JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omorganisering i kriminalomsorgen

Kriminalomsorgsdirektoratet vil kutte i dagens regionale verneombud

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) foreslår å kutte de regionale verneombudene i kriminalomsorgen. Det misliker regionalt verneombud Laila Nordahl.
BORTE VEKK: Ordningen med regionale verneombud, som ble innført 1. januar 2012, kan gå mot slutten om KDI får bestemme.

BORTE VEKK: Ordningen med regionale verneombud, som ble innført 1. januar 2012, kan gå mot slutten om KDI får bestemme.

Anette Karlsen

katharina@lomedia.no

I en fersk KDI-rapport om organiseringen av kriminalomsorgen foreslår direktoratet å kutte dagens regionale verneombud. Laila Nordahl, regionalt verneombud i region sørvest, er kritisk. Hun mener vernetjenesten blir svekket.

– Det er alltid en utfordring å følge med på arbeidsmiljøene til ansatte. Å fjerne de regionale verneombudene gjør jobben til vernetjenesten vanskeligere, sier Nordahl.

Fengselsansatte mener de ikke blir hørt om omorganiseringen av kriminalomsorgen

BLIR DÅRLIGERE: Laila Nordahl er redd for kompetansenheving til de lokale verneombudene svekkes med tonivå-modellen.

BLIR DÅRLIGERE: Laila Nordahl er redd for kompetansenheving til de lokale verneombudene svekkes med tonivå-modellen.

Vibeke Liane

– Vi er vaktbikkje

Om KDI får det som de vil, blir dagens tre nivå – KDI, regionene og lokale fengsel og friomsorgskontor – til to beslutningsnivå med KDI-avdelinger og lokale enheter. Siden vernetjenesten følger beslutningsnivå, kan en ende opp med et sentralt hovedverneombud og lokale verneombud på enhetene.

Hun er opptatt av å forebygge og følge opp vold- og trusselhendelser mot ansatte og konsekvenser lav bemanning.

– Med tyngre og tyngre klientell i fengsel er vernetjenesten utrolig viktig. Vi er vaktbikkje og samarbeidspartner overfor ledelsen. Blir den geografiske spredningen for stor, klarer en ikke å følge med, sier Nordahl.

Tredobling av vold mot ansatte i Oslo fengsel

Løse problemer du ikke kjenner

Kritikerne til sammenslåingen peker på at avstanden mellom ansatt og ledelse blir stor. Det får også konsekvenser for vernetjenesten. I dag løses arbeidsmiljøkonflikter der de oppstår. Det kan det bli slutt på i framtida.

– I den nye organiseringen må arbeidsmiljøkonflikter behandles i den sammenslåtte enheten av noen som kanskje ikke kjenner problemene, sier Nordahl.

På Vestlandet kan det innebære at en må kjøre båt og bil i flere timer for å komme til «hovedkontoret». Fengselstettheten er langt høyere på Østlandet hvor Magnar Hauge er regionalt hovedverneombud. I motsetning til Laila Nordahl er han langt fra bare skeptisk til endringene. Han er opptatt av at vernetjenesten må være godt forankret i organisasjonen.

– Vi må ha en arbeidsgiver som ser nytteverdien av en aktiv vernetjeneste, sier Hauge.

Håper på flere frikjøpte verneombud

På samme tid er Hauge usikker på framtida. Han er redd for at en går glipp av personer med spesialkompetanse innen arbeidsmiljø og HMS. Den koordinerende rollen kan også bli borte.

– Det kan føre til at man mister trykket på det viktige arbeidet, men alt avhenger av hva man er opptatt av og hvor systematisk en er til å jobbe med endringsprosessene i tiden fremover.

UTEN TIDSPRESS: Raymond Nilsen håper verneombudene får nok tid til å gjøre jobben sin i den nye organiseringen.

UTEN TIDSPRESS: Raymond Nilsen håper verneombudene får nok tid til å gjøre jobben sin i den nye organiseringen.

Bjørn A. Grimstad

Nok tid er viktig

Raymond Nilsen, sentralt hovedverneombud, mener at de regionale verneombudene gjør en vesentlig jobb. Samtidig ser han på omleggingen av vernetjenesten som en naturlig konsekvens av omorganiseringen. Han er opptatt av å styrke vernetjenesten.

– Å få nok tid til å utføre vervet er viktig. Dersom det blir flere større enheter med avdelinger som ligger geografisk spredt utover, medfører det større tidsbruk. Det er det viktig å ha forståelse for, sier Nilsen.

Dette sier KDI-direktøren

Direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet Marianne Vollan svarer i en epost følgende om saken:

– Vi har hatt en involverende prosess i arbeidet med en ny tonivåmodell, der også vernetjenesten har vært representert og har kommet med gode innspill. Enhetsstrukturen ble drøftet 25. april. KDI arbeider nå å ferdigstille annen del av utredningen om fremtidig organisering og skal levere den til Justis- og beredskapsdepartementet 30. april. KDI vil i løpet av kort tid invitere til en partssammensatt arbeidsgruppe som skal arbeide med medvirknings- og fullmaktstruktur i nytt lokalt nivå. Ut over dette ønsker jeg ikke å kommentere spørsmålene på dette stadiet i prosessen

Les også

Raymond Nilsen er nytt hovedverne­ombud i kriminal­omsorgen

Mette Salicath gir seg som hovedverneombud etter 13 år

Musikk kan endre livet for mange innsatte

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse