JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anker ikke gisseldommen

Domfelte bak gisselaksjonen i Vadsø fengsel anker ikke dommen.
TIDEN ETTERPÅ: Fengselsbetjenten som to innsatte tok gissel i Vadsø fengsel 1.juledag i fjor har det tungt. «Han sliter med alvorlige ettervirkninger (…) og mottar fremdeles behandling», heter det i dommen mot den ene gisseltakeren. Den andre tok sitt eget liv i varetekt i Tromsø fengsel.

TIDEN ETTERPÅ: Fengselsbetjenten som to innsatte tok gissel i Vadsø fengsel 1.juledag i fjor har det tungt. «Han sliter med alvorlige ettervirkninger (…) og mottar fremdeles behandling», heter det i dommen mot den ene gisseltakeren. Den andre tok sitt eget liv i varetekt i Tromsø fengsel.

Yngvil Mortensen

yngvil@lomedia.no

Det er over fire måneder siden to innsatte tok en fengselsbetjent som gissel da de rømte fra Vadsø fengsel. Betjenten er sykmeldt på femte måneden. Den ene gisseltakeren tok sitt eget liv i varetekt i Tromsø fengsel få dager etter gisselaksjonen. 22.april ble den andre, en 22 år gammel mann, dømt til 3 år og 6 måneders ubetinget fengsel.

I dommen ligger også en omgjøring av tidligere idømt samfunnsstraff til fengsel, samt ranet han satt i varetekt for da han tok betjenten gissel og narkotikabruk.

Han ble i tillegg dømt til å betale fengselsbetjenten 150 000 kroner i erstatning.

Anker ikke

– Ikke en streng dom, sett hen til sakens alvor og sammenlignbar rettspraksis, vurderer fengselsbetjentens bistandsadvokat Edel Olsen.

I Øst-Finnmark tingrett sa den dømte 22-åringen henvendt til betjenten:

– Jeg beklager dypt det jeg har utsatt deg for, ifølge avisen Finnmarken.

Han hadde tilstått alt og anket ikke dommen. Det ble klart tirsdag denne uka.

– For alle som på forskjellig vis opplevde dette, er det nok godt å slippe en runde til i retten, kommenterer bistandsadvokaten.

«Så ble alt svart»

I retten ga 22-åringen en detaljert forklaring av hendelsesforløpet, og uttrykte ønske om å få fram alle sider ved saken, spesielt av hensyn til fengselsbetjenten, heter det i dommen. Dramaet i Vadsø fengsel utspilte seg 25. desember i fjor. De to gisseltakerne hadde sittet i varetekt for et ran i en uke da de bestemte seg for å rømme. Den domfelte mente de trengte våpen. Han hentet en brødkniv på kjøkkenet. Kniven var festet til kjøkkenkummen med en vaier, men han greide å rive den løs. De to antok at den eneste måten å komme seg ut av fengselet ville være å ta en betjent som gissel. Fengselsbetjenten satt i vaktrommet. Han skulle gi en beskjed til en annen innsatt da han plutselig kjente en høy lyd i hodet. Så ble alt svart, står det i dommen. Det var den andre gisseltakeren som slo til ham til gulvet med albuen. Han besvimte.

Den domfelte tok grep rundt fengselsbetjenten med høyre arm og rettet kjøkkenkniven mot strupen hans med venstre arm. I denne posisjonen slepte han fengselsbetjenten gjennom gangen mens de ropte at dersom de ikke slapp ut, ville de bruke kniven mot ham. Videre truet de til seg nøkler til vaktrommet, og bilnøkler fra fengselsbetjentene.

Støtte fra kollegene

Mange kolleger og fengselsleder Bård Buljo var til stede i retten de to dagene rettssaken varte.

– At kollegene satt på tilhørerbenken opplevde fengselsbetjenten som en svært god støtte, sier hans bistandsadvokat Edel Olsen. Hun forteller at han setter stor pris på arbeidsgiverens oppfølging. Det varmet også at justisminister Anders Anundsen (FrP) ringte ham kort etter hendelsen.

I retten sa fengselsbetjenten:

– Alle kom hjem til meg samme dag det skjedde og vi har hatt en god debriefing i etterkant.

– Vi er jo forberedt på å takle slike situasjoner, sa han i retten om selve hendelsen. – Men det som skjer etterpå, kunne jeg ikke ha forberedt meg på. Det vanskeligste har vært nettene. Og jeg er plaget av tanker om hvordan det har gått utover familien min, sa han ifølge avisen Finnmarken.

Er ennå sykmeldt

I dommen heter det om fengselsbetjentens situasjon etter den dramatiske gisseltakingen at «søvnproblemene er vedvarende, han sliter med mareritt og har måttet ta sovemedisin. Han har opplevd et voldsomt sinne, som har gått utover familien, han reagerer på lyder, og han er skvetten dersom noen kommer for nær. Reaksjonene har grepet inn i alle områder av livet hans, og han er veldig sliten. Han frykter at han aldri vil klare å arbeide som fengselsbetjent igjen.» Videre står det at «han sliter med alvorlige ettervirkninger (…) og mottar fremdeles behandling».

Hans bistandsadvokat Edel Olsen forteller at han ikke ønsker å uttale seg offentlig om saken, og vil heller ikke identifiseres. Han ønsker ro.

Unge gjengangere

De to fangene som tok fengselsbetjenten gissel, ble kjent med hverandre i Vadsø fengsel mens de sonet dommer for andre straffbare forhold. Den domfelte hadde vært løslatt under én måned da han og den andre gisseltakeren ble tatt for et hjemmeran. 17. desember, sterkt påvirket av ulike rusmidler, truet og slo eller sparket de to og en tredje person ransofferet i ansiktet slik at han knakk en tann, heter det i tiltalebeslutningen. De ble pågrepet samme dag, og varetektsfengslet i Vadsø. Der ble de satt på samme celle.

Etter en uke i varetekt, 25. desember, bestemte de to seg for å rømme. Ifølge den domfelte var det cellekameraten som spurte om han ville være med å rømme fra fengselet. Så endte det slik.

 Ikke en streng dom sett hen til sakens alvor og sammenlignbar rettspraksis.

Fengselsbetjentens bistandsadvokat Edel Olsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse