JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dødsbrannen i Mosjøen fengsel: – Tøft for alle som deltok

– Jeg tenker mye på familien og de pårørende. Dette er det verst tenkelige utfallet, sier fengselsbetjent Eskil Larsen.
DØDSFALL: En innsatt døde etter det begynte å brenne inne på cella i Mosjøen fengsel fredag.

DØDSFALL: En innsatt døde etter det begynte å brenne inne på cella i Mosjøen fengsel fredag.

Yngvil Mortensen

edv@lomedia.no

En innsatt døde i mandag etter skader han pådro seg i brannen i Mosjøen fengsel fredag. Brannen startet på en dobbeltcelle i fengselet fredag ettermiddag. En innsatt ble sendt til Helgelandssykehuset kritisk skadet etter å ha pustet inn røyk, ifølge NRK. De øvrige 12 innsatte i høysikkerhetsfengselet ble evakuert i helga.

– Alle gjorde sitt ytterste. Det er tøft for alle som deltok. Jeg tenker mye på familien og de pårørende. Dette er det verst tenkelige utfallet, sier Eskil Larsen, leder for NFF Mosjøen fengsel.

KRISE: Fengselsbetjent Eskil Pedersen havnet i en akutt nødsituasjon da han kom på jobb fredag. (arkiv)

KRISE: Fengselsbetjent Eskil Pedersen havnet i en akutt nødsituasjon da han kom på jobb fredag. (arkiv)

Privat

Larsen kom på jobb fredag ettermiddag da brannen startet. Ifølge Kriminalomsorgen Nordland gikk det kort tid før alarmen ble utløst til brannmannskapene ankom fengselet. De 12 resterende innsatte ble satt i varetekt hos politiet, der de senere ble hentet av biler sendt fra fengslene i Bodø og Trondheim. Gjennom helga har de ansatte hatt fullt opp med å rydde fengselet etter brannen. De som var på vakt fredag har hatt en debrif med psykolog fra bedriftshelsetjenesten.

– Nå er det nok å komme seg på jobb og treffe kolleger, snakke ut om ting og ha en mest mulig normal hverdag, sier Eskil Larsen.

Vokter tomt fengsel

– Per nå tenker vi på den omkomnes pårørende. Ansatte ivaretas med oppfølging gjennom bedriftshelsetjeneste, kommunelege og prest, sier enhetsleder i Kriminalomsorgen Nordland, Mette Moe.

De fikk melding om dødsfallet klokka 11 i formiddag. De 12 innsatte fra høysikkerhetsfengselet i Mosjøen er nå fordelt på Bodø fengsel og Trondheim fengsel, noen har fått framskutt løslatelse mens andre har permisjon i påvente av å fullføre soning i Mosjøen eller et annet fengsel. Tirsdag møter Kriminalomsorgen Nordland byggeier Statsbygg for å vurdere skadeomfanget og hva som trengs for å få i gang driften. Inntil videre er det ikke planlagt å flytte ansatte, ifølge Moe, og fengselet opprettholder ordinær turnus for å sikre at fengselet ikke står tomt.

– Vi har antakelser om hva som forårsaket brannen, men kan ikke konkludere så lenge saken er under politiets etterforskning, sier Moe.

Mosjøen fengsel får 32 mil til ledelsen når de slås sammen med Bodø fengsel

Høsten 2019 ble Bodø fengsel, Mosjøen fengsel og friomsorgen i Nordland slått sammen under felles enhetsleder i Bodø, som nå sitter 32 mil unna en akutt krisesituasjon.

– Jeg har vært bekymret for hvordan så lange linjer skal fungere i en akuttsituasjon. Lokal leder på Mosjøen, enhetsleder i Bodø, Regional leder i Trondheim. Når en kritisk hendelse skjer, skulle man gjerne vært til stede og hjulpet på stedet. Men samarbeidet innad har gått utrolig bra, også med bistanden fra Bodø og Trondheim.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse