JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Den syngende fengselsbetjenten sprer glede

Koronakrisen holder Rune Eikeland (49) unna både band- og janitsjarøving. Musikken strømmer isteden live fra stua.
VIL GLEDE ANDRE:  Fengselsbetjent Rune Eikeland (i midten) har som mål å by på seg selv i 30 videoer før påske.

VIL GLEDE ANDRE: Fengselsbetjent Rune Eikeland (i midten) har som mål å by på seg selv i 30 videoer før påske.

Privat

nina.hanssen@lomedia.no

Da krisen kom, ville den syngende fengselsbetjenten Rune Eikeland (49) muntre opp vennene sin med noen daglige innslag med sang, dans og musikk på Facebook. Det er uformelt og sendes rett fra stua. Nå er videoene er populære langt utover hans nærmeste vennekrets.

Responsen etter den første videoen som han delte 15. mars var enorm, så da bestemte Eikeland seg like godt for å fortsette. På videoene som får mange likes, synger, danser, spiller han blokkfløyte eller trompet. I en av videoene er også hans sønn William med.

p

– Jeg gjør dette kun med formål om å glede og motivere folk. Mange er nå i en uvant og utfordrende situasjon og trenger oppmuntring, sier Eikeland, som til daglig arbeider i Skien fengsel.

Facebookvideo2

30 videoer før påske

Selv bor Rune alene når han ikke har sønnen, og videoene gjør også at han selv har det bedre.

– Jeg er meg selv fullt og helt og bare har det moro. Hvis denne moroa kan glede andre, så er det verd det, sier han på telefon med NFF-magasinet.

Hittil har den glade fengselsbetjenten lagt ut 12 videoer, men har mål om å klare 30 videoer før påske.

– Snart skal jeg også spille tuba. Og hvis responsen er god så kan det hende jeg fortsetter med videoer etter påskeferien også, røper han.

– Synger du også på jobb?

– Nei det er sjelden jeg synger i Skien fengsel. Men mine kolleger følger jo med og heier på meg da. De er alltid nysgjerrig på hvilke sanger jeg skal synge framover. Jeg holder meg til de jeg kan, ler han.

p

Eikeland har jobbet i kriminalomsorgen siden 1996 og trives godt i rollen som fengselsbetjent i Skien fengsel der han jobber til vanlig. Men Eikeland har aldri vært helt som de andre. Og aldri vært redd for litt å by på seg selv.

Facebookvideo

Rune Tribune

Lenge før han ble Facebook-artist har han utenfor jobben også vært kjent som «Rune Tribune». Dette fordi han som mangeårig og ihuga sportstilhenger har reist land og strand for å heie på norske idrettsutøvere. Det er få nordmenn som har vært på flere verdensmesterskap og bortekamper i fotball enn denne mannen fra Porsgrunn. I fjor hadde han tilbrakt 52 verdensmesterskap og 48 bortelandskamper på tribunen. Ofte er det nettopp Rune Tribune kameraene fanger opp fordi han gir alt. Og litt til. Heiaropene er nå byttet ut med sang og latter for folk som sitter hjemme med dataskjermen.

– Så lenge folk sier at videoene mine gjør dem glade og at de vil ha mer, så gir jeg det jeg kan, sier han før han gjør seg klar for neste skift i fengselet. I kriminalomsorgen har han fått mange venner. Blant annet har han et band sammen med en annen fengselsbetjent som har jobbet mange år i Halden fengsel.

p

– Vi har laget mange humorshow om musikk og idrett sammen som vi har kaldt Rune Tribune Show, forteller Eikeland og ler høyt. Latteren smitter over. Ingen tvil om at dette er en gledesspreder midt i korona-hverdagen. Og hans Facebook-side med alle videoene ligger åpent for hele verden. Så lenge han sprer glede, så kommer Eikeland til å fortsette.

– Blir det kanskje litt jailhouse rock framover da?

– Jeg har ikke den på repertoaret, men det kommer mange kjente låter som folk kan synge med på, lover Eikeland.

Selv om han som tribunesliter bruker mange effekter med vikinghjelp og maling, så er videoene strippet for effekter. Her er det bare en åpen ærlig mann som slipper seg løs med den stemmen han har i samme dongeribuksa som har et brennende ønske om å dele glede og ikke korona til folket. Så budskapet hans er:

– Syng med den stemmen du har. Så lenge du kan glede noen, så gjør det!

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse