JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskader

Fengselsansatte kan også få rett til yrkesskadeerstatning når de skader seg under øvelse

Flere har måttet gå seige runder i rettssystemet. Nå kan det være bevegelse i saken.
HARDTRENING: I Romerike fengsel Ullersmo avdeling trener de ansatte flere ganger i året på fysisk maktbruk, her uttak av celle.

HARDTRENING: I Romerike fengsel Ullersmo avdeling trener de ansatte flere ganger i året på fysisk maktbruk, her uttak av celle.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Yrkesskadeerstatning er ikke noe som kommer rekende på ei fjøl, verken fra Nav eller Statens pensjonskasse, det erfarer de mange som skader seg under øvelse på fysisk maktanvendelse.

En rekke yrkesgrupper er pålagt faste øvelser i arbeidstida, flere ganger per år, og er utsatt for skader. Politiet står i en særstilling, ifølge justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Nå er regjeringa i ferd med å endre politiloven for å lette adgangen til yrkesskadeerstatning.

Politifolk sikres erstatning om de skader seg under øving. Det gjelder ikke for fengselsbetjenter

Skulder kne og tå

Å gi førstepri til kun éi yrkesgruppe, har provosert Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Det skjer i ei tid da fengselsansatte pålegges å øve på fysisk maktbruk minst to hele dager per år. Det er oftere enn før. I 2018 registrerte Kriminalomsorgsdirektoratet 25 skader under øvelse. I fjor økte tallet til 34 skader. Under koronapandemien er øvelser innstilt, men 17 skader ble registrert på starten av 2020. Mest utsatt er knær, skuldre, hender og ankler.

FLAKS: Denne fengselsbetjenten trodde akillessenen var avrevet under øvelse. Det var heldigvis bare en forstuing.

FLAKS: Denne fengselsbetjenten trodde akillessenen var avrevet under øvelse. Det var heldigvis bare en forstuing.

Eirik Dahl Viggen

Skadene varierer fra mindre muskel- og seneskader til brudd. Brudd og brister skjer hyppigst i ribbeina. Mest utsatt er markørene, som har til oppgave å yte passiv motstand mens de flyttes eller legges i bakken.

Hva med fengselsfolket?

I oktober stilte stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap), som selv har arbeidet i to fengsler, skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren, om hun vil lage tilsvarende rammer for yrkesskadeerstatning som for politiet, også for kriminalomsorgen. Svaret til Stortinget torsdag, kan tyde på bevegelse:

Fengselsansatte André (48) kunne dødd, men blodforgiftning etter øvelse ble ikke godkjent som yrkesskade

«Jeg er kjent med at ansatte i kriminalomsorgen har liknende erfaring som politiet mht. ikke å få anerkjent skader de mener er oppstått under trening som yrkesskade. Det er igangsatt et arbeid med å vurdere behov for klargjøringer eller regelendringer også innenfor kriminalomsorgen. Løsningen som er valgt for politiet, er en avløsningene man vil se hen til i dette arbeidet», svarer Mæland.

– Jeg mener vi må forvente at statsråden følger opp denne uttalelsen raskt. Det er ingen grunn til å vente, og Arbeiderpartiet forventer at regjeringa sørger for skikkelige ordninger for arbeidsfolk, sier Aasen-Svensrud.

Hva er yrkesskade?

• Personskade, sykdom eller dødsfall som følge av arbeidsulykke.

• Godkjent yrkesskade hos Nav gir gunstigere beregning av sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd.

• I tillegg har du som hovedregel krav på dekning av nødvendige helsetjenester inkludert egenandeler.

• De fleste arbeidstakere har obligatorisk dekning for yrkesskade gjennom arbeidsforholdet.

• Hvis du får varig medisinsk mén som følge yrkesskaden eller yrkessykdom, kan du også ha rett til ménerstatning, for tap av livsutfoldelse.

• Det kan også utbetales ytelser etter lov av 16. juni 1989 nr. 65 om yrkesskadeforsikring.

Kilde: Nav.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse