JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret

Fengselsansatte får nedslående melding foran lønnsoppgjøret

Staten varsler null friske lønnsmidler i årets oppgjør. NFF-leder Asle Aase svarer at grunnlønna må opp.
NØKTERNT: Det blir noe helt annet å forhandle et reelt nulloppgjør enn tidligere der de forhandlet om rammer på over tre prosent, ifølge NFF-leder Asle Aase.

NØKTERNT: Det blir noe helt annet å forhandle et reelt nulloppgjør enn tidligere der de forhandlet om rammer på over tre prosent, ifølge NFF-leder Asle Aase.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

anders@lomedia.no

Bunnskrapt, det er statens diagnose av forhandlingsrommet. Så hva er det å forvente av årets lønnsoppgjør for statsansatte? Selv om det er hovedoppgjør hvor det normalt forhandles om diverse goder og ordninger, vil det i koronaåret nesten bare handle om én ting, ifølge lederen i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF): penger.

– Grunnlønna i kriminalomsorgen må opp, det er det medlemmene er opptatt av, sier Asle Aase.

Koronakrisen har ifølge fagforeningslederen synliggjort kriminalomsorgens kritisk viktige samfunnsoppdrag.

– Vi må ha ei grunnlønn som gjenspeiler den risikoen medlemmene våre tar ved å være på jobb. De har en jobb der de er nødt til å være til stede. Der de må håndtere smittefaren ansikt til ansikt.

LO Stat godtar ikke statens påstand om at pengesekken er tom

Utfordringen til fengselsbetjenter og ansatte i friomsorgen er lønnsrammene. NFF-medlemmene etterlyser bedre grunnlønn og raskere opptjening, som nå kan ta opptil 28 år å nå. De mener det går for tregt.

Lover lønnsvekst. Arbeidsgiversiden i staten legger opp til en lønnsvekst på 1,7 prosent, det samme som resultatet i konkurranseutsatte næringer, det såkalte frontfaget. Men denne veksten er ifølge staten tatt ut allerede, for det meste i form av et lønnsoverheng på 1,2 prosent. Dette er lønnsøkningen siden forrige oppgjør, som slår inn som lønnsøkning for hele 2020 sammenliknet med fjoråret. I tillegg gir fjorårets fjerning av tak på pensjonsopptjening utslag i år med 0,1 prosent.

Resten av lønnsøkningen kommer i form av lønnsglidning, som er lønnsøkning ved økte personlige tillegg eller ansiennitetsopprykk. Staten anslår det til 0,4 prosent.

LO Stat krever følgende:

• Reallønnsvekst for alle medlemmer

• Generell lønnsutjevning

• Å minske forskjellene mellom kvinners og menns lønn

• Å ivareta de lavest lønte arbeidstakerne

• At disponible midler i årets oppgjør gis som kronetillegg på hovedlønnstabellen

Dempede forventninger. Asle Aase følger oppgjøret vekselvis fra Statsansattes hus i Møllergata 10 i Oslo, og fra hjemmekontor i Telemark.

– Vi i NFF hadde ganske store ambisjoner for årets oppgjør. Men pandemien er en game changer. Jeg går inn i årets forhandlinger med dempede forventninger nå som verdensøkonomien er som den er. Det er kanskje ikke i år medlemmene våre får satt i gang den store rehabiliteringen av huset. Vi har lang tradisjon med å følge frontfaget og er lojale til den, sier NFF-lederen.

LO Stat krever at alle skal få mer å rutte med – i dag starter oppgjøret i staten

– Ansatte i kriminalomsorgen har alltid vært ekstremt gode til å tilpasse seg. Før hadde man noen goder som statsansatt. Man var aldri lønnsledende, men hadde goder som særaldersgrenser og tilgang til gunstige lån i Statens pensjonskasse. Nå som det settes press på godene, forventer våre medlemmer at grunnlønna heves.

Forhandlingsleder i LO Stat, Egil André Aas, sier han ikke godtar statens påstand om null forhandlingsrom. Statsansatte har vært satt på harde prøver siste halvåret, det mener Aas må gi uttelling i form av sentrale tillegg.

– NFFs medlemmer og ansatte i kriminalomsorgen har sammen med andre offentlige ansatte vært i en utrolig krevende situasjon og det er rett og rimelig at de faktisk får et generelt tillegg i år også, sier Asle Aase.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse