JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat vil ikke svekke offentlig pensjon

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen harmoniserer gjerne pensjonssystemene i offentlig og privat sektor. Men da ved å gjøre de private ordningene bedre, ikke svekke ordningene for offentlig ansatte.
PENSJON: LO Stat-leder Tone Rønoldtangen avviser NHO-sjefens tanker om offentlig ansattes pensjon.

PENSJON: LO Stat-leder Tone Rønoldtangen avviser NHO-sjefens tanker om offentlig ansattes pensjon.

Kristian Brustad

anders@lomedia.no

NHO-direktør Kristin Skogen Lund angriper offentlig tjenestepensjon i Dagens Næringsliv fredag, og sier regjeringen må gjøre noe med den i vårens hovedoppgjør. Hun hevder offentlig ansatte ikke er med på pensjonsreformen, og mener den offentlige tjenestepensjonen er urettferdig.

Uriktig

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen avviser med en gang at offentlig sektor er holdt utenfor pensjonsreformen.

– Det stemmer ikke. Vi er en del av pensjonsreformen, blant annet gjennom levealdersjusteringa som også omfatter offentlig sektor, sier hun.

Rønoldtangen vil ikke gå inn på noen krav til hovedoppgjøret i vår, da LO Stat ikke har formulert noen krav enda.

Skogen Lund peker også på at de to pensjonssystemene hindrer flyt av arbeidskraft mellom offentlig og privat sektor.

– Det er jeg enig i. Men når hun sier at den offentlige ordningen må fjernes fordi den hindre mobilitet, så er svaret mitt «nei, det er feil vei å gå». Vi kan godt gå for en harmonisering med privat sektor, men det må skje ved at de med dårligere ordninger i privat sektor får bedre ordninger, fastslår hun.

NTLs 1. nestleder Anita K. Solhaug har følgende kommentar til NHO-sjefens utspill:

– Skogen Lund er dårlig orientert om hva som foregår i offentlig sektor og kan begynne å konsentrere seg om egne områder, i grunnen går hun nå bare på tomgang.

Særaldersgrenser

Skogen Lund er også kritisk til dagens særaldersgrenser, der hun mener flere ikke hører hjemme i et moderne samfunn. Hun peker spesielt på politiets særaldersgrense på 57 år, og ballettdanseres grense på 40 år.

Tone Rønoldtangen understreker at fjerning av disse må skje i samarbeid med partene.

– Det er en grunn til at det ble oppretta særaldersgrenser for enkelte stillingsgrupper. Skal det gjøres noe med disse, må man se på grunnlaget. Om de skal fjernes, må grunnlaget for dem være borte, og så får partene diskutere det, sier hun.

(dn.no:) NHO vil ha kraftig skattekutt

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse