JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aspirantene:

Aleksandra (23) tok fengselsskole-eksamen ved stuebordet

Aleksandra Kuzarevski (23) måtte ta med seg pensum og avslutte fengselsskolens første semester hjemme hos foreldrene sine i Nittedal.
EKSAMENSKLAR: Aspirant Aleksandra Kuzarevski ser fram til å få på seg uniform igjen og jobbe i fengsel.

EKSAMENSKLAR: Aspirant Aleksandra Kuzarevski ser fram til å få på seg uniform igjen og jobbe i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Aleksandra var blant aspirantene som satt hjemme kvelden 12. mars da beskjeden kom fra Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS): Fengselsskolen stenges ned grunnet smittevern.

I mangel av egen leseplass benyttet hun stua hjemme hos foreldrene sine i Nittedal.

– Hvordan var det å ikke få brukt uniformen, følte du at du er aspirant?

– Egentlig ikke, det var som å gå på vanlig høgskole eller universitet. Men det var deilig å slippe å stryke skjorta hver dag.

Med nedstengte lokaler måtte KRUS kaste seg rundt. Opptaksintervjuer til høstkullet måtte gjennomføres digitalt mens fysisk test ble utsatt til høsten. Alt av undervisning, kurs og konferanser måtte over på skjerm. Det gjaldt også Aleksandras eksamen.

Følger studieplanen

Midt i mai tok Aleksandra to eksamener hjemmefra, i emnene Kriminalitet og straff, og Juss. Hun besto begge. Fra tidligere bachelorstudier i barnevern er hun heldigvis vant til selvstudium. Dagsrutinene var det verre med under nedstengningen. Aleksandra prøvde å være aktiv igjennom uka og koblet av med turer i skogen.

Lærerne underviste fra hjemmekontor via Canvas og Teams, to apper for filutveksling og videokontakt. Lærerne fulgte oppsatt undervisningsplan uke for uke, så aspiratene fikk gjennomgått nesten alt som var planlagt. Opplæring i fysisk maktanvendelse måtte utsettes til praksisperioden. Alvorligere var det kanskje at aspirantene gikk glipp av det mer uformelle læringsmiljøet i gangene på høgskolen og det sosiale samholdet, som i seg selv er en viktig motivator for å jobbe i kriminalomsorgen.

Les også: Nå er det alvor for fengselsaspirant Aleksandra (23). Her tar hun på seg uniformen for første gang

Bekymret for motivasjonen

Koronatiltak kan true motivasjonen for aspirantene som kommer tilbake fra praksis til høsten, ifølge assisterende avdelingsleder ved KRUS, Christian Øvergaard.

– Fram til nå har vi ikke inntrykk av at noen aspiranter har vurdert å trekke seg fra studiet. For vårkullet 2020 starter nå studiene i opplæringsenhetene. Dette holder nok motivasjonene oppe for svært mange i disse dager, sier Øvergaard.

Han er mer spent på 2019-aspirantkullet som skal tilbake til KRUS etter praksisåret i fengsel. De har fått beskjed om at de skal starte fjerde semester med hjemmekontor.

– Det er ikke ideelt for verken aspirantene eller KRUS. Lærerne jobber for fullt for å få på plass gode nettbaserte studieaktiviteter for dette kullet. Vi er overbevist om at læringsutbyttet vil bli annerledes enn vanlig, men bra. Vi skal holde tett kontakt med de tillitsvalgte i kullet for å få til et så godt læringsmiljø for dem som mulig, sier Øvergaard.

Den 25. mai gikk aspirantene ut i praksis med veiledning. Aleksandra har nå jobbet over en måned i høysikkerhetsfengsel.

– Jeg trives veldig. Det er kjempespennende og noe nytt hver dag, utfordringer som krever refleksjon med veileder. Det er bra miljø mellom ansatte, og et godt opplegg for oss aspirantene.

Praksisen varer ett år.

Aspirantene:

Drømmene, forventningene, møtet med virkeligheten: I denne serien følger NFF-magasinet kullet på 90 aspiranter som startet i januar 2020 ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS).

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Aspirantene:

Drømmene, forventningene, møtet med virkeligheten: I denne serien følger NFF-magasinet kullet på 90 aspiranter som startet i januar 2020 ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS).