JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer innlåsing med ny turnus

I Sem fengsel må fangene nå låses inn to timer tidligere enn før.
MÅ KUTTE AKTIVITET: – Jeg har de ansattes sikkerhet som mål nummer én. Det er det aldri tvil om. Det er alltid to fengselsbetjenter i hver av våre fire avdelinger. Vi skal ikke ha alenevakter. For å ivareta de ansattes sikkerhet, stryker vi heller gjøremål, sier Roar Stensnes, fengselsleder i Sem fengsel.
Det går igjen utover de innsatte. Og ifølge en arbeidsgruppe i Kriminalomsorgen i region sør som har analysert volds-og trusselhendelser, går det også utover de ansatte som tilbringer mindre tid sammen med fangene. Det betyr mindre dynamisk sikkerhet, og mer vold og trusler.

MÅ KUTTE AKTIVITET: – Jeg har de ansattes sikkerhet som mål nummer én. Det er det aldri tvil om. Det er alltid to fengselsbetjenter i hver av våre fire avdelinger. Vi skal ikke ha alenevakter. For å ivareta de ansattes sikkerhet, stryker vi heller gjøremål, sier Roar Stensnes, fengselsleder i Sem fengsel. Det går igjen utover de innsatte. Og ifølge en arbeidsgruppe i Kriminalomsorgen i region sør som har analysert volds-og trusselhendelser, går det også utover de ansatte som tilbringer mindre tid sammen med fangene. Det betyr mindre dynamisk sikkerhet, og mer vold og trusler.

Christopher Olssøn

yngvil.mortensen@lomedia.no

Inntil 5. mai ble de innsatte låst inn på cella klokka 19:45. Så ble turnusen lagt om, for å følge arbeidstidsbestemmelsene. For å få turnusen til å gå opp, må de innsatte låses inn mye tidligere enn før. 17:45 er det inn på cella. Det bekymrer fengselsleder Roar Stensnes.

– Hva skjer når du åpner døra klokka 8 morgenen etter? Etter så mange timer på cella? Jeg er bekymret for ukedagene. Hvis det skulle føre til mer skader, er det veldig uheldig, sier Stensnes.

– Hva sier du til regionsledelsen om dette?

– Jeg har løpende dialog med direktøren for Kriminalomsorgen i region sør, og sier at jeg er bekymret for tilbudet til innsatte etter 5.mai. Heller ikke han kan si noe annet enn at han ikke har mer ressurser å gi.

Høysikkerhetsfengselet Sem i Tønsberg har 62 plasser fordelt på innsatte med varetektsdommer og domfelte med kortere dommer. Og har mellom 98-99 prosent belegg, opplyser Stensnes.

Vil ha mer aktivitet

Mer innlåsing er stikk motsatt av det fengselsleder Roar Stensnes ønsker å gjøre.

Han vil ha mer aktivitet for de innsatte, ikke mindre, og skulle gjerne ha bemannet slik at fangene kunne hatt fellesskap fram til klokka 21. Men det er det ikke folk til, ikke penger.

Stensnes sier han trenger fem-seks stillinger til for å kunne gi innsatte det samme tilbudet som før – med den nye turnusen. Han ønsker seg spesielt en fritidsleder eller aktivitør.

Var fornøyd med turnusen

Sem fikk innvilget søknad om dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsene til 12-timersvakter i helgene. Det betyr at det blir mer fellesskap for innsatte i helgene enn før. Det er Stensnes fornøyd med.

Han sier samtidig:

– Jeg skjønner ikke hvorfor Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene skal blande seg opp i turnusen vår. Lokalt er vi enige om at vi har hatt en bra turnus, understreker Stensnes.

Les også:

(Klassekampen 6.mai:) – Bråk svekker sikkerheten

LO Stat: – En søknad for «doble byttevakter»?

Fengselstillitsvalgt: – LO svikter sine egne

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Les også:

(Klassekampen 6.mai:) – Bråk svekker sikkerheten

LO Stat: – En søknad for «doble byttevakter»?

Fengselstillitsvalgt: – LO svikter sine egne