JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset:

Norske fengsler er smittebomber, sier SV-politiker

– I overfylte fengsler vil ukontrollerte smitteutbrudd være katastrofalt, sier Petter Eide (SV).
Trondheim fengsel

Trondheim fengsel

Illustrasjonsfoto: Eirik Dahl Viggen

I motsetning til det vi ser fra Italia og New York har ingen norske fengsler foreløpig varslet om koronasmittede. Men, skulle det skje kan det med dagens soningsforhold få katastrofale følger.

«Norske fengsler er smittebomber, ukontrollerte smitteutbrudd i norske fengsler ville vært katastrofalt og vil utfordre den målrettede innsatsen for å hindre smitte i hele Norge.» skriver Petter Eide (SV) i en mail til Dagsavisen.

p

Justisdepartementet og kriminalomsorgen har iverksatt noen smitteverntiltak, blant i forskrift vedtatt nå i helgen. Men med 25 prosent færre ansatte på jobb grunnet smitte og karantene frykter han at resultatet vil bli at innsatte blir sittende på cella døgnet rundt.

Rapport

– Ifølge Sivilombudsmannens rapport fra 2018 er den utstrakte bruk av isolasjon i norske fengsler, at innsatte blir innelåst på cella i 22 timer i døgnet allerede i strid med menneskerettighetsstandarder til internasjonale torturkonvensjoner. Om isolasjonen økes ytterligere kan det få enorme konsekvenser både for de innsatte og for samfunnet som de skal rehabiliteres tilbake til, sier Eide.

Tortur

Isolasjon regnes som tortur, og kan gi varige skader etter bare noen dager. Det skriver Røde Kors i rapporten «Innelåst» fra 2018, med erfaringer fra frivillige som jevnlig besøker innsatte i samtlige 37 norske fengsler.

– Trafikken ut og inn av fengslene er nå redusert, besøk er stoppet, rehabiliteringsprogrammer, undervisningen, bibliotek, og andre sosiale tiltak med folk utenfra er også stanset. Samtidig går kapasiteten blant ansatte ned, i Oslo med 25 prosent siste ukene. Stress, konflikt og voldsnivået forventes å øke i denne situasjon, sier Eide.

Han har jobbet med å klargjøre hva som er nødvendig for å sikre smittevern i fengsler, uten at innsattes grunnleggende rettigheter og soningsforhold skal forverres. Han foreslår blant annet at:

• alle innsatte blir testet for koronavirus

• at alle som fyller kriterier for hjemmesoning med fotlenke får gjøre det

• at avdelinger uten vann og toalett bør stenges

• at det lempes på forbudet med telefon og internett når folk i større grad blir innelåst på cella

• at det blir innført inntaksstopp for folk som skal sone på lav sikkerhet.

Mindre fengsler

Fra Oslo fengsel rapporteres det at tiltakene som er satt i verk ikke monner. De har fortsatt fullt belegg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Petter Eide (SV)

Petter Eide (SV)

Ole Palmstrøm

– Dette skyldes at det ikke er innført tilstrekkelige inntaksbegrensninger, blant annet kommer det fortsatt mange varetektsinnsatte, sier Petter Eide.

En idé er at flere av de mindre fengslene som er blitt stengt ned åpnes for bruk igjen.

p

– Vedtakene om nedleggelse burde kunne omgjøres midlertidig for å frigjøre kapasitet, en enkel sak som kunne løses på ett par dager. Det er vel egentlig bare å skru på strømmen og overføre folk, sier Petter Eide til Dagsavisen.

Isolasjon og dårlig informasjon

Johan Lothe i stiftelsen WayBack, en ideell stiftelse som arbeider for innsattes tilbakeføring til samfunnet, presiserer at den dugnaden som foregår i landet nå med koronavirusutbruddet også er noe innsatte må være med på. Men uforutsigbarhet og isolasjon er et stort problem.

– Det å ikke vite hvordan ens nærmeste har det under en pandemi er ingen god følelse, sier Johan Lothe.

Isolasjon kan i verste fall kan gi varige psykiske skader. Da er det bekymringsfullt at fengselshelsetjenesten mangler ansatte, og hjelpeapparatet er sprengt.

– Primærhelsetjenesten er nesten ikke til stede, det er kun koronasaker som tas. Trenger du helsehjelp må du gå gjennom kriminalomsorgen, sier Lothe.

Løslatelser

Kriminalomsorgen har fått tillatelse til å løslate innsatte med én md. soningstid igjen, hvis andre vilkår er ivaretatt. Ifølge Petter Eide er det er også besluttet overføring av innsatte til hjemmesoning med elektronisk kontroll. Men det bekymrer Johan Lothe om løslatelsene blir for dårlig planlagt uten støtte fra hjelpeapparatet.

– Krav til bolig er lempet på, og sysselsetting har bortfalt. Dette gjør at mange faller tilbake til «gamle synder».

p

Løslatelsesprosessen må styrkes, og med det presset som er på Nav nå kanskje kriminalomsorgen skal ta noe av Nav sin rolle og forskuttere innsattes livsopphold, sier Johan Lothe.

– Informer folk!

God og regelmessig informasjon er avgjørende under en krise. Når det gjelder stemningen bak murene kan det få fatale følger om ikke informasjonsflyten er tydelig og korrekt.

– Uforutsigbarhet, og feil eller dårlig informasjon, gjør folk frustrerte. Det kan fort gi grobunn for konspirasjoner og potensielt farlige situasjoner som for all del bør unngås, sier Johan Lothe. Han foreslår også at soningsavbrudd kan innvilges for to måneder og at kompenserende tiltak for folk med barn, som forlenget telefontid og mulighet for internett vil kunne være ekstra kjærkomment akkurat nå.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse