JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halden fengsel nå har fått en permanent retreat. Der skal også kvinnelige innsatte få ro og stillhet

Fengselsledelsen har i mange år ønsket å etablere en egen retreatavdeling for kvinner i Halden fengsel, et av Norges største høysikkerhetsfengsel for menn. I forrige uke ble drømmen en realitet.
ÅPNING: Åpningen av retreaten i Halden fengsel ble utført av fra venstre teamleder Tone Ingul, Bente Gundersen (Frelsesarmeens nestleder i Norge, Island og Færøyene), fengselsleder i Halden Are Høidal, biskop Atle Sommerfeldt fra Borg bispedømme og fengselsbetjent Ronny Stolen Tollefsen.

ÅPNING: Åpningen av retreaten i Halden fengsel ble utført av fra venstre teamleder Tone Ingul, Bente Gundersen (Frelsesarmeens nestleder i Norge, Island og Færøyene), fengselsleder i Halden Are Høidal, biskop Atle Sommerfeldt fra Borg bispedømme og fengselsbetjent Ronny Stolen Tollefsen.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Bak høye murer og lukkede dører ble de fire første kvinnelige deltakerne fra Bredtveit fengsel ønsket velkommen. Målet med er retreat er å søke ro og stillhet, men på offisielle åpningen var det stor aktivitet.

Til stede under snorklippingen, som fengselssjef Are Høidal sto bak, deltok biskop Atle Sommerfeldt fra Borg bispedømme, flere fengselsansatte, Bente Gundersen som er Frelsesarmeens nestleder i Norge, Island og Færøyene og noen få pressefolk.

Unikt samarbeidsprosjekt

Major Marit Skartveit fra Frelsesarmeen forteller at dette er et unikt samarbeid mellom kriminalomsorgen, Den norske kirke og Frelsesarmeen, og tilbudet er nå åpent for alle kvinnelige innsatte som selv ønsker det. Skartveit er glad for at Halden fengsel nå endelig åpner en permanent retreat-avdeling som hun tror mange vil ha glede av.

Ifølge henne har mange innsatte kanskje gitt opp håpet om et bedre liv men får håpet og troen tilbake gjennom denne prosessen. Vekslingen mellom fellesskapsaktiviteter ved undervisning, måltider og lystenning og alenetid gjør at de skaper en trygg ramme og tillit seg imellom.

Stillhet og fellesskap

En slik retreat varer over flere dager og innebærer at de deler et fellesskap samtidig som det setter av tid til konsentrasjon, meditasjon eller bønn individuelt. Men selv om Frelsesarmeen er med som samarbeidspartner trenger deltakerne ikke være kristne for å være med. Her er alle uansett tro og bakgrunn velkomne.

Men er det virkelig mulig å lage en fredelig oase for kvinnene med ro til refleksjon i et fengsel med over 200 mannlige innsatte?

– Ja her skal de finne roen. Vi har allerede har god erfaring med retreat for mannlige deltakere. Jeg er overbevist om at dette er noe også kvinner vil ha glede av, sier fengselsleder Are Høidal.

Selv hørte han først om sånne retreat da han besøkte et svensk fengsel. Høidal ble ivrig og var åpen for å prøve noe nytt og er glad for det positive engasjementet som Marit Skartveit viste.

Permanent avdeling

Are Høidal sier at av de 40 mannlige som har deltatt på retreat tidligere i fengselet har kun en havnet bak murene igjen. 

– Vi har god erfaring med retreat for mannlige deltakere i fengselet og jeg er overbevist om at dette er noe også kvinner vil ha glede av, sier han mens han klipper snoren av med hjelp av biskopen og flere gode hjelpere ved sin side og erklærer den første permanente avdelingen med plass til seks kvinner.

De fire deltakerne klapper forsiktig og smiler, men ønsker ikke oppmerksomhet denne dagen. Ingen av de var forberedt på så mye folk og hadde i alle fall ikke forventet å møte biskopen her inne. Men gleder seg til å sette i gang. Alle deltakerne har egne celler med gode fasiliteter, et fellesareal med kjøkken og stue og en åpen dør ut til luftegården. Her kan deltakerne lufte seg 23 timer i døgnet om de vil med unntak av timen da de mannlige innsatte er der. For det er ingen felles møtepunkt for de mannlige og kvinnelige innsatte. Deltakerne har sin egen boenhet og er skjermet fra resten av fengselet og de har mer frihet og mer tid til å hente krefter. Høidal sier de planlegger en retreat til, og at denne er tiltenkt mannlige innsatte.

Faglig spennende for ansatte

Også betjentene som deltar i prosjektet gleder seg. Det er både faglig spennende og krevende til tider. Gjennom verktøy som stillhet, meditasjon/refleksjon og veiledningssamtaler skal deltakerne få muligheten til å reflektere hva som har hendt, ta et oppgjør med fortiden, og tenke litt på hva de lengter etter. Noen av spørsmålene er litt krevende men målet er at prosessen drives fram av deltakernes egen motivasjon, og at de får støtte og oppfølging både underveis og i ettertid.

– Stillhet er kanskje det viktigste elementet i retreaten. Dette vil gi deltakerne muligheten til å konsentrere seg om sine egne liv. Men også fellesskapet er viktig.

Mindre stress i kvinneavdelingen

Deltakerne får ro mens de deltar, men etter en uke tar vi en prat med retreatleder Marit Skartveit og teamleder Tone Stene Ingul som har holdt i trådene.

– Gjennomføringen av denne historiske kvinneretreaten har gått fint, og når jeg hører om kvinnenes opplevelse så blir jeg glad og rørt, sier teamleder Ingul.

Hun forteller at de fire deltakere har jobbet godt med seg selv, og de har vært gode til å ivareta hverandre. Skartveit nikker.

– På grunn av Koronautbrudd, så var det litt følelse av unntakstilstand i fengselet, men med retreaten gikk det bra. Damene her inne hadde nok ikke det samme stressnivået som de andre i fengselet, sier hun.

LEDER: Major Marit Skartveit er leder for retreaten i Halden fengsel.

LEDER: Major Marit Skartveit er leder for retreaten i Halden fengsel.

Nina Hanssen

Og når vi spør deltakerne selv, så er de udelt positive til oppholdet i Halden.

– Retreaten hadde et veldig bra innhold, og retreatavdelingen hadde en nydelig plassering, hvor det var veldig stille og fredelig, forteller en.

Deltakerne ga uttrykk for at betjentene, ansatte og velkomsten også var over all forventning. Påvirkningen, innvirkningen, stillheten og refleksjon hadde vært større enn forventet men noen meldte tilbake at det kunne vært litt mer stillhet. Deltakerne var samstemte i at de ønsket å anbefale Retreat til andre. Også de ansatte som deltok ga sine tilbakemeldinger underveis.

– Alle sammen virker til og ha landet i stillheten. Når messen og måltidene er ferdig så blir alle sittende noen minutter før vi bryter opp, skrev de ansatte.

LUFTING: Kvinnene som er på retreaten i Halden fengsel har tilgang på luftegården 23 timer i døgnet. Det er bare den timen de mannlige innsatte er ute de ikke går ut. ARKIVFOTO

LUFTING: Kvinnene som er på retreaten i Halden fengsel har tilgang på luftegården 23 timer i døgnet. Det er bare den timen de mannlige innsatte er ute de ikke går ut. ARKIVFOTO

Ole Palmstrøm

Avslappet atmosfære

Det ble rapportert inn at det var en avslappet og rolig atmosfære på avdelingen der alle passet sine egne saker; jobbet, leste og var i seg selv. En hadde kjent en «flow» uten distraksjoner under retreatet og synes derfor det var trist det snart var over.

Alle deltakerne ga uttrykk for at de hadde opplevd så gode dager i et godt fellesskap. Noen synes det var vemodig at det snart er over og gruet seg litt til hverdagen på Bredtveit fengsel igjen. Men oppholdet i Halden fengsel og minnene om de fine dagene de har hatt sammen skulle de ta vare på og ta med seg tilbake

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse