JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutter nattevakter på Åna fengsel

Ansatte frykter at innsatte rømmer når det blir slutt på nattevakter på frigangshjemmet ved Åna fengsel.
FÆRRE PÅ JOBB: – Ostehøvelen tar stadig nye jafs fra de som skal stå for tjenesteproduksjonen, sier tillitsvalgt Tom Ivar Liland.

FÆRRE PÅ JOBB: – Ostehøvelen tar stadig nye jafs fra de som skal stå for tjenesteproduksjonen, sier tillitsvalgt Tom Ivar Liland.

Katharina Dale Håkonsen

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

Ledelsen ved Åna fengsel har bestemt at det er slutt på ansatte på jobb mellom klokka halv ti om kvelden og klokka sju om morgenen på avdeling Rødgata som ligger like ved fengselet.

– Hva skjer når innsatte får vite at det ikke er nattevakter? Blir fristelsen så stor at de gjør ting de ikke har lov til? Blir det er trigger for å være borte om natta? spør Tom Ivar Liland, leder av NFF Åna.

Ansatte blir urolige

Avdeling Rødgata er en åpen avdeling med 24 plasser med elleve ansatte i turnus. Ledelsen ved Åna fengsel vil kutte til åtte ansatte i turnus. NFF Åna har foreslått ni ansatte. Å kutte nattevaktene er et tiltak for å effektivisere driften av hele fengselet.

– Når vi kutter nattevakter, blir det overskuddstimer på dagtid. Disse timene vil ledelsen flytte til fengselet. Vi vet ennå ikke hva utfallet blir, sier Liland.

Ansatte reagerer på at de ikke er tatt med på råd om framtida.

– Denne uklare situasjonen skaper uro blant betjentene. Flere begynner å miste motivasjonen, sier Liland.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Innsatte kan rømme

Det er verken murer eller gjerder rundt frigangsavdelingen. Liland er redd for at en vil miste kontroll med hva som foregår på boenhetene og at det kan gå mange timer fra en hendelse oppstår til ansatte får vite om den.

– Vi har hatt episode der innsatte reiste på diskotek og kom tilbake uten å bli oppdaget.

Liland er redd for at innsatte både kan rømme, men også få besøk. Naboene er heller ikke begeistret for at nattevaktene kuttes. Tidligere har fanger stjålet naboenes biler og brukt dem som rømmingsbil.

– Innsatte har også foretatt innbruddsraid nattestid i nabolaget og kommet tilbake uten å bli oppdaget. Vi fant tyvegods lagret på området, sier han.

Noen av de innsatte er straffedømte på uklar forvaring. Det betyr at det ennå ikke er avklart om de skal løslates. Forvaring er en dom innsatte får fordi de anses som farlige for samfunnet. Når ansatte kjører bil med forvaringsdømte, må de alltid være to i bilen.

Småprating kan opphøre

Nattevaktene ved fengselet skal overvåke frigangshjemmet også. Liland er skeptisk. Han mener at nattevaktbemanning i fengselet kjenner lite til Rødgata og avdelingens innsatte.

– Hva om det skjer noe i fengselet som tre-fire ansatte må ta seg av? Da kan det ta lang tid før de får tid til å sjekke Rødgata.

I dag låses fangene inn på rommet klokka halv ti på ukedagene og klokka ti på lørdag og søndag. Når nattevakta går brannrunden om kvelden, småprater de med innsatte som er våkne.

– Det hender vi får noen spørsmål. Vi er ører som lytter, og vi gjør kontaktbetjentarbeid. Denne småpratingen blir det slutt på nå, sier Liland

Tid til rehabilitering

Tom Ivar Liland mener at en avdeling som prioriterer høy grad av kvalitet og god rehabilitering trenger konstruktive aktiviteter med kontinuerlige og regelmessige treffpunker mellom kontaktbetjent og innsatte. I tillegg er god tid en viktig faktor.

– Med åtte betjenter vil en kontaktbetjent han ansvar for flere, og det blir mindre tid til hver enkelt. Den såkalte effektiviseringen blir reelt en kutt og innsparingsrunde der tjenesteytingen kvalitativt reduseres, sier Liland

Han synes også det er underlig at rusmestringsprogrammene og samtalegrupper med mestring som tema ikke tilbys innsatte lenger.

– Da det ble slutt med programmer, forstod vi ingenting. Er det mulig? Hvorfor ikke benytte anledningen til å motivere og gi innsatte mulig hjelp? spør Liland.

Forsvarlig med mindre bemanning

Tillitsvalgt er en prosess hvor de diskutere turnus med ledelsen ved fengselet. Leif Magne Viste, konstituert fengselsleder, forteller at situasjonen ved Rødgata er risikovurdert.

– Vi har vurdert det som forsvarlig. Risikoen er ikke stor knyttet til de som sitter der og de rutinene vi legger opp til. De som soner der er klarert og er ute i samfunnet på dagtid. De kan forlate boligen døgnet rundt, sier Viste.

– Vi må bruke ressursene mest mulig effektivt der vi får mest ut av det, sier Viste.

Har du fått med deg disse artiklene?

Frp: Kuttene i kriminalomsorgen skal evalueres

Stadig mer krevende innsatte gjør arbeidsdagen i fengsel utrygg

Debattinnlegg: Fengselsbetjenter står helt ytterst på kanten av stupet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse