JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KDI innfører pressekontroll:

Ansatte må varsle toppledelsen før journalister besøker fengselet

– Dette lukter av at de ønsker styring, mener NFF.
KREVER OVERSIKT: KDI vil varsles om alle politikere og journalister som har planlagt å besøke fengsler og friomsorgskontorer. Beskjeden ble sendt ut etter at Agderposten og NFF-magasinet et par dager i forveien skrev om den økonomiske situasjonen i Agder fengsel.

KREVER OVERSIKT: KDI vil varsles om alle politikere og journalister som har planlagt å besøke fengsler og friomsorgskontorer. Beskjeden ble sendt ut etter at Agderposten og NFF-magasinet et par dager i forveien skrev om den økonomiske situasjonen i Agder fengsel.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Den 8. juli sendte Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) ut en epost merket høy viktighet til lederne i alle Kriminalomsorgens regioner. Budskapet skulle spres nedover i etaten:

KDI skal omgående varsles når politikere eller fagorganisasjonene har invitert pressen til en straffegjennomføringsenhet. Det er vanlig praksis å informere enhetsleder om slike besøk, men beskjeden om å informere helt opp til KDI, oppfatter NFF-lederen som et forsøk på oppstramming.

– Dette lukter av at de ønsker styring. Det kommer litt overraskende siden jeg ikke har oppfattet KDI-direktøren som en motstander av debatt og åpenhet, sier Asle Aase.

Notatet fra KDI ble sendt ut etter at Agderposten og NFF-magasinet et par dager i forveien skrev om den økonomiske situasjonen i Agder fengsel: Agder fengsel fyller ett år. Det markeres med kraftige innsparinger

Ytringsfrihet

– Ytringsfrihet er en naturlig del av spillereglene i arbeidslivet, der de tillitsvalgte har til oppdrag å snakke på vegne av ansatte. Grensa går selvfølgelig ved taushetsbelagte opplysninger og sikkerhet. Alt annet, hvordan vi driver, arbeidsvilkår, hvordan vi jobber med innsatte, i et åpent demokrati er det viktig å kunne diskutere dette i offentligheten, sier Asle Aase.

Saken fortsetter under bildet.

NFF-leder Asle Aase frykter at innskjerping av medierutinene vil legge en demper på muligheten til å få ut viktige saker i media.

NFF-leder Asle Aase frykter at innskjerping av medierutinene vil legge en demper på muligheten til å få ut viktige saker i media.

Ole Palmstrøm

– Å kunne besøke anstalter og friomsorgskontorer er en viktig del av det å lage nyheter fra kriminalomsorgen. Tror du det blir vanskeligere for NFF å få ut saker i media?

– Hvis det nå skal vurderes helt fra toppen om det i hvert tilfelle er greit å snakke med pressefolk eller politikere, så er det å undergrave tillitsvalgtes rolle i demokratiet. Våre tillitsvalgte må kunne reise spørsmål, snakke med hvem de vil og synliggjøre de utfordringene som er, sier Aase.

Partiene svarer om fengselspsykiatrien: Antallet psykisk syke innsatte uroer fengselsbetjentene: – Vi har ikke psykiatrikompetanse

KDI: – Ingen munnkurv

Vi lykkes ikke å få et intervju med Kriminalomsorgsdirektoratet, som isteden har formulert et skriftlig tilsvar.

KDI presiserer overfor NFF-magasinet at etatens rutiner for mediekontakt ikke medfører begrensninger for tillitsvalgte i å ytre seg som representant for sin fagorganisasjon.

Ifølge svaret som her er forkortet av plasshensyn, skal ingen ansatte påsettes munnkurv.

KDI sendte ut e-posten til regiondirektørene etter flere saker i media som har tatt opp NFFs frykt for sine medlemmers sikkerhet, tilbudet til innsatte, budsjettkutt, og den økonomiske situasjonen. En avis hadde også vært til stede i et fengsel sammen med en stortingsrepresentant.

Paal Espen Hambre, kommunikasjonsdirektør i Kriminalomsorgen, skriver i en epost til NFF-magasinet:

«KDI har ansvar for å informere Justis- og beredskapsdepartementet om tema som kommer opp i mediene, og som kan ha en relevans innen området kriminalomsorg. Det samme gjelder når politikere besøker norske straffegjennomføringsenheter. Ettersom KDI på dette tidspunktet ikke var gjort kjent med det aktuelle møtet med politikere og media, hadde vi heller ikke kunnet gi beskjed til Justisdepartementet om dette. Vi så derfor et behov for å presisere gjeldende rutiner.»

Dette skjer med ønske om å kunne belyse aktuelle saker best mulig, ifølge Hambre, som skjer ved at KDI kan forberede fakta i saken.

Statsansatte, så vel som alle andre, har en grunnleggende rett til å ytre seg kritisk om statens virksomhet og alle andre forhold, skriver Hambre.

Ytringsfriheten er da begrenset til ytringer på egne vegne, ikke på vegne av sin virksomhet, og er blant annet innskrenket av regler om taushetsplikt.

I tillegg til dette vil lojalitetsplikten i arbeidsforhold kunne begrunne visse begrensninger.

– Medierutinene setter på ingen måte noen begrensninger for tillitsvalgte i å ytre seg som representant for sin fagorganisasjon, skriver Hambre.

Standardsvar

KDI signaliserer at de også vil begrense sine egne ytringer. Når media spør om Kriminalomsorgens økonomi, budsjett, og bemanningssituasjon, vil KDI fra nå gi følgende standardsvar:

«Vi har forståelse for at ansatte i etaten kan oppleve arbeidssituasjonen og økonomien som til dels krevende. KDI har gitt regionene de midler som er bevilget av Stortinget. Når det gjelder den generelle budsjettsituasjonen i etaten, er KDI i løpende dialog med departementet.»

Dette er ment å være til hjelp når regionene og enhetene skal svare på henvendelser om temaet, skriver Hambre. Lederne på enhets- og regionnivå unngår da ifølge Hambre å bruke tid på å lage nye svar på gjentakende spørsmål. Ut over dette står lokale ledere ifølge KDI fritt til å omarbeide svaret eller legge til lokal informasjon.

NFF-leder Asle Aase har ikke registrert lignende beskjeder før tidligere stortingsvalg.

– Vi gikk med på opprettelsen av et fagdirektorat nettopp for at de skulle stå friere til å uttale seg i faglige spørsmål. Det er viktig at KDI tilkjennegir ut i offentligheten hva som er de faktiske utfordringene i kriminalomsorgen, sier Aase, som har tatt opp saken med KDI og Norsk Presseforbund.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse