JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Råd fra en fengselsbetjent

– Alle de som sitter inne, skal før eller siden bli naboene våre. Spørsmålet er hva slags naboer de skal bli, sa fengselsbetjent Pål Skaugrud fra talerstolen på NFF-landsmøtet. 
Fengselsbetjent Pål Skaugrud synes det er greit med færre byråkrater, om det i stedet blir flere fengselsbetjenter.

Fengselsbetjent Pål Skaugrud synes det er greit med færre byråkrater, om det i stedet blir flere fengselsbetjenter.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Skaugrud er fengselsbetjent i Oslo fengsel, og meldingen var rettet til justisminister Anders Anundsen på første rad i landsmøtesalen i Tromsø. 

Budskapet er at straffegjennomføringen i norske fengsler i for stor grad handler om oppbevaring. Innhold og endringsadferd blir prioritert ned. 

– Jo mer vi låser inn fangene, desto vanskeligere blir det å endre adferden deres, sier Skaugrud.

Fengselsbetjenten roper et varsko om bemanningen i fengslene. Noen ganger er den så dårlig at den går på bekostning av sikkerheten til betjentene, mener han.

– Vi følger ikke turnus, arbeidsplanen vår reduseres og vi stenger ned avdelinger for at betjenter skal arbeide andre steder enn der de er satt opp i utgangspunktet. Vi er altfor få fagutdanna betjenter i avdelingene. Mye av virksomheten er basert på vikarbruk, av og til opp mot 60-70 prosent. På det verste har to av 25 fengselsbetjenter vært fagutdannet. Men det hender gudskjelov ikke ofte, legger han til.

Skaugrud sier at lav bemanning og overfylte fengsler fører til at altfor mange fengselsbetjenter velger å forlate yrket etter få år.

– Veldig få holder ut lenger enn fem-seks år etter fengselsskolen. I løpet av ti år har 400 fengselsutdannede betjenter sluttet ved Oslo fengsel. En god del slutter for å begynne i andre fengsler, men veldig mange har gått over til andre etater, sier han. 

Lovløse gater

Fengselsbetjenten jobber og bor i nabolaget Grønland, Tøyen, Gamlebyen på Oslos østkant. Han er glad i byen sin, og elsker jobben sin. 

Det som opprører ham, er den åpenlyse narkotikalangingen som foregår rett utenfor murene, rett utenfor landets største politistasjon.

– Men jeg ser aldri en uniformert politimann, selv om dette er det nærmeste nabolaget til landets største politistasjon. Det er ganske utrolig at politiet ikke greier å rydde opp i gatene der vi lever!

Skaugrud kjenner igjen mange av langerne fra fengselet. Han skulle ønske at politiet var flinkere til å rydde opp utenfor murene til Oslo fengsel, slik at det ble færre av gjengangerne innenfor murene.

– Hva fikk du ut av Anundsens innlegg?

– Det er kjempefint at Frp har oppdaget at lenkesoning er en fantastisk måte å gjennomføre straff på for dem som passer til det, den gruppen lovbrytere som har gjort én feil i livet sitt. Vi burde bruke lenkesoning enda mer for å korte soningskøene. Her har jeg enda et tips til Anundsen: I stedet for å sende fangene til Nederland for å sone, kan han kutte ti dager av alle dommer under 6 måneder, så har vi ikke soningskø lenger. Det er mye billigere også, ettersom Anundsen tydeligvis ikke har nok penger.

Skaugrud støtter justisministerens prioritering av rask og effektiv utsending av utenlandske kriminelle. Han er også enig i en omorganisering av kriminalomsorgen til to nivåer, så sant det resulterer i flere fengselsbetjenter og færre byråkrater.  

 

 

 

NFF-landsmøtet:

Tromsø, 24. - 26. oktoober

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

NFF-landsmøtet:

Tromsø, 24. - 26. oktoober