JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De tenker sitt der hjemme

– De skjønner på meg hjemme når det har skjedd noe på jobben, sier en fengselsbetjent i avdeling G på Ila.
EN TØFF JOBB: Noen ganger må fengselsbetjentene ta på seg slikt sikkerhetsutstyr for å møte innsatte som er alvorlig psykisk  syke og ekstremt voldelige. En av betjentene på Ila fengsels G forteller om sin første vakt der syv år siden. Da var det rett inn på sikkerhetscelle med en av de innsatte. Han hadde skåret opp seg selv. Jobben her læres ved erfaring, forteller betjentene.

EN TØFF JOBB: Noen ganger må fengselsbetjentene ta på seg slikt sikkerhetsutstyr for å møte innsatte som er alvorlig psykisk syke og ekstremt voldelige. En av betjentene på Ila fengsels G forteller om sin første vakt der syv år siden. Da var det rett inn på sikkerhetscelle med en av de innsatte. Han hadde skåret opp seg selv. Jobben her læres ved erfaring, forteller betjentene.

Yngvil Mortensen

– En som er løslatt nå, har drapstruet meg flere ganger. Han hadde endt her igjen fordi han oppsøkte fengselsbetjenter hjemme, forteller en av fengselsbetjentene vi møter i avdeling G.

Nå er denne mannen altså ute igjen.

– Hva sier jeg hjemme om at de skal drepe familien min, spør en annen betjent.

Ingen av fengselsbetjentene i avdeling G vil eksponere seg med navn eller bilde.

En gang en av de innsatte hadde skåret seg opp, måtte de tvinge ham i belteseng for å få holdt ham rolig nok til å sy ham sammen igjen. Mens sykepleieren sydde, ropte han at han skulle voldta henne på alle mulige måter.

– Vi kan ha en fin samtale, men så plutselig kliner han til deg i ansiktet, forteller en betjent.

– Når vi blir spyttet på, må vi ta blodprøver flere ganger over en periode for å se om vi er smittet med noe. De tenker sitt hjemme når vi får skader.

Hva etter ti år?

Vold og trusler rapporteres i fengselet og Kriminalomsorgsdirektoratet, og til politiet hvis det anmeldes. I tillegg til det skal arbeidsgiveren også skal melde fra til Nav, om «yrkesskade påført under arbeid».

– Hvem vet etter ti år i denne jobben? Da begynner du kanskje å sove dårlig om natta, sier en fengselsbetjent vi har snakket med. Hun har fått sendt mange meldinger til Nav.

Nav skal også vite

– Hvis det om noen år skulle vise seg at arbeidsmiljøet har gjort noe med nattesøvnen din, er Nav allerede innforstått med alle hendelsene og kan se årsaken til mulig yrkessykdom, sier HMS-ansvarlig på Ila Lise Sandbo Mygland.

– Vi har ikke fått noen varige yrkesskader ennå på Ila som vi vet om, og håper ikke vi får det heller. Men det er viktig at vold- og trusselhendelser blir registrert, understreker hun.

En fin gjeng

– Vi er veldig sammensveisa, men det er slitsomt med trusler om drap og voldtekt. Det er en utskiftning i den faste personalgruppa vår. Det er flere som ikke orker å jobbe her lenger. Vi møter en betjent som sier rett ut at han har bedt om å få slippe flere vakter på G.

– At det gir slitasje å omgås dem, det er et understatement. På vaktrommet ler vi av det, men du blir sliten. Vi må jo svare hver gang de ringer på. En dag registrerte vi 59 påringninger fra én innsatt og alle dreide seg om trusler. Faren er at du en dag er uproff når de tøyer grensene dine.

Les også: For psyk for fengsel | Ned trappa til kjelleren |

Flere saker:

For psyk for fengsel

I snart 30 år har norske myndigheter utredet tilbudet til de alvorlig psykisk syke, ekstremt voldelige og mest sårbare fangene. Ingenting har skjedd.

Ned trappa til kjelleren

Bli med inn i sikkerhetscellen i Oslo fengsel, trolig det nærmeste man kommer et offentlig fangehull i Norge.

Les også:

Sinnslidende dømt for vold og trusler mot fengselsbetjenter

Det sier litt om situasjonen når folk ønsker seg fritatt fra å jobbe her.

Jeg trives her. Noen orker ikke.

Når du kommer ned og kjenner lukta av avføring, vet du hvordan dagen din blir.

Fengselsbetjenter på avdeling G, Ila.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Flere saker:

For psyk for fengsel

I snart 30 år har norske myndigheter utredet tilbudet til de alvorlig psykisk syke, ekstremt voldelige og mest sårbare fangene. Ingenting har skjedd.

Ned trappa til kjelleren

Bli med inn i sikkerhetscellen i Oslo fengsel, trolig det nærmeste man kommer et offentlig fangehull i Norge.

Les også:

Sinnslidende dømt for vold og trusler mot fengselsbetjenter