosent.

Utenlandske innsatte

• De siste ti årene er antall utenlandske nyinnsettelser nesten tredoblet
• 34 prosent av alle innsatte i norske fengsler er utenlandske statsborgere
• Flest utenlandske innsatte kommer fra Polen, Litauen og Romania
• Mange utenlandske innsatte har ­utvisningsvedtak og sendes ut etter soning eller overføres til hjemlandet for å sone der
• Kongsberg fengsel er en anstalt med 140 plasser for utenlandske innsatte, hvor 20 plasser er for kvinner

Kilde: Kriminalomsorgsdirektoratet

Grafikken under viser økningen av nyinnsettelser av utenlandske innsatte i norske fengsler:

Kilde: Kriminalomsorgsdirektoratet.

Kilde: Kriminalomsorgsdirektoratet.

Ole Palmstrøm

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse