JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar i Stortinget:

Monica Mæland har svart om eldre fanger som blir gjeldsslaver mens de soner. Ap-politikeren er skuffet

Ap-politiker Maria Aasen-Svensrud stilte i forrige uke skriftlig spørsmål til justisministeren om hva som kan gjøres for at innsatte ikke skal få uhåndterlig gjeld. I dag kom svaret.
BEKYMRING: Stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap) vil hindre at innsatte går ut av fengsel etter soning med gjeldsproblemer.

BEKYMRING: Stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap) vil hindre at innsatte går ut av fengsel etter soning med gjeldsproblemer.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Innsatte som havner i gjeldsproblemer etter soning var temaet for et skriftlig spørsmål Aps Maria Aasen-Svensrud sendte til justisminister Monica Mæland (H). Torsdag kom svaret, og det var en skuffet Ap-politiker som leste svaret fra justisminister Monica Mæland.

Les også: Straffedømte Olav (75) fratas pensjonen mens han soner: Nå må statsråden svare

Normalitetsprinsippet gjelder

I det skriftlige svaret understreker justisministeren at rehabilitering og arbeid for god tilbakeføring til samfunnet er helt sentralt i norsk straffegjennomføring.

«Under straffegjennomføringen legges det vekt på at normalitetsprinsippet i størst mulig grad skal følges. Dette innebærer blant annet at andre offentlige etater kommer inn i fengslene og leverer de tjenester innsatte har krav på. Dette omfatter blant annet økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning fra Nav. Andre etater, som boligkontor i kommunen/bydelen der den innsatte er bosatt, namsmann og Husbanken, kan også være relevante samarbeidspartnere», skriver Mæland.

Tilbys kartlegging

Statsråden viser i sitt svar at den domfelte skal tilbys en kartlegging (BRIK-kartlegging) så tidlig som mulig i straffegjennomføringen. «Hensikten med denne kartleggingen er å kunne konkretisere tiltak for å bedre den innsattes situasjon. Kriminalomsorgen skal bistå den innsatte med å innhente opplysninger og få oversikt over gjeld. Kriminalomsorgen skal også bidra til at innsatte gis mulighet til å søke om betalingsutsettelse og rentefritak samt opprette kontakt med gjeldsrådgiver hos Nav», skriver hun.

Mæland viser til folketrygdloven § 19-22, som sier at en person som utholder varetekt, straff eller særreaksjon i anstalt under kriminalomsorgen eller tilsvarende anstalt i utlandet, ikke har rett til å få utbetalt alderspensjon fra og med andre måned etter at soningen tar til.

Dette er begrunnet i at det ikke er rimelig at en trygdet skal motta uavkortede ytelser over lang tid samtidig som staten betaler for kost og losji, skriver Mæland.

Hun påpeker også at Kriminalomsorgsdirektoratet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal gjennomgå eldre innsattes soningsforhold, og foreslå tiltak for å møte eventuelle utfordringer.

Her ligger spørsmål og svar fra statsråden i sin helhet.

Les også: Johan hjelper tidligere innsatte med gjeld: – For mange er det skamfullt å innrømme at de sliter med økonomien

Gjeldsordningsloven i et annet departement

Når det gjelder spørsmålet om å legge til rette for at personer med alvorlige gjeldsproblemer kan få kontroll over sin økonomi, viser justisministeren til at det er Barne- og familiedepartement som har ansvaret for gjeldsordningsloven. Svaret imponerer ikke Ap-politikeren.

– Dette er som forventet. Justisministeren kommer med gjentagelse av det vi vet fra før, og ingen tanker eller visjoner på det politiske nivået. Skuffende, sier Aasen-Svensrud.

Stortingsrepresentanten som sitter i Justiskomiteen har en rekke ganger påpekt at tap av pensjon og gjeldsproblematikk påvirker negativt den innsattes mulighet for en god tilbakeføring til samfunnet.

Utfordrer vår sikkerhet

– De negative gjeldsspiralene er et stort problem for mange innsatte, og skaper problemer med tilbakeføringen til et liv uten ny kriminalitet i samfunnet. Dette er en utfordring for den enkelte, men det utfordrer også vår alles felles sikkerhet dersom ny kriminalitet oppstår, sier en Aasen-Svensrud.

– Som statsråden gjør rede for finnes det enkelte ordninger som kan avhjelpe situasjonen, likevel vet vi at dette ikke er nok. Tilbakemeldingene vi får fra innsatte og ansatte i kriminalomsorgen viser stadig til dette, sier hun.

Hun skulle ønske at statsråden hadde større visjoner for å løse denne utfordringen.

– Arbeiderpartiet vil jobbe med å finne løsninger som bedre sørger for innsattes tilbakeføring til samfunnet, slik at vi forebygger ny kriminalitet og på den måten gjør samfunnet tryggere, lover hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse