JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smitteutbrudd truer fengselsdriften:

Fengselsansatte må forberede seg på 12-timers korona-turnus på kort varsel

Fengslene i hele Norge står klare til å innføre koronaturnus. – Tøft for ansatte, men nødvendig for å slå ned smitte, sier Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
UTBRUDD: Drammen fengsel opplevde i november-desember et smitteutbrudd som truet med å sette fengselet ut av spill. De sikret driften med små arbeidslag på 12-timersvakter.

UTBRUDD: Drammen fengsel opplevde i november-desember et smitteutbrudd som truet med å sette fengselet ut av spill. De sikret driften med små arbeidslag på 12-timersvakter.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Kriminalomsorgen har inngått avtale med forbundene sentralt om muligheten for å utvide overtidsarbeid på kort varsel.

– Situasjonen er slik nå at vi må ha beredskapsturnus i tilfelle smitteutbrudd. Men det skal være frivillig, understreker NFF-leder Asle Aase.

Frivillighet er viktig, ifølge Aase, ikke minst for de mange barneforeldrene og andre med ansvar som pårørende.

Saken fortsetter under bildet.

FRIVILLIG: Å gå koronaturnus må være frivillig for den enkelte fengselsbetjenten, understreker NFF-leder Asle Aase.

FRIVILLIG: Å gå koronaturnus må være frivillig for den enkelte fengselsbetjenten, understreker NFF-leder Asle Aase.

Ole Palmstrøm

Beste uttelling

Drammen fengsel opplevde i november et smitteutbrudd som truet med å sette fengselet ut av spill. De sikret driften ved å dele opp staben i små kohorter, som medførte utvidede vakter.

Partene ble enige om full lønnskompensasjon for merarbeidet. «Drammens-modellen» legges også til grunn i avtalen som nå gjelder for alle anstaltene i Kriminalomsorgen. Ved behov for iverksettelse av ny turnus med mindre enn 14-dagers varsel, skal de ansatte i denne 14-dagers perioden lønnes ut fra den turnus som genererer høyest lønn. Det samme gjelder ved behov for bruk av avtalen i forbindelse med helligdagene.

Les også: Koronarammede Drammen fengsel innfører 12-timersvakter

Betydelig overtid

Arbeidsmiljøloven setter den øvre grensa for overtid i den nye avtalen. Det tillates dermed overtidsarbeid inntil 20 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 50 timer i fire sammenhengende uker.

Samlet arbeidstid skal ikke overstige 16 timer i løpet av 24 timer. De ansatte skal i så fall sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern. I praksis vil det si å legge til rette for pauser og minst to timer med mindre belastende tjeneste i løpet av vakta.

Bare ved utbrudd

12-timersvakter og utvidet bruk av overtid skal ikke brukes som forebyggende tiltak, kun som et ekstraordinært tiltak ved bemanningssvikt som følge av pandemien, ifølge et brev fra KDI til enhetene.

Kriminalomsorgsdirektoratet har bedt Folkehelseinstituttet ta stilling til vaksinasjon av ansatte. NFF støtter anmodninga og etterlyser samtidig en mer systematisk testing av ansatte.

Les også: Denne maska skal verne fengselsansatte. Den kan også bli ei dødsfelle, advarer fagfolk

Tærer på ansatte

– Hvordan er stemninga lokalt for å ta på seg dette nå?

– Jeg skal være forsiktig med å si hvordan andre har det, men det å kaste om på turnusen gang på gang tærer på. Tilbakemeldingene fra de tillitsvalgte er at det går tålelig greit, sier Aase.

– Nå skjer det mye på én gang samtidig med den planlagte omorganiseringa. Jeg skulle ønske vi kunne brukt alle kreftene våre på å håndtere pandemi og sikkerhet, og å ta folk ut av isolasjon.

Kriminalomsorg som utføres i og rundt Nordre Follo er pålagt kraftige begrensninger etter utbruddet der, med inngripende endringer i hverdagen for alle parter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse