Eirik Dahl Viggen" />

Bøtetjeneste:

«Jan» (54) betaler bøter med arbeidskraft i stedet for å sitte inne: – Fengsel er gammeldags. Dette her fungerer

«Jan» har arbeidet ned bøter i 472 timer. Det gir samfunnet en innsparing på 236 fengselsdøgn og nesten en halv million kroner. Dessuten god rehabilitering.
STRAFF I SAMFUNNET: - Jeg er kjempefornøyd nå med å kunne etablere med på normalen, sier Jan (54). Bøtesoningen hans har til nå spart oss en halv million skattekroner i ubenyttede fengselsdøgn.

STRAFF I SAMFUNNET: - Jeg er kjempefornøyd nå med å kunne etablere med på normalen, sier Jan (54). Bøtesoningen hans har til nå spart oss en halv million skattekroner i ubenyttede fengselsdøgn.

Martin Guttormsen Slørdal

edv@lomedia.no

Sola svir nupper i nakkegropa på «Jan» mens han steller parker og reparere kommunale gjerder i Trysil.

– Jeg hadde mye glid i yngre dager. Alt gikk lett. Så kom ugliden. Jeg søkte mot bunnen i håp om å finne en vei opp igjen, men det bare fortsatte nedover, forteller oslomannen, en av mange hundre som jobber ned bøter istedenfor å sone bak murene.

Tidlig på 2000 tallet lot Jan tre firmaer gå konkurs. Han fikk et skattekrav på fem millioner kroner som ikke har fordunstet. Kravet ligger som en blytung himmel over disse årene. Altfor lenge orket han ikke å åpne posten. Konvoluttene lå i hauger. Han brukte heller pengene sine på en dunk med 96 prosent.

– Da gjorde jeg noen tullestreker som hvem som helst kunne blitt tatt for. Det viktigste nå er å få ting på stell.

Les også: Etter tre måneders permisjonsnekt kan «Karl» endelig få møte treåringen sin igjen

Hundretusener spart

Stakittene glimrer i hvitt. Bøtesoningen kom i stand i et samarbeid mellom friomsorgen i Innlandet og Nav Trysil, til fordel for alle tre parter. Han har bøtesonet 472 timer, som ifølge friomsorgen i Innlandet ligger godt an til rekord.

Alternativet for Jan hadde til nå vært 236 døgn i fengsel. Med en døgnpris på 2038 kroner på lavsikkerhet, gir det en innsparing på nesten en halv million – om du ser bort fra noe arbeidstid til egnethetsvurdering og møter med Nav.

Bøtesoning krever som regel lite av samtaler og oppfølging. Folk møter opp, arbeider timene sine og reiser hjem til seg selv, ifølge arbeidsleder Jan Erik Edvardsen (55).

Istedenfor et år på anstalt, får Jan brukt kreativitet, energi og ferdigheter han tilegnet seg etter et langt liv som selvstendig næringsdrivende. Kort sagt rehabilitering.

Saken fortsetter under bildet.

SOMMERJOBBING: Andreas (22) ble fersket for rusbruk av soldater på øvelse. På gressklipperen virker det bedre med energidrikk.

SOMMERJOBBING: Andreas (22) ble fersket for rusbruk av soldater på øvelse. På gressklipperen virker det bedre med energidrikk.

Martin Guttormsen Slørdal

Hva er bøtetjeneste?

Personer som har bøter, men som ikke kan betale, kan gjøre opp for seg med samfunnsnyttig tjeneste i stedet for å sone i fengsel, om de selv samtykker.

Bøtelagte som allerede er innsatt i fengsel, kan søke om overføring til bøtetjeneste ved (prøve)løslatelse.

Bare i Innlandet, bedre kjent som Hedmark og Oppland, er det bøtesonet 1900 timer siden oppstarten i mai i fjor, fordelt på 90 sonere. Av de 90 har 10 klart å betale ned bøtene sine.

Flere står i kø etter som denne formen for straffegjennomføring i samfunnet utvides. I tillegg til elektronisk kontroll og narkotikaprogram med domstolkontroll er bøtesoning med på å gjøre soning i samfunnet til den mest brukte straffegjennomføringen framfor fengsel.

Høsten 2019 ble bøtetjenesten landsdekkende. Det har blitt vanlig å få valget mellom å avsone bøter i fengsel eller å utføre samfunnsnyttig arbeid. For de fleste som får muligheten er ikke valget så vanskelig.

Saken fortsetter under bildet.

MUSEUMSJOBB: Kvinne (22) vasker bort bøter for 116 000 kroner for bruk og besittelse. Hun har igjen 66 timer.

MUSEUMSJOBB: Kvinne (22) vasker bort bøter for 116 000 kroner for bruk og besittelse. Hun har igjen 66 timer.

Martin Guttormsen Slørdal

«Våt» soning

Andreas (22) setter seg over skrevs på Husqvarna-klipperen og tar fatt på de mange målene med gras og spredningsklar løvetann rundt den gamle papirfabrikken i Klevfos industrimuseum utenfor Hamar. Med en kald Battery Strawberry Lime i handa og høretelefoner på ørene, avsones 14.000 kroner i bøter for bruk og besittelse av illegale stoffer. Det var egentlig eitrende irriterende å bli tatt. Først hjemme hos en kompis, så en gang på en skysstasjon sør i fylket. Han og kompisene satt på benken og brukte. Nede i gata så de noen grønnkledde på militærøvelse.

– Vi trodde ikke de hadde arrestmyndighet. Men de hadde rettet kikkertene mot oss og kom kjørende for å anholde oss. Dette er en fin måte for oss som ikke har råd til å betale og ikke har lyst til å kaste bort tid i fengsel.

Saken fortsetter under bildet.

SOMMER: Andreas (22) trimmer gressbakkene utenfor areiderboligen i Klevfos museum utenfor Hamar..

SOMMER: Andreas (22) trimmer gressbakkene utenfor areiderboligen i Klevfos museum utenfor Hamar..

Martin Guttormsen Slørdal

Koronatiltakene satte stopp for bøtetjenesten. Nå er Andreas i gang igjen, to dager i uka. Rusfrihet er ikke et krav under bøtesoning, bare at du stiller edruelig på jobb. Andreas holder seg rusfri nå, men støtter friheten.

– Rustillatelsen gjør det nok mulig for flere å i det hele tatt gjennomføre dette. Det er som i arbeidslivet ellers, man blir overrasket over hvor mange som ruser seg på fritiden samtidig som de fungerer på jobb.

Viktig utvei

De fleste som bøtesoner er ifølge Andreas i en posisjon der de ikke kan betale nettopp fordi de ruser seg. Arbeidslaget på Klevfos består av fem domfelte: norsk mann og kvinne i 20-årene, en polakk, en vietnameser, en eldre amerikaner. Fra elva som ble kanalisert gjennom papirfabrikkens turbiner gneller lyden av motorsag og tre som sprekker.

«Jakub» (47) ikledd hjelm, visir og vernesko har felt ei 20 meter høy bjørk og mange mindre varianter av arten mens Pham (54) hiver greinene i svære hauger. Uten dette arbeidet hadde vegetasjonen skjult vannkanalen som drev hele fabrikken. Et pedagogisk poeng med det hele hadde gått tapt.

Bøtesoningen øker museets arbeidskraft betraktelig, ifølge driftsleder Morten Hjarnø. Bare denne junidagen avsoner de fem straffede 20 timers samfunnsnyttig tjeneste. Det tilsvarer ti døgn i fengsel. I år gir Kriminalomsorgen 650 arbeidstimer til Klevfos museum, gratis.

Saken fortsetter under bildet.

KOMBINERT: «Jakub» pendler mellom soning og vanlig jobb i hjemkommunen.

KOMBINERT: «Jakub» pendler mellom soning og vanlig jobb i hjemkommunen.

Martin Guttormsen Slørdal

Koronakø

Bøtetjenesten har mye kjør nå etter koronatiltakene er løsnet opp og arbeidsplassene kommer i gang igjen. De som hadde et avbrekk er tilbake. I tillegg kommer alle de som står i kø. Bare i Innlandet venter 2600 timer, fordelt på 46 bøtedømte.

Bildet fra Abbey Road-coveret og et panoramafoto over Liverpool FCs hjemmearena Anfield pynter opp Bøtetjenestens kontor på Hamar. Da samfunnet stengte 12. mars, gikk tjenesten i dvale. For de fleste sonerne ble sluttdatoen forskjøvet på ubestemt tid.

– Nedstengingen påvirket spesielt de rusavhengige. De var veldig glade for å kunne snakke med oss de ukene det pågikk, sier arbeidsleder Magne Fevang (56).

Bøtetjenesten i innlandet dekker et geografisk kjempeområde fra Kvikne til Kongsvinger, fra Finnskogen til Sognefjellet, til sammen
52 000 kvadratkilometer. Per år betyr det rundt 5500 mil bak rattet fordelt på tre ansatte når de skal ut og kartlegge og holde oppdragsgiverne varme, forteller Magne.

Saken fortsetter under bildet.

BYTTET BEITE: Arbeidsleder Magne Fevang (56)  ble overflødig da Bruvoll fengsel ble nedlagt. Han større tro på straff ute i samfunnet enn i fengsel.

BYTTET BEITE: Arbeidsleder Magne Fevang (56) ble overflødig da Bruvoll fengsel ble nedlagt. Han større tro på straff ute i samfunnet enn i fengsel.

Martin Guttormsen Slørdal

Lys i tunellen

Arbeidet og oppmuntringa fra Bøtetjenesten og Nav gir Jan håp.

– Gjeldsmarerittet er der ennå. Men jeg ser at det går an å skape noe.

Planen etter soning er å håndtere gjelda, finne investorer og starte opp en kommersiell virksomhet i bygda, til glede for barn og ungdom.

– Jeg liker å få et kick, før med negativ ladning, nå med det positive. Fengsel er regressivt og gammeldags, dette her fungerer.

Nav-kontakten forteller at Jan er den som alltid møter opp til arbeid halv ni om morgenen. Det motiverer de andre tvangsarbeiderne, stønadsmottakere med arbeidsplikt.

Sammen med dem har Jan vedlikeholdt kommunens flomvoll og jobbet en del med vei og teknisk avdeling i kommunen, i høyeste grad samfunnsnyttig virksomhet. Arbeidsdagen er over, han ruller ferdig Rizla-papiret, fyrer opp og setter kurs hjem mot huset i solsiden.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse