JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle fengslene koronastengt: – For oss handler det om å vurdere smitterisiko og samtidig bevare roen

Fra i dag er fengslene koronastengt. NFF-tillitsvalgt Marit Lorås håper ikke viruset tvinger dem til å isolere innsatte på cella.
STENGT: Marit Lorås leder NFF Bredtveit fengsel og håper de kan unngå isolasjon i kampen mot viruset.

STENGT: Marit Lorås leder NFF Bredtveit fengsel og håper de kan unngå isolasjon i kampen mot viruset.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

Kvinnefengselet på Bredtveit er blant de 50 anstaltene som fra i ettermiddag er stengt for besøk. Slik ønsker kriminalomsorgen å hindre at koronaviruset kommer innenfor murene.

Smitteverntiltakene vekker reaksjoner blant de innsatte, forteller NFF-tillitsvalgt Marit Lorås. Fengselet har satt av egne celler til innsatte som skulle teste positivt på viruset.

Innsatte reagerer

– Mange har reagert kraftig på hvorfor en slik celle er gjort klar på akkurat deres avdeling. Jeg regner også med at de ikke er spesielt glad for å ha mistet muligheten til besøk, sier Lorås.

Saken fortsetter under bildet.

SKJERMET: Bredtveit kvinnefengsel gjør det de kan for å hindre koronasmitte innenfor gjerdene.

SKJERMET: Bredtveit kvinnefengsel gjør det de kan for å hindre koronasmitte innenfor gjerdene.

Eirik Dahl Viggen

For å kompensere for mindre besøk, kan innsatte få utvidet ringetid og videosamtaler.

Kontakten med advokat skal fra nå skje i egne rom der partene er atskilt med glassvegg. Fengselsbetjentene får jobben med å sprite ned alle kontaktflater når besøket er over.

– Det blir litt ekstra jobb.

Produksjon av måltider er ivaretatt innenfor murene etter at det i vinter ble bestemt å beholde kjøkkenet inntil videre. Det kan bidra til å redusere trafikk inn i fengselet, og dermed smittefaren.

Færre på jobb

Fengselsbetjenter utfører et kritisk samfunnsoppdrag. De har dermed tilgang til barnehage og skole for barna sine og kan komme seg på jobben. Men fredag var fire ansatte i karantene utenfor fengselet, etter å ha kommet hjem fra utenlandsreiser. Karantenen varer 14 dager i første omgang.

Ifølge Lorås belager fengselet seg på å ha enda færre til å fylle vaktlistene framover på grunn av pandemien.

Nå er det alvor for fengselsaspirant Aleksandra (23). Her tar hun på seg uniformen for første gang

– Blir dette langvarig kan det være vi må kjøre cellefengsel, med innlåsing i hele fengselet. Innsatte kan få tilbud om maks en time luft i døgnet. Har vi ikke nok folk på jobb, kan vi ikke ha dem ute. Vi håper ikke det skjer, for det er absolutt siste utvei.

Frykter trykkoker

– Vi stenger for besøk først og fremst for å beskytte de innsatte, sier administrasjonssjef i Berg fengsel, Hege Kjersem Huss.

Saken fortsetter under bildet.

FORBEREDT: Berg fengsel har tiltakene klare for å hidre utbrudd, fra venstre administrasjonssjef Hege Kjersem Huss, fengselsleder Tore Merkesvik, og HMS-ansvarlig Tone Joheim.

FORBEREDT: Berg fengsel har tiltakene klare for å hidre utbrudd, fra venstre administrasjonssjef Hege Kjersem Huss, fengselsleder Tore Merkesvik, og HMS-ansvarlig Tone Joheim.

Nina Hanssen

Også frigang og permisjoner innskrenkes kraftig i en rekke fengsler.

– I Horten har vi flere innsatte som er spesielt sårbare, kronikere og folk med nedsatt immunforsvar. Det ville være katastrofalt for dem å få koronavirus, sier leder for Horten, Berg og Larvik fengsel, Tore Merkesvik.

Han tror konsekvensene blir mindre i Berg fengsel, der det er lavere sikkerhet og folk kan bevege seg ute.

– I Larvik fengsel der det sitter ungdom i alderen 18–25, blir det verre. Hvis disse ungdommene nå blir isolert og ikke kan motta besøk og får begrenset aktivitet, blir det et helt annet trøkk. For oss handler det om å vurdere smitterisiko og samtidig bevare roen sier Merkesvik.

Bemanningen er sårbar

– Vi har jo tatt høyde på noen blir borte. Det betyr at vi må redusere aktiviteten. De som kan jobbe hjemmefra gjør det. Men vi trenger nok flere folk snart, sier Merkesvik.

De som holder seg friske og utenfor karantene, må være forberedt på å jobbe mer enn vanlig. Mange kan bli pålagt overtid.

– Vi har forståelse for at ansatte som selv er i risikosonen selv eller har familiemedlemmer i risikosonen må skjermes. I verste fall kan det være vi må tømme fengslene for innsatte, sier Merkesvik.

Er dette en yrkesskade? Nav sier ja. Statens pensjonskasse sier nei

På brakkene i Berg fengsel deler de innsatte både kjøkken, stue, bad og toalett så her er det en potensiell fare for smitte. Nå må brakkene vaskes oftere. Fellesarealene vaskes med klor.

– Så lenge vi ikke har smitte i fengselet, er vi fortsatt åpen for at innsatte kan være sammen, men blir noen syke, er vi over i en ny fase. Da blir det ytterligere innstramminger der det blir lite eller ingen kontakt mellom innsatte, sier HMS-ansvarlig i Berg fengsel, Tone Joheim.

– I verste fall må vi tømme fengslene

Fengslene i Vestfold lager nå lister om hvem som kan være aktuell å løslate i en krisesituasjon for soningsavbrudd. Noen har familie og nettverk andre har ikke det. For noen innsatte er kanskje fengselscella det tryggeste stedet, forteller Merkesvik.

Pandemien kommer på et ugunstig tidspunkt for kriminalomsorgen når både Trondheim fengsel og Ila får redusert kapasitet grunnet rehabilitering av bygningsmassen. Likevel er Merkesvik optimist.

– En del fengsler har bygningsmasse som gjør at de lettere kan isolere og skjerme fra de øvrige, så det vil bli vurdert løpende. Når jeg sier tømme fengslene, mener jeg ikke at alle skal løslates, men at noen får soningsavbrudd, noen går fri og noen overføres til andre fengsler.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse