JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asle Aase: – Regjeringa takler ikke den store utfordringa i Kriminalomsorgen

Fengsler og friomsorg får 26,5 millioner kroner ekstra over budsjettet.
SMÅ DRYPP: Koronatiltak utgjør storparten av de ekstra pengene til Kriminalomsorgen, konstaterer NFF-leder Asle Aase. Han etterspør reelle ambisjoner for fengsler og friomsorg.

SMÅ DRYPP: Koronatiltak utgjør storparten av de ekstra pengene til Kriminalomsorgen, konstaterer NFF-leder Asle Aase. Han etterspør reelle ambisjoner for fengsler og friomsorg.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Regjeringa vedtok tirsdag sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Her får Kriminalomsorgen 26,5 millioner kroner ekstra:

• 15 millioner kroner til innkjøp av smittevernutstyr og ekstra renhold.

• 5 millioner kroner settes av til kompenserende velferdstiltak og alternativer til kantinedrift når smittevernreglene tilsier stans i kantinedriften.

• 5 millioner kroner tilføres etablering av ungdomsteam i fengslene. Disse skal gi unge voksne i aldersgruppen 18 til 24 år forsterket oppfølging.

• 1,5 millioner kroner til innkjøp av nytt utstyr til friomsorgen, inkludert utstyr til videokommunikasjon i friomsorgen. Det reduserer behovet for bruk av eksterne kontrollører, og innebærer en stor fordel ifølge Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Lønnsoppgjøret: Fengselsbetjent Ronny (37) er samfunnskritisk og lavtlønt

Arbeidsdriften har usikre inntekter med stengte utsalg under pandemien. Her åpnes det for å overføre midler slik at verkstedene kan opprettholde driften, uten at det presiseres noen pengesum.

– Savner ambisjoner

– De store tingene tas ikke tak i med dette budsjettet, med behovet for økt bemanning som den største. Mer til renhold og ungdomsteam er bra, men det løser ikke de store utfordringene, sier forbundsleder i NFF, Asle Aase.

Tiltakene for unge voksne svarer på et behov NFF har påpekt over lang tid. Mesteparten som kommer nå, er egentlig ikke mer enn det som var strengt påkrevet til å takle pandemien, mener Aase.

– Det er et koronabudsjett, her er lite ambisjoner på vegne av fengsel og friomsorg, med unntak av å senke bruken av eksterne kontrollører i friomsorgen.

Forbundslederen er likevel mest skuffet over at det ikke foreslås penger til flere sikkerhetsskannere. Dette er teknologi som sikrer at ulovlige gjenstander ikke smugles inn i fengsel, uten at den fengslede må kroppsvisiteres.

– Selvfølgeligheter

Aase skulle ønske regjeringa kunne anerkjenne at solid bemanning er det viktigste virkemiddelet for å styrke tilbakeføring til samfunnet.

Erstatt dagens fengselsskole med bachelor uten lønn, sier NFF-nestlederen. Slik svarer tillitsvalgte for og imot

– Flere faste, hele stillinger for ansatte, som i sin tur styrker muligheten for meningsfull aktivitet, programmer og samtaler for innsatte og domfelte. Vi opplever å måtte jobbe hardt opp mot departementet for å få inn det som egentlig er selvfølgeligheter. Kuttene som reelt tilsvarer flere hundre millioner kroner under denne regjeringa, løses dessverre ikke av noen tilføringer til renhold og smittevern, sier Aase.

Tross flere innsigelser til budsjettet, berømmer han regjeringa for å sikre midler til videre drift av fengselsmuseet på Kongsvinger.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse