JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen legger ned fem fengsler:

KDI håper de skal unngå oppsigelser av ansatte

Kriminalomsorgsdirektoratet tror det skal være mulig å unngå oppsigelser, men kan ikke garantere det.
OMSTILLING: Kriminalomsorgsdirektoratet håper de unngår å si opp noen av de 19 ansatte som har fått forhåndsvarsel om oppsigelse.

OMSTILLING: Kriminalomsorgsdirektoratet håper de unngår å si opp noen av de 19 ansatte som har fått forhåndsvarsel om oppsigelse.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Tirsdag fikk de siste fengselsansatte beskjed om hvordan jobbfremtiden deres blir, etter at regjeringen vedtok å legge ned fem fengsler i tre regioner. Resultatet er at mange har fått nye stillinger i nye fengsler, mens 19 ansatte har fått forhåndsvarsel om oppsigelse, ifølge KDI.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har uttalt at de forventer at ingen blir sagt opp. HR-direktør Susanne Nor i Kriminalomsorgsdirektoratet håper på det samme, men kan ikke love det.

p

– Tror det vil løse seg

Nor har vært medlem i omstillingsutvalget sammen med de ansattes organisasjoner som har sett ulike løsninger for de ansatte, og har kvalitetssikret forslag til innplassering som regionene har laget.

– Dette har vært vanskelig for alle berørte ansatte, fra statsbudsjettet kom i oktober i fjor til nå. Vi har prøvd å gjøre det beste ut av det, og det har vært en konstruktiv dialog og godt samarbeid med regionene og de ansattes organisasjoner, sier Nor.

De 19 som har fått forhåndsvarsel skal prioriteres når ledige stillinger oppstår det neste året, og ledige stillinger i hele Kriminalomsorgen skal først lyses ut internt, med tanke på disse.

– Det er vanskeligst for disse 19. Men vi vet at noen slutter i løpet av året, og per i dag er det sju-åtte ledige stillinger i Oslo og Østfold. De vil gi lengre reisevei, men det er fast jobb. Jeg tror det vil løse seg for de fleste, men det er ingen garantier for at de 19 får fast jobb. De er uansett sikret jobb og lønn til 31. mars 2020, sier hun.

Den lange sikringsperioden er satt med tanke på at det kan åpne seg ledige stillinger i etaten denne perioden, og at det åpnes et nytt fengsel i Agder med 300 plasser våren 2020.

Belastende for mange

Nor påpeker at også de som har fått tilbud om en annen stilling går inn i en krevende periode.

– Det blir en ny livssituasjon for mange. Mange får lengre reisevei, de skal inn i en annen jobb enn før og inn i et nytt arbeidsmiljø. Det kan være belastende for mange, sier hun.

De som får lengre reisevei får dekket merkostnader etter statens særavtale – inntil 3500 kroner i måneden et år framover. De 19 som fikk forhåndsvarsel om oppsigelse, og som i mellomtiden jobber på et midlertidig arbeidssted, får også reisetiden godskrevet som arbeidstid inntil de får en avklaring.

Kriminalomsorgen har også hatt generelle tilbud til ansatte som enten ville slutte eller gå av med pensjon, for å skape ledige stillinger for flere av de berørte.

– Om noen ville slutte i etaten i region sør, Oslo eller Bærum, for å skape en ledig stilling til en annen ansatt uten tilbud om jobb, vil de kunne gå på dagen/kort varsel med to måneders lønn uten arbeidsplikt. Vi har også åpnet for at de som ville gå av med alderspensjon i samme område, kunne få seks måneder med lønn uten arbeidsplikt for å skape rom for andre, sier Nor.

Direktoratet har ikke gått på enkeltmedarbeidere med disse tilbudene, men at alle ansatte er informert om dette som generelle tilbud.

– Det kan komme flere som benytter seg av disse tilbudene etter hvert, legger hun til.

p

Holder ikke stillinger ledige

NFF-nestleder Tommy Fredriksen uttalte i et intervju med NFF-magasinet at de ikke går med på at stillinger holdes ledige i etaten i tiden framover. Nor kjenner ikke til at det gjøres nå.

– Jeg er ikke kjent med at noen stillinger er vakante. Vi har fylt opp, og har avtalt at ledige stillinger lyses ut internt først, sier hun.

Hun sier det er for tidlig å si hvor mye omstillingsløsningen har kostet. Det avhenger blant annet av hvor mange av de 19 som får ny jobb. Men det er klart at de avtaler som er inngått om at alle som har fått forhåndsvarsel om oppsigelse beholder jobben og lønn frem til 31. mars 2010, og dekning av reisekostnader, kommer til å koste en del.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse