JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgjøret er i gang

Årets tariffoppgjør er forventet å bli vanskeligere enn på lenge. Men tradisjonen tro var det gemyttlig ved forhandlingsstart.
Kravoverrekkelse mellom Norsk Industri og administrerende direktør Stein Lier-Hansen på venstre side av bordet og Fellesfor bundet med forbundsleder Arve Bakke på motsatt side.

Kravoverrekkelse mellom Norsk Industri og administrerende direktør Stein Lier-Hansen på venstre side av bordet og Fellesfor bundet med forbundsleder Arve Bakke på motsatt side.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

erlend@lomedia.no

De to sjefforhandlerne Arve Bakke (Fellesforbundet) og Stein Lier-Hansen (Norsk Industri) overleverte i dag permene med krav og motkrav til hverandre, og delegasjonene satte seg til forhandlingsbordet i årets frontfagoppgjør i Oslo. Da de to tok hverandre i hånda er det som i fagbevegelsen omtales som «vårens vakreste eventyr» i gang.

Krevende økonomi

Da Arve Bakke overrakte kravene sa han at frontfagsoppgjøret en stor utfordring for partene.

– Så vil tida vise om vi klarer å levere, slik vi har gjort før. Tariffoppgjør er å fordele verdier, men først må jo verdiene skapes – så det blir noe å fordele, sa Bakke.

Han påpekte at den økonomiske ramma blir mest krevende, for den får konsekvenser for hele samfunnet.

– Vi krever å opprettholde kjøpekrafta og at de som tjener minst skal få mer enn de andre, sa Bakke og la til:

– Nå skal vi forhandle her i et par uker, og jeg regner med at alle har folkeskikk slik at begge partenes krav blir skikkelig behandlet.

Moderasjon

Stein Lier-Hansen framholdt at det nå trengs noen år med moderate oppgjør nå, for å nærme oss våre konkurrenter.

– Nå har vi bevilga oss gode lønnstillegg i noen år, og moderasjon må nå til for å sikre industriarbeidsplassene, sa Lier-Hansen.

Uforsonlig om pensjon

Tonen i forkant av årets oppgjør har vært mer uforsonlig enn vanlig, særlig knyttet opp til LOs krav om tariffesting av pensjoner i privat sektor. Men også den økonomiske rammen, arbeidstid og kravet om velferdspermisjoner har vært omdiskutert. Arbeidsgiversiden mener at det må bli et svært moderat oppgjør, med en ramme under 3 prosent.

Kjøpekraft og reformer

Fellesforbundet har på sin side gjort det klart at medlemmenes kjøpekraft ikke skal svekkes, og at det er på tide med reformer både innen arbeidstid (særlig offshore) og innføring av nye velferdspermisjoner i privat sektor, ordninger som stort sett er veletablerte i offentlig sektor.

Begge partene har med seg enstemmige vedtak fra henholdsvis LOs og NHOs representantskap som setter klare rammer for hvilke krav som kan reises – og hvilke resultater som kan godtas. Les alt om startposisjonene her.

Tradisjonen tro stiller begge delegasjonene opp ved overleveringen av kravene. Fellesforbundets delegasjon er valgt av forbundsstyret, etter prinspippet om at et flertall skal være bundet av den overenskomsten det forhandles oss. Ved siden av forbundsleder Arve Bakke har forbundssekretær Jørn Eggum en sentral rolle i Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon.

33.000 i front

Frontfagene omfatter 33.000 medlemmer i Fellesforbundet, men får langt større betydning fordi andre overenskomster normalt følger lista som er lagt i frontfagforhandlingene.

Det er ventet at en avklaring av årets oppgjør vil være klar rundt 1. april. Dermed vil det ikke gå så lang tid ut i forhandlingene før det kommer til et brudd, fulgt av mekling hos Riksmeklingsmannen. Arbeidstvistloven krever at meklingen foregår i minst ti dager, fulgt av ytterligere fire dager dersom en av partene krever at meklingen brytes. Stein Lier-Hansen og Arve Bakke har tidligere lykkes med å nå fram til løsninger som er blitt godkjent i uravstemningene, og de har begge understreket at det er et godt og tillitsfullt forhold mellom dem.

Du finner mer informasjon om ord og uttrykk i tariffoppgjøret i frifagbevegelses tariffleksikon.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse