JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk kriminalomsorg inspirerer

International Correction and Prison Associations (ICPA) har besøkt Halden fengsel.
PÅ BESØK: Nederlandske Peter Van der Sande er sjef for en verdensomspennende  organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.

PÅ BESØK: Nederlandske Peter Van der Sande er sjef for en verdensomspennende organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi henter ofte inspirasjon fra norsk kriminalomsorg. Denne gangen har vi besøkt Halden Fengsel og har fått mye input her. Jeg satte stor pris på at både statssekretær Vidar Brein-Karlsen og direktør i kriminalomsorgen Marianne Vollan tok seg tid til å møte oss, sier president Peter Van der Sande i International Correction and Prison Associations (ICPA) som nylig besøkte Norge.

Den nederlandske fengelslederen er sjef for en verdensomspennende organisasjon med over 4000 medlemmer, bestående av statlige organer, frivillige organisasjoner og en rekke ildsjeler fra hele 153 nasjoner.

Flere nordmenn har hatt en aktiv rolle siden ICPA ble etablert i 1998 i Canada. En av dem er Harald Føsker (69), som i 30 år har vært direktør for Kriminalomsorgens utdanningssenter og som i dag jobber i Kriminalomsorgsdirektoratet i Lillestrøm.

Han sitter i styret for ICPA, men går av til høsten.

Utveksler erfaring

– Jeg har vært heldig å få være tillitsvalgt i denne organisasjonen i mange år og har lært utrolig mye av dette som jeg tror også har vært nyttig for norske kolleger, sier veteranen i norsk kriminalomsorg, da vi møter ham og lederne på Grand hotell i Oslo omtrent samtidig som Dalai Lama står på balkongen på samme hotell og vinker til folkemassen.

Styremedlemmene i ICPA, som kommer fra alle verdensdeler, var overrasket over at det var så mange sikkerhetsvakter og folk i gatene utenfor hotellet da de sjekket inn, men ante ikke at de skulle dele hotell med Dalai Lama.

Høy tillit

Det som imponerer presidenten i ICPA og direktør Tineke de Waele fra Belgia under besøk i Norden, er at kriminalomsorgen her virker integrert som en del av samfunnet.

– Her i Norge virker det som innsatte har rettigheter på lik linje med andre borgere. Og her har de sterk fokus på at innsatte skal tilbake til samfunnet når de har sonet ferdig. Jeg oppfatter at det er en høy grad av tillit. Det kan vi fengelsledere lære noe av, sier han.

Peter Van der Sande er glad også for at styret fikk muligheten til å besøke Halden fengsel under styremøtet i Norge.

– Norge er blant de fremste i verden på å satse på kunnskap og kompetanse blant sine fengselsbetjenter, blant annet ved å ha to års utdannelse. Her har mange land mye å lære, sier Tineke de Waele.

Refleksjon

– Mitt motto i alle år har vært refleksjon og sammenligning og det er utrolig flott å dele med kolleger fra hele verden gjennom ICPA. Jeg er glad for at ICPA er interessert i å lære mye om Norge. Ofte kommer utenlandske delegasjoner her og besøker Halden fengsel og Bastøy fengsel. Begge disse fengslene er jo litt spektakulære, ettersom Halden er helt nytt og Bastøy er på en øy, men innholdsmessig og fengselsfaglig kan man jo sammenligne fengslene i Norge. Overalt er det kompetente medarbeidere som jobber, sier den tidligere sjefen for KRUS.
Føsker sier at ICPA er et viktig forum og han er glad for at de arrangerer store internasjonale konferanser om ulike tema. Blant annet har de hatt en konferanse i Oslo tidligere om barn i fengsel, men de har også arrangert en stor konferanse om straffegjennomføring nylig.

Både Føsker og direktør i kriminalomsorgen, Marianne Vollan, holdt innledninger på den store konferansen i fjor. Vollan er opptatt av å snakke om kriminalomsorgen som en lærende organisasjon og holdt også foredrag om den norske modellen for forvaltningssamarbeid og tilbakeføringsgarantien.

Alle kan lære og lære bort

Harald Føsker jobber nå i Kriminalomsorgsdirektoratet, selv om han pådro seg store skader 22.juli og fyller selv 70 år til sommeren.

Han elsker jobben sin og synes det har vært interessant å sitte mange år i ICPA-styret for å få et mer nyansert og internasjonalt syn på kriminalomsorg.

– Vi som jobber i kriminalomsorgen i Norge, har både noe å lære men også lære bort til andre land, sier han.

Føsker mistet nesten synes sitt 22.juli 2011, da han var på jobb i Justisdepartementet, men holder seg aktiv og leser ofte dokumenter på iPad, der han kan forstørre ord.

Han kommer til å være aktiv lenge framover og håper at Norge fortsatt får påvirke ICPA etter at han forlater styret.

– Det er litt vemodig å gi fra seg styrevervet i ICPA i høst, men jeg regner med at Norge fortsatt vil ha en sterk stemme i organisasjonen, sier Føsker.

Om ICPA:

Norsk kriminalomsorg var i 1998 blant stifterne av ICPA – International Corrections and Prison Association.

ICPA er en verdensomspennende organisasjon og har medlemmer i over 153 land.

ICPA har som mål å bidra til en straffegjennomføringspraksis basert på humanitet og menneskerettigheter.

I tillegg til årlige fagkonferanser formidles faglig rådgivning til medlemsland som ber om det. ICPA har også en rådgivende status til FNs økonomiske og sosiale råd.

Se nettsiden til ICPA for mer informasjon: www.icpa.ca

– Her i Norge virker det som innsatte har rettigheter på lik linje med andre borgere. Og her har man sterk fokus på at innsatte skal tilbake til samfunnet når de har sonet ferdig. Jeg oppfatter at det er en høy grad av tillit her. Det kan vi lære av.

Peter Van der Sande, president i ICPA

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Om ICPA:

Norsk kriminalomsorg var i 1998 blant stifterne av ICPA – International Corrections and Prison Association.

ICPA er en verdensomspennende organisasjon og har medlemmer i over 153 land.

ICPA har som mål å bidra til en straffegjennomføringspraksis basert på humanitet og menneskerettigheter.

I tillegg til årlige fagkonferanser formidles faglig rådgivning til medlemsland som ber om det. ICPA har også en rådgivende status til FNs økonomiske og sosiale råd.

Se nettsiden til ICPA for mer informasjon: www.icpa.ca