JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFF-tillitsvalgt Pål Fredriksen: – Tromsø fengsel har aldri vært tilrettelagt for kvinner

Kriminalomsorgen diskriminerer kvinnelige innsatte, fastslår nemnd, når de må tilbringe store deler av fritiden på cella.

Lars Åke Andersen

edv@lomedia.no

Kvinnelige innsatte på høy sikkerhet i Tromsø fengsel må sone på varetektsavdelingen, i nabocellene til innsatte med psykiske utfordringer. De går glipp av fritid i fellesskap, slik mannlige innsatte nyter godt av. Diskrimineringsnemnda har nå slått fast at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) bryter forbudet mot diskriminering.

Pål Fredriksen begynte å jobbe som fengselsbetjent i Tromsø fengsel i 1997.

– Vi ansatte diskriminerer ikke kvinner, problemet er at fengselet aldri har vært tilrettelagt for kvinner. Da må det bygges en egen, lukket avdeling for kvinner og bemanningen må økes, sier Fredriksen, som leder lokalforeningen av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Fengselet må bygges om hvis det skal tilrettelegges for kvinnelige innsatte, mener tillitsvalgt Pål Fredriksen.

Fengselet må bygges om hvis det skal tilrettelegges for kvinnelige innsatte, mener tillitsvalgt Pål Fredriksen.

Lars Åke Andersen

På varetekt er det ingen fellesskapsavdeling. Her plasseres mannlige fengslede med psykiske problemer som ikke kan delta sosialt. Kvinnene tilbringer mye tid på cella, der de har eget bad med dusj og toalett.

Tariq måtte håndtere en innsatt han kjente igjen fra oppveksten – da startet terroriseringen

På dagtid har kvinnene anledning til å gå på skole, trene i gymsal, og jobbe på verksted eller kjøkken side om side med mannlige innsatte. Men på fritiden er fellesskapet svært begrenset.

Menn som soner med høy sikkerhet er fordelt på tre fellesskapsavdelinger med mulighet til sosialt samvær og matlaging sammen. Ikke kvinnene.

Fritiden tilbringes stort sett på cella for kvinner som soner på høy sikkerhet i Tromsø fengsel.

Fritiden tilbringes stort sett på cella for kvinner som soner på høy sikkerhet i Tromsø fengsel.

Katharina Dale Håkonsen

Pål Fredriksen sier at det likevel er relativt få klager fra kvinnene om soningsforholdene på varetekt.

– De som har sagt noe, er de med lange dommer som ønsker å sone på åpen avdeling, uten å være klarert for det. De har da gjerne endt opp med å bli overført til rene kvinnefengsler langt unna hjemstedet.

Fengselet har innført kompenserende tiltak for å unngå diskriminering mot kvinner: Kvinnene får tilbud om å innta måltider sammen når det er flere kvinner til stede, og de får undervisning på cellen og noe organisert fellesskap med vakt. Ifølge Diskrimineringsnemnda holder det ikke.

Fredriksen er skeptisk til å blande menn og kvinner i luftegården, selv under tilsyn.

Det er ugunstig å blande kvinnelige og mannlige innsatte på samme sted, ifølge NFF-tillitsvalgt Fredriksen.

Det er ugunstig å blande kvinnelige og mannlige innsatte på samme sted, ifølge NFF-tillitsvalgt Fredriksen.

Katharina Dale Håkonsen

Personlig synes jeg det er ugunstig å blande menn og kvinner i et fengsel. En varm sommerdag finner noen kvinner på å gå lettkledd. Det er ikke helt bra når det utløser kommentarer av seksuell karakter, sier han.

Det har også skjedd at det har oppstått forhold mellom mannlige og kvinnelige innsatte, men det er ifølge Fredriksen lenge siden sist.

«Heidi»: – Utrolig at det måtte en global krise til for å få videosamtaler mellom innsatte og barna våre

Det er flere eksempler på at kvinnene har sonet en hel dom på varetekt, opptil over et år. Per i dag er det ingen kvinner på Tromsø fengsels varetektsavdeling. Den siste var innom halvannen uke i forbindelse med en rettssak før hun reiste tilbake til Bredtveit fengsel i Oslo.

KDI tar til etterretning

– Vi er svært opptatt av kvinners soningsforhold, og selv om vi ikke har vært enige med nemnda i denne saken, er det prinsipielt viktig for oss at kvinner har samme straffegjennomføringsvilkår som menn, skriver assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan-Erik Sandlie i en pressemelding.

Jan-Erik Sandlie i KDI jobber med å forbedre soningsvilkårene for kvinner. (Arkivfoto)

Jan-Erik Sandlie i KDI jobber med å forbedre soningsvilkårene for kvinner. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

KDI har tidligere argumentert for at nærhetsprinsippet under soning, at kvinner i nordfylkene skal kunne sone innen rimelig avstand fra hjemstedet, taler for at de kan sone i Tromsø fengsel til tross for at tilretteleggingen ikke er optimal. Det synet vant ikke gjennom i nemnda.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse