JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EGET LIV: – Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle få så sterke følelser. Det er tøft fordi SMS-ene har overføringsverdi til meg selv, sier Martine Furuholmen (t.v.). Tove Karlsson er enig.

EGET LIV: – Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle få så sterke følelser. Det er tøft fordi SMS-ene har overføringsverdi til meg selv, sier Martine Furuholmen (t.v.). Tove Karlsson er enig.

Ole Palmstrøm

Fengselsbetjent Martine (25) var ikke forberedt på at hun kom til å reagere så sterkt på Utøya-besøket

Martine Furuholmen og Tove Karlsson var med da NFF Ung arrangerte tur for unge fengselsansatte til Utøya. Besøket gjorde sterkt inntrykk.
2019011414262620190410203756

katharina@lomedia.no

ole@lomedia.no

Det er helt stille i rommet. De unge fengselsbe­tjentene har stoppet opp foran en hvit vegg med små bilder, tekstmeldinger og tidslinja som viser hva som skjedde 22. juli 2011. En av betjentene, Martine Furuholmen (25), svelger og ser ned. Det er sterk kost å være på Utøya, og enda tøffere å lese SMS-utvekslinga som gikk mellom livredde AUF-ere og familiene som satt helt hjelpeløse igjen hjemme.

18:43, Astrid: Jeg lever ennå
18:45, Astrids mor: Hold deg skjult!
18:57, Astrids mor: Dette går bra, Astrid. Du er sterk. Vi kommer nedover. Vi mobiliserer alle gode krefter for dere!

Astrid overlevde massakren på Utøya, men 69 mennesker døde. 13 av dem ble drept bare få meter fra der fengselsbetjentene står, i Kafébygget på Utøya.

– Jeg ble sint, lei meg og redd

Furuholmen er med på en arrangert tur i regi av NFF Ung. Jørgen Watne Frydnes, daglig leder i Utøya A/S, har vist gruppa rundt. Nå er de samlet i biblioteket.

Den unge fengselsbetjenten sitter på en stor, rund puff og varmer seg på kaffekoppen. Hun var ikke forberedt på egne reaksjoner i møte med minnestedet etter 22. juli.

– SMS-ene gjorde sterkest inntrykk, sier Furuholmen.

Saken fortsetter under bildet.

STERKT: Tidslinja med SMS-ene er en ufiltrert kommunikasjon som gjør inntrykk.

STERKT: Tidslinja med SMS-ene er en ufiltrert kommunikasjon som gjør inntrykk.

Ole Palmstrøm

Da hun leste meldingene, fikk hun bilder i hodet. Hun så for seg hvor ungdommene gjemte seg og hvor Anders Behring Breivik sto da han skjøt på dem.

– Jeg kjente det fysisk på kroppen. Jeg ble sint, lei meg og redd, men jeg er også takknemlig for at jeg ikke har opplevd dette.

Hun trekker ytterkåpa tettere om kroppen, ser ut av vinduet på det hvite landskapet. Sesongens første snøfall kom samme natt.

– Tekstene er en sterk og ufiltrert måte å komme nær hendelsen på. Det går inn på meg når de skriver «jeg elsker deg» til foreldrene og «unnskyld». De vil sikre seg og tar et siste farvel, sier hun.

25-åringen forteller at på et tidspunkt, måtte hun stoppe å lese og hente seg inn.

– Jeg tenkte at dette kunne vært min bror og at jeg satt hjemme og ventet på svar, sier hun.

I dag jobber Furuholmen som fengselsbetjent i Søndre Vestfold fengsel, Larvik avdeling. Da hun var aspirant, arbeidet hun i Skien fengsel hvor terroristen sonte.

– Jeg har sett Anders Behring Breivik en gang. Som fengselsbetjent er vi lært opp til å skille handling fra menneske. Jeg vil nok alltid klare å være profesjonell, men samtidig kjenner jeg på et stort hat overfor Breivik, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

GAMMELT: Utøyas historie strekker seg tilbake til forrige tusenårsskifte. Hovedhuset, som er det første besøkende ser, ble bygget på 1860-tallet.

GAMMELT: Utøyas historie strekker seg tilbake til forrige tusenårsskifte. Hovedhuset, som er det første besøkende ser, ble bygget på 1860-tallet.

Ole Palmstrøm

Ble påminnet om god yrkesetikk

Fengselsbetjent Patrick Eftedal (34) husker tida like etter 22. juli. Det var kaotiske dager. Han jobbet som fengselsbetjent ved Ila fengsels- og forvaringsanstalt.

– Det var rart. På fredagen trodde vi det var krig i Norge, og to dager etterpå skulle jeg på jobb på Avdeling for særlig høy sikkerhet hvor Behring Brevik høyst sannsynlig sonet, sier Eftedal.

– Det var en uoversiktlig situasjon. Etter et par dager fikk vi vite at han var på Ila.

Eftedal er en stolt fengselsbetjent. Han mener det er sunt for ansatte i kriminalomsorgen å besøke Utøya og kjenne på følelsene av desperasjon, angst og frykt. På samme tid må en gjøre seg noen tanker om hvordan en kan utøve yrket som fengselsbetjent på den beste måten.

– Yrkesetikken vår en viktig. Den må vi ivareta når vi møter mennesker som har gjort de mest grusomme handlinger, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Fra venstre: Tariq Arshad (24), Bjørgvin ungdomsenhet og Patrick Eftedal (34), fengselsbetjent ved Berg fengsel på trappa til restene av Kaféhuset på Utøya.

Fra venstre: Tariq Arshad (24), Bjørgvin ungdomsenhet og Patrick Eftedal (34), fengselsbetjent ved Berg fengsel på trappa til restene av Kaféhuset på Utøya.

Ole Palmstrøm

Arshad kjente en som døde på Utøya

Eftedal har gått en runde sammen med Tariq Arshad (24) i Hegnhuset, bygget som omringer det opprinnelig Kafébygget. I tida etter 22. juli var det mange meninger om hvordan en skulle gjenoppbygge Utøya.

Jørgen Watne Frydnes ledet arbeidet. Han forteller at det var viktig å ikke bare fryse historien. I tett dialog med etterlatte, overlevende og AUF har de skapt Hegnhuset som The Guardian kaller et «sjeldent eksempel på et minnested over et terrorangrep, fritt for sentimentalt sludder eller sensasjonalisme». Veggen med SMS-ene er en del av Hegnhuset.

Eftedal og Arshad setter seg på steintrappa opp til Kafébygget. Der har tida stått stille. Den opprinnelige trappa er bevart, og mellom trappetrinnene stikker tørt gress fram. Arshad synes det er trist å gå rundt på Utøya. Han kjente ei jente som ble drept på Kjærlighetsstien.

– Jeg mistet en jeg kjente. Bano Rashid.

I to somre jobbet de sammen i fornøyelsesparken Tusenfryd. Arshad husker henne som veldig livlig og blid. Han forteller at Bano Rashid ble kåret til årets Tusenfryder.

– Den siste gangen jeg møtte Bano, var det veldig varmt. Jeg husker at hun kom inn der hvor jeg jobbet og spurte om jeg ville ha en slurk av brusen hennes. Hun smilte mye. Noen ganger tenker jeg: Hvordan var det mulig å alltid være så positiv?

Ny AUF-leder: – Arbeiderpartiet må gå mer mot venstre. Hvor ellers skal de gå?

RELIGION: Tariq Arshad var like i nærheten av regjeringskvartalet 22. juli 2011. Det første han tenkte, var at han håpet at det ikke var en muslim. Han er selv muslim.

RELIGION: Tariq Arshad var like i nærheten av regjeringskvartalet 22. juli 2011. Det første han tenkte, var at han håpet at det ikke var en muslim. Han er selv muslim.

Ole Palmstrøm

OMRINGET AV VANN: MS Thorbjørn frakter besøkende til og fra Utøya som  ligger i Tyrifjorden.

OMRINGET AV VANN: MS Thorbjørn frakter besøkende til og fra Utøya som ligger i Tyrifjorden.

Ole Palmstrøm

{"424453":{"type":"m","url":"/image-3.424453.37c81322a7","cap":"RELIGION: Tariq Arshad var like i nærheten av regjeringskvartalet 22. juli 2011. Det første han tenkte, var at han håpet at det ikke var en muslim. Han er selv muslim.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424459":{"type":"m","url":"/image-3.424459.6505585cf8","cap":"OMRINGET AV VANN: MS Thorbjørn frakter besøkende til og fra Utøya som ligger i Tyrifjorden.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424465":{"type":"m","url":"/image-3.424465.5c7a72aa55","cap":"STERKT: Tidslinja med SMS-ene er en ufiltrert kommunikasjon som gjør inntrykk. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424476":{"type":"m","url":"/image-3.424476.2844f2db34","cap":"GAMMELT: Utøyas historie strekker seg tilbake til forrige tusenårsskifte. Hovedhuset, som er det første besøkende ser, ble bygget på 1860-tallet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"428230":{"type":"m","url":"/image-3.428230.8e29bf3b06","cap":"Fra venstre: Tariq Arshad (24), Bjørgvin ungdomsenhet og Patrick Eftedal (34), fengselsbetjent ved Berg fengsel på trappa til restene av Kaféhuset på Utøya.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"424453":{"type":"m","url":"/image-3.424453.37c81322a7","cap":"RELIGION: Tariq Arshad var like i nærheten av regjeringskvartalet 22. juli 2011. Det første han tenkte, var at han håpet at det ikke var en muslim. Han er selv muslim.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424459":{"type":"m","url":"/image-3.424459.6505585cf8","cap":"OMRINGET AV VANN: MS Thorbjørn frakter besøkende til og fra Utøya som ligger i Tyrifjorden.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424465":{"type":"m","url":"/image-3.424465.5c7a72aa55","cap":"STERKT: Tidslinja med SMS-ene er en ufiltrert kommunikasjon som gjør inntrykk. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424476":{"type":"m","url":"/image-3.424476.2844f2db34","cap":"GAMMELT: Utøyas historie strekker seg tilbake til forrige tusenårsskifte. Hovedhuset, som er det første besøkende ser, ble bygget på 1860-tallet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"428230":{"type":"m","url":"/image-3.428230.8e29bf3b06","cap":"Fra venstre: Tariq Arshad (24), Bjørgvin ungdomsenhet og Patrick Eftedal (34), fengselsbetjent ved Berg fengsel på trappa til restene av Kaféhuset på Utøya.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}