JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke flertall for å beholde Oslo fengsel i Oslo

Det er ikke flertall for å legge nye Oslo fengsel til Bredtveit. NFF-leder Asle Aase er skuffet, og håper staten overstyrer kommunen.
SKUFFET: NFF-leder Asle Aase er skuffet over at flertallet i Oslo bystyre er i mot et nytt Oslo fengsel på Bredtvedt.

SKUFFET: NFF-leder Asle Aase er skuffet over at flertallet i Oslo bystyre er i mot et nytt Oslo fengsel på Bredtvedt.

Eirik Dahl Viggen

anders@lomedia.no

Byrådslederen har i mange år jobbet for at nye Oslo fengsel skulle bygges innen kommunen, men nå gir han opp, ifølge Avisa Oslo.

– Jeg har prøvd alt jeg kan, men nå er saken død og begravet, sier han til avisen.

Årsaken er at Høyre har bestemt seg for at de ikke støtter å bruke Bredtveit som lokasjon. De vil i stedet fremme et forslag om å sikre området rundt dagens fengsel på Bredtveit som friområde for fremtiden.

Ifølge Statsbygg og Justisdepartementet er Bredtveit den eneste egnede tomten innenfor Oslos kommunegrenser. Johansen har derfor nå informert justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om at det ikke er flertall for denne løsningen.

Et nytt Oslo fengsel vil dermed trolig legges utenfor Oslo kommune, såfremt staten ikke overkjører bystyrets ønske. Tidligere har imidlertid staten gitt uttrykk for at de ikke kommer til å gjøre dette.

Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg, sier til avisen at utredningen til Statsbygg har sett på flere områder som er aktuelle, og som ikke møter den samme motstanden lokalt som Bredtveit, og at disse områdene må sees nærmere på.

– Skuffende

Forbundsleder Asle Aase i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund mener det vil være en skandale dersom Oslo ikke skal ha et fengsel i byen.

– Det er skuffende at Oslo Høyre velger å prioritere dette lille grøntarealet framfor å sikre et fengsel innenfor Oslos grenser, sier han.

Han mener flertallet i bystyret vraker en framtidsretta løsning for Oslo, og savner visjoner fra dette flertallet.

– Jeg hadde trodd de ville sett fordelene ved dette prosjektet, så dette er en skikkelig nedtur.

Aase påpeker at planene er gjennomarbeidet og prosjektet nedskalert for å få det igjen.

– Derfor er det så ille at et flertall i Oslo sier nei. Nå mener Aase at Stortinget og regjeringen ta et overordnet ansvar, siden det er det som må til for å ivareta de overordna hensynene, sier Aase.

Han synes det er utrolig at kampen for et lite grøntområde settes opp imot verdige vilkår for en gruppe mennesker som har havnet på utsiden av storsamfunnet. 

– Og det er trist, når det betyr at hovedstaden blir stående uten et fengsel for mannlig innsatte. Da gir de blaffen i arbeidsplassene, nærhetsprinsippet, tjenestene rundt innsatte som er i Oslo og til slutt kvinnene på Bredtvedt, som sårt trenger bedre soningsforhold, sier Aase, som håper siste ord ikke er sagt i denne saken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse