JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På to hjul i Oslo fengsel

Sykkelreparatør og verksbetjent Frode Bjørgan Olsen ønsker velkommen til Red Bike.
SYKKEL UTE?: Frode Bjørgan Olsen er glad for å være med på å gi innsatte et tilbud om noe nyttig å gjøre i fengselet, som kan være med på å gi dem muligheter til et annet liv ute.

SYKKEL UTE?: Frode Bjørgan Olsen er glad for å være med på å gi innsatte et tilbud om noe nyttig å gjøre i fengselet, som kan være med på å gi dem muligheter til et annet liv ute.

Ole Palmstrøm

yngvil@lomedia.no

Frode Bjørgan Olsen er ny i fengselsbransjen, og med lang erfaring fra sykkel. Nå har han akkurat lært bort hvordan man skifter et kulelager til en relativt ung mann i 30-åra.

I fire uker har han bare sovet på cella fordi det ikke var noe annet å gjøre, de 23 timene i døgnet han ikke var i luftegården. Så hørte han om sykkelverkstedet. Den ideen likte han, som før hadde tatt oppdrag for venner og kjente ute, med nettopp å reparere sykler.

– Jeg håper å få jobbe i sykkelverkstedet noen måneder, sier han, altså, så lenge han må være i Oslo fengsel.

Nå er de to innsatte på verkstedet, som så smått begynte arbeidet tidlig i høst. Planen er at det fra nyttår skal være fire innsatte i verkstedet hver dag, fra 8-14:30.

Sykkel til service

Foreløpig er «kundene» Stifinner´n, avdelingen for rusmestring, og spinningsykler fra andre avdelinger - sykler som allerede er inne i fengselet. Det er også mulig for de 400 ansatte i Oslo fengsel å levere sykkel til service.

Prisene er de samme som ute. Sykkelverkstedet er et samarbeid mellom fengselet, Grønland voksenopplæringssenter og Røde Kors-tiltaket Nettverk etter soning.

Slippe ut av cella

– Jeg vil ikke vite så mye om hva de har gjort, sier Frode Bjørgan Olsen. Han er glad for å være med på å gi de innsatte i fengselet en sjanse til å slippe ut av ensomheten på cella.

Og kanskje en mulighet til noe å gjøre etter soning. Sammen med Grønland Voksenopplæringssenter setter sammen de relevante fagene som vil gi de ferske sykkelreparatørene dokumentasjon på det de har lært.

Røde Kors i fengsel

– De som er i fengsel, kommer dessverre ofte tilbake igjen og igjen. Den identiteten man hadde som kriminell må erstattes av noe. Det er derfor vi i Røde Kors nå starter flere og flere aktiviteter allerede inne i fengsel. Det gir en større sjanse for at man har noe å komme ut til, sa president i Røde Kors, Sven Mollekleiv da verkstedet formelt ble åpnet i sommer.

Røde Kors-Tiltaket «Nettverk etter soning» prøver å hjelpe straffedømte med å etablere et nytt sosialt nettverk.

– Vi har nå ti års erfaring med dette, og ser at sterke fritidsinteresser som sykkelsport og trening stimulerer til nye vaner i livet, sier Stian Estenstad, leder for Nettverk etter soning i Oslo Røde Kors.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse