Nina Hanssen (tekst) Ole Palmstrøm (foto)" />

Ole Palmstrøm

Asle Aase brenner for fengselsansattes lønns- og arbeidsvilkår

Asle Aase vet at livet ikke er en lek. Som fersk forbundsleder kan evnen til å finne riktig balanse i livet komme godt med.
2018092110562320180921105537

nina.hanssen@lomedia.no, ole@lomedia.no

I år er det 30 år siden Asle Aase ble fengselsbetjent. Det markerer også overgang til et nytt verv, nemlig som leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Gårdsbruk

Vi møter ham på hjemmebane i Telemark, på gården han og kona har overtatt etter svigerforeldrene. Sønnen sitter bak traktoren.

Aase har nemlig fått beskjed om å ta det litt med ro denne uka. Han er diagnostisert med diabetes I, og en stuepike på hotellet han overnattet på nylig, kastet sensoren som han bruker for å sjekke insulinnivået. Nå venter han på en ny.

Aase vet det er viktig å holde seg i form og lytte til legene. Det har han stor respekt for.

– Aldri har noen regjering gjort mer for å rive ned det Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har bygd opp

Om å miste sine nærmeste

Fortsatt kjenner han på sorgen etter nylig å ha mistet sin søster som fikk blodpropp i en alder av 46 år. Aase har opplevd mye i livet og vet hvor tungt det er å miste sine nærmeste. Hans far døde av kreft i en alder av 49 år, og en yngre bror døde i en ulykke bare syv år gammel.

– Slike hendelser setter ting i perspektiv. Man blir klar over hva som er viktig i livet. Å miste mennesker jeg er glad i har gjort meg mer bevisst på å være tilstede her og nå. Det er viktig å leve og tilbringe tid med de nærmeste. Og finne den riktige balansen mellom jobb og fritid, sier han mens han setter over ny kaffe.

Noen skolebrød tryller han også frem i eneboligen midt på landsbygda i Telemark.

Gårdsgutt: Asle Aase pendler fra småbruket i Telemark til Oslo med avgang 05.11 om morgenen. Han synes det er viktig å komme hjem til familien etter lange dager

Gårdsgutt: Asle Aase pendler fra småbruket i Telemark til Oslo med avgang 05.11 om morgenen. Han synes det er viktig å komme hjem til familien etter lange dager

Nina Hanssen

Som et svangerskap

Selv om han har vært igjennom en tøff periode før landsmøtet, er det en sommerbrun og svært blid kar som møter oss noen uker etter landsmøtet som inkluderte kampvotering om ledervervet.

– Valgkampen var som et ni-måneders svangerskap. Med flere lederkandidater, var det spenning helt til slutt. Men da det var over, pustet jeg lettet ut, sier han.

Både regiontillitsvalgt Tommy Fredriksen og tillitsvalgt i Oslo fengsel Farukh Qureshi ønsket å ta over ledervervet, men på selve landsmøtet sto kampen mellom Aase og Qureshi. Aase er glad for at han vant med klart flertall og håper på et godt samarbeid med alle framover. Han synes det var stas å dele ut æresmedlemskap til Rita Bråten (61), som gikk av ved særaldersgrensa og overlot roret på skuta til han.

Aase føler seg beæret over å ha fått den sterke tilliten fra landsmøtet. Nå gleder han seg til å ta fatt på oppgavene og håper han også får muligheten til å reise litt mer for å besøke medlemmer utenfor Oslo-gryta.

– Jeg ser at vi har en del lønnsutfordringer. Her har vi en jobb å gjøre i de lokale lønnsforhandlingene, sier han.

Innsatte i Arendal fengsel er isolert i mer enn 22 timer hver dag: – De får det mest nødvendige, vi har ikke tid til annet

Hjemmekjær og jordnær

Aase er veldig klar for å ta over ledertrøya nå. Det har han vært lenge. Han har vært nestleder i en periode, og på forrige landsmøte var det noen som kom med benkeforslag på gutten fra Nordagutu som ny leder. To ganger har han også kjempet om forbundssekretær-vervet, så han vet hvor tøft et valg i fagbevegelsen kan være. Men nå som valget er over, kan NFF-medlemmene være trygge på at de får en engasjert leder som brenner for å gjøre lønns- og arbeidsvilkårene bedre.

Aase kommuniserer godt med de aller fleste og har aldri vært redd for å jobbe mye. Men for ham har det vært viktig å kunne bo hjemme på gården selv om det ble lange arbeidsdager. Aase har pendlet mye siden 2006, men det hender ikke så helt sjelden at han må overnatte på hotell i hovedstaden. En leilighet i byen til forbundslederen har ikke det lille forbundet råd til.

Jordbærgutten

Da han var ung, dro Aase alltid til Notodden der han solgte jordbær.

– Jeg var aldri flink til å pelle, men derimot veldig god til å selge bær, smiler han.

I tillegg var han en habil fotballspiller. Og det var gjennom fotballen at han møtte sin kone Anne Synnøve som han har to voksne barn med og et barnebarn.

– Jeg er glad i kollegene og familien min, men for meg er barnebarn selve desserten i livet. Det er fantastisk å få lov til å være sammen med Mathilde på to år, sier han og smiler.

Det var i 1993 de bygde huset på gården og overtok den i 2005. Kona hadde full jobb i Skien, mens Aase selv etter hvert begynte å pendle til Oslo. De fant raskt ut at de ikke skulle kjøre i samme bil på vei til jobb.

– Jeg er pendler, og det minuttjaget er ikke noe for kona, så det er nok best for alle at jeg tar Sørlandsbanen og kan sove litt ekstra før jeg kommer på kontoret, innrømmer han.

Vanlig rutine er at han reiser hjemmefra 5:11 på morgenen. Han er sjelden hjemme før på kvelden. Det blir lange arbeidsdager og mange timer på jernbaneskinner. Vedlikeholdet av gården forsømmes nok litt, men årets ferie er satt av til å å ta vare på gården.

– Vi leier ut jorden, men driver nå og pusser opp låven. Hovedhuset skal pusses opp med tanke på å leie ut, sier han.

Fengselsansatte utsettes stadig oftere for vold

Ap-mann

Aase har alltid vært engasjert i lokalmiljøet og satt også fire år i bystyret for Arbeiderpartiet i Skien fra 1999 til 2003. Han innrømmer at det var tungt å sitte i opposisjon, men sier han lærte masse som han har tatt med seg videre.

– Vi lærte jo hvordan vi skulle forhandle og blant annet finne kompromisser med andre partier. Som forbundsleder i NFF vil jeg ikke være partipolitisk. Vi er jo partipolitisk uavhengige, understreker han.

Spent på sekretariatsmøtene

En av de tingene han gleder seg mest til er å delta på sekretariatsmøtene i LO som forbundsleder.

– For meg som aldri har deltatt der er dette spennende. Jeg vil benytte anledningen til å bygge større nettverk med folk i bevegelsen slik at vi også som et lite forbund kan bli mer lyttet til, sier han.

Han vet at LO består av 920 000 medlemmer, og det er viktig at hans forbund bygger gode allianser. Aase brenner for å få frem den viktige samfunnsjobben folk i kriminalomsorgen faktisk gjør.

– NFF har flere tusen yrkesaktive medlemmer, og jeg er veldig stolt over jobben de gjør hver eneste dag. Dette handler jo om samfunnssikkerhet, sier han.

Ole Palmstrøm

Onkel på Ila

Aase sier at det var litt tilfeldig at han havnet i kriminalomsorgen.

– Jeg hadde en onkel som jobbet som fengselsbetjent på Ila og også et søskenbarn som arbeidet der. Da jeg spurte onkel om jeg kunne få jobb der, sa han blankt nei. Du må gå fengselsskolen først, sa han til meg.

Etter å ha jobbet på en dørfabrikk, bestemte han seg for å følge det rådet.

– Jeg søkte skolen som 20-åring i 1987 og ble deretter aspirant. Jeg hadde praksis på Berg og Sem fengsel og fikk etter hvert jobb på Ila fengsel der jeg jobbet i fire år, forteller han.

Mens han jobbet på Ila, engasjerte han seg veldig i bedriftsidrettslaget. Han var glad da Skien fengsel åpnet i 1993 slik at han kunne jobbe i nærheten av familien.

– Jeg er innom mine gamle kollegaer og ser innom alle i administrasjonen og verkstedene. Kaffen drikkes på verkstedene. Det er alltid hyggelige folk der, sier han.

Viktig høst

Etter både å ha jobbet som forbundssekretær og nestleder vet han at han står overfor store og viktige oppgaver i høst. Han har sagt at han har ambisjoner om at Kriminalomsorgsdirektoratet blir mer løsrevet fra politisk ledelse og bør ha en sterkere faglig røst. Dessuten håper han å gjøre NFF mer synlig og sette flere saker på dagsordenen framover. Han håper at statsråd Wara vil lytte mer til hva de har å si.

– Vi har bedt om møte med Wara rett over sommeren, sier han.

Aase ønsker å være en synlig leder som medlemmene kan ta kontakt med.

– Alle skal bli sett og hørt, lover han.

{"411032":{"type":"m","url":"/image-3.411032.543c09c67a","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413293":{"type":"m","url":"/image-3.413293.05945f83e6","cap":"Gårdsgutt: Asle Aase pendler fra småbruket i Telemark til Oslo med avgang 05.11 om morgenen. Han synes det er viktig å komme hjem til familien etter lange dager","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Asle Aase (51)","closed":true,"place":"Om å miste sine nærmeste"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Asle Aase (51)

Hva: Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Hvorfor: Ble valgt til forbundleder på landsmøtet rett før sommeren

1 Hva har du ennå ikke gjort
i livet?

Ennå ikke vært i Memphis.

2 Hva gjør du når du skal unne
deg noe?

Da setter jeg på en god britisk krim, og henter frem en stor plate med Stratos.

3 Hva er ditt første barndomsminne?

Julaftenene med bygging av Lego.

4 Hva er du lei av?

Reklame for alskens telefon­abonnementer og spillselskaper.

5 Hva gjør deg bekymret?

Jaget etter å privatisere det som burde være det offentliges ansvar.

6 Hvem har imponert deg mest?

Det er mange som imponerer meg, men jeg velger meg hun som etablerte Dråpen i havet, Trude Jacobsen.

7 Hva vil du anbefale?

Ta en rundtur i Telemark, som jo er et Norge i miniatyr.

{"411032":{"type":"m","url":"/image-3.411032.543c09c67a","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413293":{"type":"m","url":"/image-3.413293.05945f83e6","cap":"Gårdsgutt: Asle Aase pendler fra småbruket i Telemark til Oslo med avgang 05.11 om morgenen. Han synes det er viktig å komme hjem til familien etter lange dager","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Asle Aase (51)","closed":true,"place":"Om å miste sine nærmeste"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}