JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring i justiskomiteen:

Fengselsansatte går inn for spyttemasker. Sivilombudsmannen er kritisk

Fengselsansatte går inn for restriktiv bruk av spyttemaske. Først må kvelningsfaren utredes, krever Sivilombudsmannen.
RISIKO: Kvelningsfaren ved bruk av spyttemaske må utredes, krever Sivilombudsmannen.

RISIKO: Kvelningsfaren ved bruk av spyttemaske må utredes, krever Sivilombudsmannen.

Alf Ragnar Olsen

edv@lomedia.no

Bedre bemanning og dynamisk sikkerhet ville vært den beste måten å forebygge spytting i fengslene på, mener Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Men så lenge det framstår som en utopi, er det ifølge forbundet riktig å vurdere å innføre nye tvangsmidler inkludert spyttemaske.

NFF mener det må være på plass helt klare retningslinjer for når spyttemaske kan tas i bruk og det bør foreligge dokumentasjon som klart forsvarer bruk av spyttmaske, heter det i høringsuttalelsen forbundet la fram for Stortingets justiskomité tirsdag.

Tvangsmiddel: Denne maska skal verne fengselsansatte. Den kan også bli ei dødsfelle, advarer fagfolk

NFF går inn for restriktiv bruk av spyttemaske

NFF nærer ingen illusjoner om at spyttemaske, i regjeringas forslag kalt spyttbeskytter, vil hindre enhver spytting, men de mener utstyret kan være nyttig i møte med allerede kjent atferd. Maskene er allerede i bruk i Kriminalomsorgens transporttjeneste.

NFF mener at det er situasjoner hvor spyttmaske er riktig tvangsmiddel, som ved fremstillinger eller særskilte situasjoner i fengslet.

Hvis spyttemaske innføres, mener NFF det bør vurderes å definere det ikke som et såkalt lempeligere tvangsmiddel på linje med håndjern, men som et ordinært tvangsmiddel etter straffegjennomføringslovens paragraf 38.1.

Det vil i så fall bety en høyere terskel for bruk av spyttehette enn det regjeringa legger opp til.

Sivilombudsmannen: – Svært inngripende

Viktige spørsmål er ikke er besvart i regjeringas lovforslag, påpekte sivilombudsmann Hanne Harlem under høringa i justiskomiteen.

– Å trekke ei plasthette over hodet til innsatte er svært inngripende, sier Harlem.

Saken fortsetter under bildet.

SPØRSMÅL: Sivilombudsmann Hanne Harlem er kritisk til innføring av spyttemasker i fengslene.

SPØRSMÅL: Sivilombudsmann Hanne Harlem er kritisk til innføring av spyttemasker i fengslene.

stortinget.no

– Å tillate spyttehette, øker risikoen for umenneskelig og nedverdigende behandling.

I likhet med NFF mener hun forslaget ikke er grundig nok utredet, når det ikke er klarlagt i hvilke situasjoner spyttehette er aktuelt å bruke, eller hvordan.

Harlem viser til Kriminalomsorgens høgskole- og utdanningssenter (Krus), der fagfolk den siste tida har påpekt at fengselsansatte isteden kan beskytte seg med visir og annet utstyr framfor å påsette personen ei hette.

Sivilombudsmannen viste til rapporter om at spyttehetter eller -masker kan utgjøre alvorlig helsefare, særlig brukt på psykisk syke, og særlig ved bruk sammen med håndjern eller bodycuff.

Før forslaget går videre, anbefalte hun å utrede bedre risikoen for kvelning.

Justiskomiteen har frist til 9. februar med å gi sin innstilling i saken.

Sammenslåing og pandemi: Sosialkonsulent Helene (34) har mistet det viktigste i jobben – møtet med mennesket det handler om

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse