JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorg:

Departementet lover bot og bedring for kriminalomsorgen

Regjeringa setter av 50 millioner kroner til å oppgradere kriminalomsorgen neste år, med en lovet oppskalering til 100 millioner påfølgende år.
DIALOG: John-Erik Vika (Sp) lyttet til innspill fra NFF-tillitsvalgte i region sør. Han lover oppbemanning i fengsel og økt satsing på fotlenker.

DIALOG: John-Erik Vika (Sp) lyttet til innspill fra NFF-tillitsvalgte i region sør. Han lover oppbemanning i fengsel og økt satsing på fotlenker.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Justisdepartementets utsendte, statssekretær John-Erik Vika (Sp) er lite imponert over forrige regjerings påbegynte reformer og omstillinger, også innen kriminalomsorgen.

– Hvis du skal ha en reform til å mislykkes, er det om å gjøre å ikke få med seg alle parter rundt bordet, sier Vika.

Det er en av grunnene til at han tok turen innom ledersamlinga til NFF region sør på Color Line mandag, for å lytte og etablere kontakt. Han bekrefter signalene fra justisministeren om at det ikke blir noen videre sammenslåing av kriminalomsorgens enheter eller regioner under sittende regjering.

Sju magre år

– Omstillingene har påført oss i etaten sju år med uro, sier tillitsvalgt i NFF region sør, Ingeborg Kivle.

– De fleste som har jobbet så lenge som meg, husker hvordan det var på slutten av 1990-tallet og litt innover 2000-tallet. Vi sluset ut innsatte gradvis og forberedte livet etter soning. Så ble alt dette vanskeligere. Det viktigste nå er å få tilbake fokuset på innhold under soninga, og få nok folk på jobb til å unngå innlåsing og isolasjon.

Les også: Tommy (27) jobber med psykisk syke fanger: – Så kommer du på jobb tre dager etterpå og oppdager at de er løslatt

TILLITSVALGTE: NFF samlet foreningsledere fra region sør for å lege opp løpet under ny regjering.

TILLITSVALGTE: NFF samlet foreningsledere fra region sør for å lege opp løpet under ny regjering.

Eirik Dahl Viggen

Bygningsmassen i fengslene fikk mye av fokuset, og pengepotten, under forrige regjering. Det viktige nå, ifølge Vika, er blant annet å fylle på med folk i uniform.

– Det har vært en lang soningskø. Det er bedre nå, og det gjør det mulig å tenke annerledes.

Regjeringa vil ifølge Hurdals-plattformen fortsette å redusere soningskøen, med å øke antall soningsplasser. Den vil også øke faglig styrt aktivitet og rehabiliterende gruppesamtaler i fengslene, kjent som programvirksomhet.

Innovasjon: Ila-betjentene startet bilring for å ha råd til å komme seg på jobb

Én ansatt på avdeling med 12 innsatte gir liten mulighet til kontakt med innsatte. Det gir svært begrenset mulighet til å ha samtaler som kan forberede den straffedømte på løslatelse eller overføring videre i kjeden, meldte de tillitsvalgte.

– Jeg tror at når de ansatte ser at det kommer flere folk på plass, så øker motivasjonen for jobben selv om ikke alle jobber under topp moderne forhold, sier Vika.

Lover friske midler

I første omgang setter regjeringa av 50 millioner kroner til å oppgradere kriminalomsorgen neste år, med en lovet oppskalering til 100 millioner påfølgende år.

– Dette er friske penger til oppbemanning og styrking av innholdet i soninga, lover Vika.

Ifølge statssekretæren skal ikke pengene kun gå til å dulme smerten av 2022s planlagte ostehøvelkutt.

Nytt og nyttig: – Det kan dempe uroen, sier Knut. Seksuelt frustrerte innsatte i Oslo fengsel får hjelp til å masturbere

Så langt i år har Kriminalomsorgen leid inn vikarer tilsvarende 200 årsverk, ifølge NFF-leder Asle Aase, som mener tallet tyder på et stort, udekket behov for arbeidskraft.

– Vi må ikke gå i danskefella, og legge ned fengsler med det samme det er en dropp i belegget. For å være tett på innsatte, trengs små avdelinger. M2015-modellen, med store modulbygg, må skrotes.

Bemanning har nå pri én for forbundet, med fast-track-forsikring ved yrkesskade under øvelse som nummer to på agendaen.

– Det var overraskende å høre at ansatte ikke er dekket under øvelse, sier Vika, som har tro på at det går an å få ryddet opp i dette.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse