JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gerd inn i striden om arbeidstiden

LOs uenighet med et av sine minste forbund ble tydelig da LO-sjefen Gerd Kristiansen besøkte Oslo fengsel tidligere denne uka. Men tonen var upåklagelig.
TEASER

TEASER

Ole Palmstrøm

yngvil@lomedia.no

LO-lederen sa hun hadde ventet at spørsmålet om arbeidstid skulle komme opp.

Arbeidstid er en het potet for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, som har mange medlemmer som ønsker å jobbe lange vakter på opp til 14 timer for å ha færre oppmøter på jobben.

LO og LO Stat er mot det de kaller ekstremvakter.

Legger om turnus

Nordens største fengsel legger om turnus i flere avdelinger for å kutte de nåværende 12-timersvaktene i helgene til 10 timer, noe de er pålagt å gjøre for å følge Arbeidsmiljøloven.

– Vi får ikke flere ansatte når vi legger om turnusen, fortalte Bjørg Huseby, leder i Oslo Fengselsfunksjonærers Forening (OFF).

OFF anslår at hele Oslo fengsel mangler opp til 40 fengselsbetjentstillinger.

Myndighetene har ennå ikke gjort en analyse av bemanningen i fengslene for å finne ut forholdet mellom arbeidsoppgaver og bemanning.

Kortere vakter gir mer innlåsing

Ny turnus vil få konsekvenser for både ansatte og innsatte.

– Det betyr 50 prosent mer innlåsing av fangene i helgene. Ikke besøk. Mindre telefontid. Mindre fellesskap. Null trening. Fangene blir mer isolert og det skaper avstand mellom fangene og fengselsbetjentene. Det kan igjen føre til mer vold, sa fengselsbetjent Pål Skaugrud til Gerd Kristiansen. Skaugrud jobber i en av fengselets restriktive avdelinger.

– Alene på cella isolert. Da kommer de vonde tankene, fortalte han.

Starter i feil ende

– Her begynner vi med å lage turnusen, og deretter ser vi på hvilke arbeidsoppgaver vi har. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har påpekt det overfor ledelsen, sa fengselsbetjent Bjørn Vestly.

Det sa LO-lederen seg enig i:

– Helt feil ende å starte i. Først må man se på hva man skal gjøre, deretter fordele folk.

De ansatte i kriminalomsorgen strekker seg langt for å få gjort alt de skal med lav bemanning og flere arbeidsoppgaver.

– Dere gjør det samme som damene i helsevesenet. Dere påtar dere det som er arbeidsgivers ansvar. Resultatet er at arbeidstakerne får sterkere trøkk på seg, sa Gerd Kristiansen som har vært hjelpepleier i mange år og jobbet i psykiatrien.

– Flere løsninger på turnus?

– Dette er en svær institusjon. Er det ikke mulig å prøve ut en andre løsninger på turnusen, spurte Gerd Kristiansen.

Fengselsbetjent og tillitsvalgt Bjørn Vestly svarte ganske kjapt:

– 7,5 timers vakter og for dem som vil, doble vakter ved å bytte med andre.

– Det vil ikke være lov å sette opp 14-timersvakter, svarte Kristiansen.

– Nei, men hvis vi fikk lov til å bytte hadde det vært mulig, sa Vestly.

Arbeidsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten (LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio) satte ned foten for de "doble byttevaktene" for tre år siden.

– Dere er med på å tøye grensene for hva som er lovlig, sa Kristiansen, og antydet at fengselsbetjentene er med på å helle olje på bålet for den borgerlige regjeringen som vil endre Arbeidsmiljøloven og slik svekke arbeidstakernes rettigheter.

Ifølge OFF ønsker flertallet av fengselsbetjentene i Oslo fengsel å beholde 12-timersvakter, mens andre, som pendlerne, vil ha vakter på 14 timer. En del ønsker 10-timervakter og kortere enn det.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse