JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Jan Arve driver forbund fra et «ikke så veldig rocka» hjemmekontor

– Jeg er drittlei korona og savner kollegene, sier forbundssekretær Jan Arve Blom i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
HELDIG: Forbundssekretær Jan Arve Blom leser referater til lyden av Disney-sanger, men vil ikke klage. – Jeg er veldig heldig som har muligheten til å ha hjemmekontor, sier han.

HELDIG: Forbundssekretær Jan Arve Blom leser referater til lyden av Disney-sanger, men vil ikke klage. – Jeg er veldig heldig som har muligheten til å ha hjemmekontor, sier han.

Privat

nina.hanssen@lomedia.no

– Det ser ikke veldig rocka ut rundt meg nå for å si det slik. Leker, kaffesøl, ledninger, pc, printer i gjestesenga og kontor på et gjesterom som strengt tatt ikke er ferdig pussa opp, forteller Blom på telefon fra hjemmekontoret.

Før påske skulle han legge siste del av puslespillet for den kriminalpolitiske konferansen som NFF og Fellesorganisasjonen hver vår arrangerer på Sundvollen. Men barnehagen er stengt, og forbundssekretæren må få puslespillet til å gå opp på hjemmefronten.

p

– Her synges sanger fra barne-TV og Frost-filmen samtidig som jeg prøver å lese referater og gjennomføre videomøter, sier Blom.

Selv om det er fordel å få mer tid sammen med datteren på fire år, så innrømmer han at det ikke er så lett å være tillitsvalgt hjemme mens kona jobber skift i helsesektoren.

Men han vil ikke klage, understreker han, mange har det mye verre under koronakrisen.

Saken fortsetter under bildet.

Blom har permisjon som fengselsbetjent ved Ila fengsel og forvaringsanstalt for å jobbe på hovedkontoret for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.

Blom har permisjon som fengselsbetjent ved Ila fengsel og forvaringsanstalt for å jobbe på hovedkontoret for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.

Privat

Ny hverdag

– Jeg er enormt stolt av den jobben NFF-medlemmer gjør over hele landet. Jeg innser at jeg er veldig heldig som har muligheten til å ha hjemmekontor, sier han.

Blom har hatt fem års permisjon som fengselsbetjent ved Ila fengsel og forvaringsanstalt for å jobbe på forbundskontoret. Han er kjent for å jobbe mye. Vanligvis blir det lange dager på forbundskontoret og mange kurs og hotellovernattinger. Men i mars kom koronatiltakene, og hverdagen tok brått slutt. Nå prøver han bare prøver å fokusere på jobben mens datteren helst vil leke.

Savner jobben

Blom lengter tilbake til sitt normale arbeidsliv.

– Jeg er drittlei korona, og jeg savner kollegaene mine, innrømmer han mens han har stor empati med dem som må møte opp på jobb i kriminalomsorgen.

p

– Det er ikke så mange ansatte der som kan ha hjemmekontor. Å ha ansvaret for straffegjennomføring medfører at man nødvendigvis må være til stede enten du er fengselsbetjent eller arbeider med elektronisk kontroll i friomsorgen. Dette er samfunnskritiske jobber, og man er dermed utsatt for smitterisiko.

Få smittede i kriminalomsorgen

Bare en håndfull ansatte har testet positivt for korona. Derimot er mange ansatte i karantene, ifølge Blom.

– Det store fraværet gjør at byrden blir større for de som er igjen på jobb. Det kan ikke være lett å minimere smitterisiko, som for eksempel å holde avstand til innsatte og ansatte, når man jobber i anstalt eller skal drive av- og påsetting av elektroniske fotlenker, sier han.

– Som forbundssekretær har jeg egentlig ikke noen fast arbeidstid, og kan styre mye av hverdagen selv. Det er jo en kjempefordel i disse dager. Jeg er privilegert fordi det også er en trygg jobb, med hverken fare for permittering eller tapt lønn.

Nødt til å jobbe

Permitteringer er neppe aktuelt for NFFs øvrige medlemmer heller, med sitt oppdrag av samfunnskritisk betydning.

p

Etterhvert som det blir flere smittede og flere i karantene, tror Blom tvert imot at det vil mangle arbeidskraft. Over hele landet ble det forrige uke lyst ut ledige stillinger som fengselsbetjenter og ekstrabetjenter. Partene i kriminalomsorgen har også blitt enige om blant annet mulighet til utvidet bruk av overtid og til nød ufaglærte, samt at det er mulig å jobbe lengre vakter. Alt for å avhjelpe den vanskelige situasjonen kriminalomsorgen er i, forteller Blom.

– Jeg må understreke at det er veldig fint å være hjemme med datteren, men det er samtidig et savn etter kollegene mine på forbundskontoret. Håper vi kan få normalitet igjen snart.

Privat

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse