JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer på forslag om å fengsle asylsøkere

Ikke-kriminelle er en helt ny gruppe i fengsel og utenfor vårt fagfelt, fastslår NFF-leder Geir Bjørkli.
SKEPTISK: Fengselsbetjenters jobb er straffegjennomføring og varetektsfengsling, ikke oppbevaring av ikke-kriminelle, fastslår leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli.

SKEPTISK: Fengselsbetjenters jobb er straffegjennomføring og varetektsfengsling, ikke oppbevaring av ikke-kriminelle, fastslår leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli.

Ole Palmstrøm

yngvil@lomedia.no

VG omtalte i går en rapport fra Politidirektoratet, Utlendingsdirektoratet, og Kriminalomsorgsdirektoratet som lister opp 36 tiltak for å få til raskere og billigere tvangsreturer av asylsøkere med avslag på asylasøknaden. Et av forslagene er å etablere egne utlendingsinternater i fengsler for personer uten lovlig opphold i Norge.

Ble ikke orientert

Geir Bjørkli, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), sier han reagerer kraftig på at han får høre om forslagene i mediene, og ikke fra Kriminalomsorgsdirektoratet som han mener ville vært naturlig.

Han har selv ikke lest rapporten, som er bestilt av Justisdepartementet og som ifølge departementets kommunikasjonsavdeling er en intern rapport det må søkes om innsyn i.

– Det er fortvilende at de jobber med slike viktige saker uten at vi blir orientert om det, sier NFF-leder Bjørkli.

– Utenfor kriminalomsorgens fagfelt

– Hvis asylsøkere som ikke er kriminelle skal sitte i fengsel, lurer jeg på hvilken lovhjemmel som ligger til grunn. Vi får en ny gruppe mennesker i fengsel. Hva blir våre oppgaver som fengselsbetjenter? Å jobbe med ikke-kriminelle er utenfor vårt fagfelt. Vår oppgave er straffegjennomføring og varetektsfengsling. Dette er ingen av delene, sier han.

Smekkfulle fengsler

– En annen sak er at det ikke er plass til dem, påpeker Bjørkli.

– Fengslene er smekkfulle. Ingen av fengslene som nevnes som aktuelle, Bruvoll, Bjørgvin og Åna, har ledige plasser. Det må i tilfelle settes opp midlertidige bygninger, som brakker. Hvis justisminister Anders Anundsen (FrP) gjør om flere enkeltceller til dobbeltceller, kommer vi til å protestere vilt, sier NFF-lederen.

Vår oppgave er straffegjennomføring og varetektsfengsling. Dette er ingen av delene.

Geir Bjørkli, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse