JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KOM I MÅL: Hanne Wahlberg deltok på et 10-kilometerløp under Athen maraton i november etter å ha vært sykemeldt i nesten to år.

KOM I MÅL: Hanne Wahlberg deltok på et 10-kilometerløp under Athen maraton i november etter å ha vært sykemeldt i nesten to år.

Nina Hanssen

Fengselsbetjent Hanne var syk i to år. Slik kom hun seg tilbake i jobb

Hanne-Kirsti Wahlberg (52) fra Stokke hadde jobbet 29 år i kriminalomsorgen og kunne ikke tenke seg en bedre jobb. Men plutselig sa kroppen stopp.
2019010412420020190108074706

nina.hanssen@lomedia.no

Fengselsbetjenten husker tilbake til den tunge perioden for rundt to år siden da hun plutselig ikke klarte å bruke armene lenger.

Hanne Wahlberg hadde lenge merket en murring i armene, men fortsatte å gå på jobben hver dag fordi hun trives så godt i kvinnefengselet i Sandefjord. Men da legen sa at hun hadde pådratt seg skulderkapsulitt, også kjent som «frozen shoulder», i begge skuldre, ble hun sykemeldt.

Det ble en tung tid for den ellers engasjerte Stokke-kvinnen. Gradvis hadde hun utviklet en betennelse i leddhinnen som ga langvarige smerter og betydelig nedsatt bevegelighet.

– Det var så ille at jeg ikke klarte å kle på meg selv. Jeg kunne verken låse opp eller igjen dører eller andre praktiske ting med armene. Dessuten la jeg på meg mange kilo, forteller Wahlberg da vi møter henne på Gardermoen.

May Torunn passer de sykeste kvinnene som aldri vært i fengsel

VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg.

VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg.

Nina Hanssen

Skal løpe maraton

Foran oss står en sporty kledd kvinne i fargerike joggesko og pannebånd. Og hun veiver ivrig med armene når hun snakker.

– Før sommeren satte jeg meg et hårete mål og meldte meg på maraton. Jeg er på vei til Athen for å løpe mitt aller første løp, sier hun entusiastisk og smiler.

Men hun innrømmer at det har vært mange tunge stunder.

– Det første året som sykemeldt var tøffest fordi hodet mitt sa at jeg skulle gå på jobb, men det var fysisk umulig. For ett år siden klarte jeg ikke å løfte hendene over hodet. Men så merket jeg gradvis at kroppen begynte å reagere positivt på øvelsen jeg gjorde, forteller hun.

Begynner å trene regelmessig

Siden februar 2018 har hun gått på arbeidsavklaringspenger fra NAV, men målet var hele tiden å bygge seg sterk slik at hun kunne komme tilbake til Sandefjord fengsel. For å prøve å forstå hva som var årsakene til helseproblemene gikk hun til en naprapat, som gjennom helhetstenkning og behandling av muskler og ledd, forsøkte å finne årsaker til smertene. Det var naprapaten som foreslo at Wahlberg skulle trene regelmessig.

– Jeg hadde gått turer hver eneste dag siden jeg ble sykemeldt, men i mai i år satte jeg i gang med et skikkelig treningsprogram som skulle gjøre meg rustet til å komme tilbake i jobb som fengselsbetjent.

Når det umulige, blir mulig

På sommeren bestemte hun seg for å gjøre noe hun aldri hadde gjort før.

– Jeg trengte et konkret mål og meldte meg på Athen Maraton i Hellas. Det var ikke startnummer igjen til maraton, så det ble 10 kilometer. Tenk nå er det bare to dager igjen til jeg står på startstreken, sier hun og ler høyt.

Wahlberg har to voksne barn og to barnebarn som også har sett forvandlingen til bestemoren. For ett år siden var hun nesten ikke i aktivitet, og nå er hun regelmessig på tredemølla eller er ute og mosjonerer.

– Jeg føler meg faktisk friskere enn noen gang og gleder meg til løpet. Jeg vet at hvis jeg klarer dette, så klarer jeg også å gå tilbake på jobb, sier hun.

52-åringen kan ikke tenke seg et bedre yrke enn å være fengselstjent og å jobbe tett med innsatte. Hun opprettet Facebook-profilen «Hanne uten filter». Gjennom videoer, tekst og bilder har hun fortalt om den lange reise fra syk til friskmeldt.

– Det er sikkert mange der ute som kan kjenne seg igjen. Jeg ønsker å inspirere folk til å ta grep i egne liv. Mange kjenner meg fra perioden som tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). Det er viktig og kjennes riktig for meg å dele opp- og nedturer, forteller hun mens hun setter seg godt til rette i flysetet.

Hun er fortsatt medlem i NFF. Fengselsbetjenten er glad for det faglige og sosiale fellesskapet i LO-forbundet. For henne har støtten fra kollegaene betydd mye. Det har også responsen hun har fått fra venner og bekjente som følger henne på bloggen.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger, også fra ukjente, som forteller at jeg inspirer dem til å gjøre positive ting med livet. Det er fantastisk.

Når hun er inspirert, legger hun ofte ut spontane videoer.

Da Hilde Mari skulle tilbake til sommerjobben etter en sykemelding, var jobben ikke lenger hennes

(Saken fortsetter under bildet.)

PÅLOGGET: Hanne Wahlberg har en tilhengerskare på Facebook som følger foreberedelsene til løpet. Her sender hun direkte fra Akropolis i Athen.

PÅLOGGET: Hanne Wahlberg har en tilhengerskare på Facebook som følger foreberedelsene til løpet. Her sender hun direkte fra Akropolis i Athen.

Nina Hanssen

Fra 60 til 20 år på mølla

Følgerne hennes har sett den fysiske endringen.

– Da jeg kom på treningssenter tidlig i år sa de at jeg hadde en kroppsalder som en 60-åring og at jeg hadde noen kilo for mye. I dag er jeg mer som en 20-åring, har slanket meg og føler meg sterk. Litt som Pippi Langstrømpe, sier hun og ler.

Latteren sitter løst hos Wahlberg. Men på enkelte videoer forteller hun også om tunge tanker. Hun vet at det kanskje ikke passer for alle å dele personlige ting, men for henne ble det en god egenterapi å fortelle sin historie på sosiale medier. Og hun fikk mye respons. Inspirert av tilbakemeldingene bestemte hun seg for å ta en lengre reise for å oppleve mer hun kunne dele.

Tok en reise i meg selv

Uten konkrete mål om hvor hun skulle reise, satte hun seg i bilen og la ut på en 30-dagers reise i Norge for å gå i skog og mark og på noen fjelltopper. Hver dag la hun ut nye videoer på Facebook. Hun fortalte om små og store opplevelser og møter med mennesker.

– Jeg reiste fra Stokke i Vestfold til Kristiansund, Trondheim, Mosjøen, Hammerfest og var lenge i Nord-Norge. Jeg hadde aldri reist alene før, men jeg merket at det var lett å bli kjent med nye mennesker. Jeg har sett mange vakre soloppganger.

– Jeg er blitt glad i å trene

Det er Wahlbergs første møte med Hellas. Hun ser frem til å oppleve Akropolis, bli kjent med et nytt sted, ny kultur og ikke minst nye mennesker. Og hver dag legger hun ut bloggposter.

Wahlberg har avklart med Nav at løpet er en del av hennes vei tilbake til jobb.

– Dette blir litt som en liten ferie og et treningsopphold, men jeg er litt spent på hvordan kroppen vil reagere på å løpe på asfalt, sier hun.

Hun har sørget for gode sko og lett treningstøy, da det er varmt under den greske sola. Dagen etter treffer vi henne oppe på Akropolishøyden, der hun vandrer rundt med mobilen uten antydning til å være andpusten etter bakkene.

– Dette løpet skal jeg bare klare, nærmest roper hun begeistret og viser fram t-skjorten og nummerskiltet til følgerne på Facebook. Og det går ikke mange minutter før det dukker opp et titalls likes og kommentarer. Stolt forteller hun til mobilkamera at hun skal løpe for Søndre Vestfold fengsel, avdeling Sandefjord.

– Jeg er blitt glad i å trene. Det er lykken i livet, sier hun mens kamera sveiver over utsikten fra høyden.

Se hvor mange i ditt yrke som får trene i arbeidstida

Løper for å delta

Tidlig morgengry før grekerne og solen har stått opp, møter vi Wahlberg igjen. Hun innrømmer at det er mye spenning i kroppen. Wahlberg har bestemt seg for å følge sin egen rytme og ikke la seg presse av andre.

– Jeg skal løpe mitt eget løp, og jeg skal få medalje. Og alle kan følge hele løpet mitt på nett via dette startnummeret, sier hun i videobloggposten hun legger ut like før startsignalet.

Seiersrus

Før det har gått to timer, løper hun over målstreken. Da kommer gledestårene.

– Jeg klarte det. Jeg klarte det. Se så flott medaljen er, sier hun entusiastisk til sine Facebook-venner og nye venner som nå samles på stadion.

– Det gikk over all forventning. Jeg satte ny personlig rekord, og det var moro å få medalje. Nå har jeg lyst til å løpe helmaraton, sier hun.

Og før hun setter seg på flyet hjem, har hun meldt seg på København maraton i mai neste år.

– Det er over fire mil, men jeg har troa på at det umulige er mulig. Tenk om jeg fikk med meg flere kolleger neste gang, sier hun.

Etter å ha opplevd Athen Marathon og stemningen der er hun overbevist om at de fleste er i stand til å løpe.

– Man trenger jo ikke løpe fort. Det er jo mulig å bare kose seg underveis og nyte byen mens man løper sakte, sier den nyfrelste løperen og kysser medaljen.

Hun håper at hun inspirer andre til kjenne på treningsgleden.

– Nå skal denne løpegleden omformes til arbeidsglede. Jeg er supermotivert. Jeg vet at det er mye å sette meg inn i når jeg har vært lenge borte fra jobben, men det skal jeg klare, sier hun optimistisk.

– Jeg har lært mye om meg selv. Det er viktig å sette seg et mål og jobbe mot det. Mange synes kanskje jeg var litt gal da jeg meldte meg på løpet, men for meg var dette ren lykke, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

GLEDE: – Jeg er blitt glad i å trene. Det er lykken i livet, sier Hanne Wahlberg.

GLEDE: – Jeg er blitt glad i å trene. Det er lykken i livet, sier Hanne Wahlberg.

Nina Hanssen

Jobben ble borte

Vel hjemme får hun flere heiarop og gratulasjoner. Nå gjenstår bare å avklare hvor hun skal jobbe. Like før jul vedtok Stortinget å legge ned kvinnefengselet i Sandefjord. Nå er Wahlberg og kollegene usikre på hva framtiden vil bringe. Wahlberg er tilbake i jobb 50 prosent i fengselet, men snart blir jobben hennes borte.

– Det er en litt merkelig følelse å komme tilbake til jobb og vite at fengselet skal legges ned. Jeg har trent for å bli sterk til å jobbe, og det skal jeg, sier hun.

Wahlberg synes spesielt det er trist at myndighetene avvikler et kvinnefengsel.

– Vi har et mangfold av tilbud til menn i fengsel. For kvinner blir det nå et enda smalere tilbud. Det er trist at kvinner er taperne.

Hun frykter at mange fengselsbetjenter vil forsvinne til andre yrker.

– Det er følelsesmessig tøft for mange, men jeg håper at jeg med min historie kan inspirere andre.

– Jeg er blitt kjent med flere som er langtidssykemeldt. Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å komme gradvis tilbake og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier hun.

Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser

VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg.

VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg.

Nina Hanssen

Sykefraværet går ned

Sykefraværsstatistikken i kriminalomsorgen har gått nedover de siste årene. I 2013 var den på 8,40 prosent og i 2017 var den på 7,35 prosent. Susanne Nor, HR-direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), sier til NFF-magasinet at de er fornøyd med at statistikken viser en positiv utvikling.

– Våre ledere og ansatte jobber sammen for å øke nærvær og redusere fravær. Dette er et kontinuerlig arbeid som krever en del innsats og ressurser, men som er svært viktig både for etaten og for den enkelte medarbeider, sier hun.

Hun er glad for at folk som Hanne Wahlberg klarte å jobbe seg tilbake til arbeid igjen.

– Når innsatsen for å redusere sykefraværet gir resultater – enten i det forebyggende arbeidet eller ved at vi får medarbeidere tilbake i jobb etter at de har vært syke over lengre tid – gir det en god opplevelse av at arbeidet nytter, sier hun.

Les også:
Debattinnlegg: Gjør Sandefjord fengsel om til overgangsbolig for kvinner

Ap-utvalg mener bedrifter må sende sykemeldte på kurs

Hva gjør jeg om jeg blir syk i ferien? I denne artikkelen får du svar

Mye lest innlegg: Tøvprat om tomme fengsler

{"425985":{"type":"s","url":"/image-3.425985.f3a25d7e46","cap":"VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426205":{"type":"m","url":"/image-3.426205.7983db7a9a","cap":"PÅLOGGET: Hanne Wahlberg har en tilhengerskare på Facebook som følger foreberedelsene til løpet. Her sender hun direkte fra Akropolis i Athen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426210":{"type":"s","url":"/image-3.426210.60781.9b0526f829","cap":"VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426249":{"type":"m","url":"/image-3.426249.309a3f3c76","cap":"GLEDE: – Jeg er blitt glad i å trene. Det er lykken i livet, sier Hanne Wahlberg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Wahlbergs 5 råd til langtidssykemeldte","closed":false,"place":"– Jeg er blitt glad i å trene"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Wahlbergs 5 råd til langtidssykemeldte

1. Gjør ting du liker. Kom deg ut i frisk luft hver dag. Selv gikk jeg tur hver morgen. Da kunne jeg med god samvittighet sette meg ned med strikketøy og se film etterpå.

2. Bruk tid sammen med positive mennesker som gjør deg glad.

3. Finn en hobby som gir deg glede og energi.

4. Vær takknemlig for det som går bra.

5. Lær deg å gjøre noe nytt. For meg var det å kjenne løpeglede.

{"425985":{"type":"s","url":"/image-3.425985.f3a25d7e46","cap":"VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426205":{"type":"m","url":"/image-3.426205.7983db7a9a","cap":"PÅLOGGET: Hanne Wahlberg har en tilhengerskare på Facebook som følger foreberedelsene til løpet. Her sender hun direkte fra Akropolis i Athen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426210":{"type":"s","url":"/image-3.426210.60781.9b0526f829","cap":"VEIEN TILBAKE: – Utfordringen med å komme tilbake på jobb, er at vi har lyst å jobbe fullt med en gang. Å starte gradvis og få oppfølgning fra fagfolk er lurt, sier Hanne Wahlberg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426249":{"type":"m","url":"/image-3.426249.309a3f3c76","cap":"GLEDE: – Jeg er blitt glad i å trene. Det er lykken i livet, sier Hanne Wahlberg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Wahlbergs 5 råd til langtidssykemeldte","closed":false,"place":"– Jeg er blitt glad i å trene"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}